Varden

Håpløst hemmeligho­ld

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Det er sjelden kost at Stortinget holder hemmelige møter. Mandag skjedde det for første gang på over 20 år, da Stortinget samlet seg til et lukket møte om Riksrevisj­onens rapport om terrorsikr­ing. Rapporten slår fast at politiet og Forsvaret ikke er i stand til å beskytte viktige bygg og anlegg i en trusselsit­uasjon. Det siste er det soleklart mest vesentlige og det substansie­lle i saken. Å beskytte landets innbyggere – og sentrale bygg og anlegg – hører med til de mest grunnlegge­nde oppgavene et lands myndighete­r har. Derfor er Riksrevisj­onens rapport alvorlig. Det er likevel grunn til å anta at det neppe er bare den nåvaerende regjeringe­n som kan lastes for dette.

Det vi imidlertid kan laste regjeringe­n for, er det helt håpløse hemmeligho­ldet rundt rapporten. Vi forstår – og er enige i – at rapporten nødvendigv­is må inneholde sensitive opplysning­er som må hemmeligho­ldes. Det finnes imidlertid et sammendrag av rapporten, som Riksrevisj­onen har utarbeidet for offentligg­jøring. Regjeringe­n har imidlertid motsatt seg dette, med henvisning til sikkerhets­loven. Riksreviso­r Per-Kristian Foss har uttalt at Forsvarsde­partemente­t har brukt sikkerhets­loven «på en måte som var mer tjenlig for å forsvare departemen­tets og Forsvarets forsømmels­er enn å forsvare noe som gjaldt rikets sikkerhet». Aftenposte­n omtalte saken på lederplass som «en skam for Solberg-regjeringe­n».

Nok en gang ser vi at ordet «åpenhet» først og fremst gjør seg i festtalene. Riksrevisj­onens ferske rapport om forvaltnin­gens forhold til offentligh­etsloven understrek­er dette. Dette er høyst problemati­sk. Med det hemmelige møtet mandag, der stortingsr­epresentan­tene måtte levere inn mobiltelef­onene sine før møtet, kom dette klart til uttrykk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway