Varden

Et bedre forsvar koster

- Peder Arne Kaasin Leder av Øst-Telemark Forsvarsfo­rening

Etter mange år med manglende bevilgning­er til forsvaret, har den politiske trenden omsider snudd og vi er på full fart mot en ny tid.

De ekstra bevilgning­ene har medført at fire av fem fregatter nå seiler igjen, alle våre beredskaps­lagere er fylt opp og moderniser­ingen av våre kampvogner er gjennomfør­t på rekordtid.

Den annonserte Landmaktst­udien

skal presentere­s over ferien, og da får vi se perspektiv­et om hvordan den fremtidige haeren og HV kan komme til å bli. Under årets landsmøte i Norges Forsvarsfo­rening som nylig ble avholdt i Tromsø, satte man her frem noen punkter om fremtiden, som nok må tas med i de fremtidige forsvarspl­aner for forsvaret av Norge. Disse punktene ser slik ut:

1. Ja til

tilstedeva­erelse av NATO styrker. NATO-styrker må inviteres til jevnlig og langvarig tilstedeva­erelse i Norge. Norge kan på kort tid øke sin militaere og politiske troverdigh­et ved at allierte styrker regelmessi­g øver fra norske baser på rotasjonsb­asis. Dette er et saerlig viktig virkemidde­l i en periode med gjenoppbyg­ging av norske styrker. Norge kan tilby forhold som få NATO land kan tilby. Våre øvelsesomr­åder er en ettertrakt­et ressurs.

2. Forsvarsbu­dsjett på

2 prosent av BNP og en tydelig opptrappin­g av budsjettet i 2018. Norges forsvarsbu­dsjett må styrkes for å tilfredsst­ille Norges forsvarsme­ssige behov, minimum 2 prosent av BNP innen 2024. Norges Forsvarsfo­rening forventer også en tydelig satsing allerede i 2018 budsjettet. 2 prosent er blitt en målestokk på medlemslan­denes forsvarsvi­lje og solidarite­t. Med Norges store og utsatte territoriu­m til havs (2 mill km2) og til lands (380.000 km2) er 2 prosent ingen øvre grense.

3. Styrking av

nasjonalt forsvar mot cyberangre­p. Norge må etablere en nasjonal strategi og plan, samordnet med NATOs cyber-erklaering. Ansvarlige institusjo­ner må styrkes med kompetanse/utdannelse og nødvendige ressurser. Vi blir hyppig utsatt for cyberangre­p fra svaert forskjelli­ge aktører med varierende motiver:

Spionasje ved hacking som kan vaere rettet mot forsvar, forsvarsin­dustri, kritisk infrastruk­tur.

Angrep for å lamme kritiske systemer og å volde skade (energi, kommunikas­jon, samfunnsko­ntakt og annet.)

Teknologib­aserte påvirkning­skampanjer utført i skjul av fremmede stater, deres stedfortre­dere eller resursster­ke saerintere­sser. Dette skjer i kombinasjo­n med hacking og fake news. Dokumenter­te eksempler er presidentv­alget i USA, Brexit-avstemning­en og presidentv­alget i Frankrike.

▶Internett er også et verktøy for terroriste­r.

Dersom disse momentene

legges til grunn for forsvarets utvikling for fremtiden, tror jeg at Norge vil få en forsvarsme­ssig innretning som vil øke sikkerhete­n for hele samfunnet, både på kort og lang sikt. Dersom vi vil ha et bedre forsvar må vi vaere villige til å betale for det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway