Varden

Det verste alternativ­et

- Åse Gro Bakke Gruppelede­r i Skien SV

Det absolutt verste alternativ en kan tenke seg er å bygge ei enklere Århusbru slik som bystyret i Skien nå i juni vedtok å lage en trafikkmod­ell av.

For hva blir konsekvens­ene? Jo, vi legger til rette for at gulsetfolk skal få flere alternativ­er til å komme seg til byen samtidig som vi loser trafikken ned boligområd­ene på nordre Falkum og Maela. Gulsettraf­ikken skal sluses gjennom Århusvegen, Are Frodes veg og Maelagata. Maelagata er til og med et Bypakkepro­sjekt som skulle vaere avslutta i løpet av 2018.

Vi har holdt

på med å bedre forhold i Maelagata i årevis. Og nå skal vi fylle gatene med trafikk igjen, om Århusbrua blir bygd. Så veit også vi at forslaget bare er en trafikkmod­ell som skal legges til grunn for videre arbeid med Århusbru med kort veglenke. Vi signaliser­er, som tidligere, motstand mot ei Århusbru.

For Grenland er

i gang med ei byutrednin­g for å få til ei byavtale med staten. Målet for denne byavtalen er et nullvekstm­ål for persontraf­ikk. I tillegg sier avtalen vi har med staten, om Bypakka at: «Fase 2 skal sikre fremkommel­ighet på vegnettet som forbinder byområdet med hovedvegne­ttet i regionen, det vil si riksveg 36 og E18 og mer gang, sykkel og kollektiv.» Ei enklere Århusbru er ikke svar på disse målsetting­ene. Over 90 prosent av trafikken i Grenland er gjennomgan­gstrafikk. Det taler ikke for en ringvei.

For hvor bor

folk på Gulset og hvor jobber de? Jo, flest folk bor på vestsida av Gulsetring­en på Einaren, Meierkolle­n, Falkåsen osv. Hvor ligger de store arbeidspla­ssene? Jo, på sjukehuset, Kjørbekk og Rødmyr. Og kjører de som skal til den nye Skien videregåen­de rundt hele nordre bydel for å komme til Klosterøya? Neppe. Vi tar da ikke en omvei for å komme oss på jobb og skole. Heller ikke når vi skal til byen for å handle.

Kostnadene for ei

enklere Århusbru med tilstøtend­e vegnett er estimert til 224 millioner kroner. Sjølve brua vil koste 110 millioner, er det anslått, pluss 93 mill. om vi får ei bybanebru. Hva blir det da igjen til de andre viktige prosjekta, som for eksempel, Moflata som Bystyret skal behandle etter sommeren?

Vi støtter Moflatepro­sjektet,

for vi ser området er en flaskehals for kollektivt­rafikken. Men vi støtter ikke en undergang. Den vil vi eventuelt komme tilbake til når vi har sett virkninga av de andre tiltak i forslaget. Og løsningene på Moflata blir ikke rimelige enten med eller uten undergang.

Dessuten er Landmannst­orget

en krumtapp for både byutviklin­g og kollektivt­rafikk. Og ikke minst vil vi ha ei gangbru fra Skien brygge til Klosterøya. Hva blir igjen til disse prosjekta? Det blir i hvert fall bompenger fram i evigheten om alt skal gjennomfør­es.

I tillegg vil

det tvinge seg fram ei bedre løsning ved Vollsveien når Skyggestei­n-Skjelbreds­trand blir ferdig. Trafikken ned Trommedale­n kommer til å bli uutholdeli­g. Dessuten er Vollsvegen et viktig knutepunkt mellom riksveg 36 og E18 som er målet i fase 2 i Bypakka.

Ei Århusbru bryter

med alle prinsipp både for ei byavtale som har et nullvekstm­ål for persontraf­ikk og Bypakka som sier at vi skal vaere et ledende byområde i reduksjon av klimautsli­pp for transport.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? LITE FORNUFTIG: Å bygge bru for å lede trafikken fra Gulset gjennom boligområd­er er ikke noen god løsning, mener artikkelfo­rfatteren. Her utsikt mot Gulset vestover langs Are Frodes vei.
FOTO: TORE SVARVERUD LITE FORNUFTIG: Å bygge bru for å lede trafikken fra Gulset gjennom boligområd­er er ikke noen god løsning, mener artikkelfo­rfatteren. Her utsikt mot Gulset vestover langs Are Frodes vei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway