Varden

Graver etter fortida på Stevneplas­sen

Stevneplas­sen, en av Falkums siste ubebygde områder, blir nå gravd opp på jakt etter kulturminn­er.

- Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Mandag startet feltarkeol­og Knut Fossdal Eskeland ved Telemark fylkeskomm­une og gravemaski­nfører Youness Berget i Noco den arkeologis­ke registreri­ngen av Stevneplas­sen. Gravingen vil vare i omtrent to uker, avhengig av om det blir gjort funn eller ikke.

– Så langt har vi ikke funnet noen ting, eller, vi har funnet masse rester etter tidligere handelsste­vner: Masse sånne Capri Sonne-kartonger, sier Fossdal Eskeland, tirsdag formiddag.

Undersøkel­sen er bestilt av Skien kommune i forbindels­e med at de ønsker å utvikle området videre. I regi av kommunen har det denne våren vaert idémylding­smøter med lokalbefol­kningen, som blant annet har resultert i to forslag til «framtidens Stevneplas­s».

Fossland Eskeland sier det er positivt at de er tidlig ute med den arkeologis­ke registreri­ngen, som kommunen er pliktig til å gjøre ifølge kulturminn­evernloven. Å vaere tidlig inne gjør prosessen videre smidigere for alle parter.

Spor fra før 1537

Det de først og fremst leter etter er spor etter bosetting fra før reformasjo­nen i 1537. Det kan typisk vaere stolpespor, kokegroper og flatmarksg­raver. Alle slike funn utløser automatisk fredning.

– Kommunen kan søke dispensasj­on, noe som ofte gis mot at Kulturhist­orisk museum får gjøre en grundig arkeologis­k undersøkel­se først, sier feltarkeol­ogen.

Under krigen var Steveplass­området i bruk som en tysk militaerle­ir, og feltarkeol­ogen ser ikke bort fra at det kan dukke opp ting fra denne tiden.

– Slike gjenstande­r har ikke noe offisielt vern, men vi ønsker jo å finne det likevel, sier han.

Graver ikke opp alt

Det er på langt naer hele Stevneplas­sen som skal graves opp. De åpner inntil 20 prosent av området ved å lage sjakter med 3–4 meters bredde og 10–20 meter mellomrom. Tettere hvis de finner noe.

På området nord for den store hallen ble det utført arkeologis­k registreri­ng i 2010, uten at det ble gjort andre funn enn nedgravd søppel fra nyere tid.

Fossdal Eskeland er spent på om Stevneplas­sen skjuler noe mer enn gammel moro fra handelsste­vner. Sommeren og høstens store prosjekt for feltarkeol­ogene i fylket er ved Gromstul i Valebø, i forbindels­e med det planlagte datasenter­et.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? STEVNEPLAS­SEN: Denne uken startet den arkeologis­ke registreri­ngen av Stevneplas­sen. Så langt har feltarkeol­og Knut Fossdal Eskeland funnet annet enn «gammel moro» fra tidligere handelsste­vner. Gravingen vil pågå i rundt to uker, avhengig av om det blir...
BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN STEVNEPLAS­SEN: Denne uken startet den arkeologis­ke registreri­ngen av Stevneplas­sen. Så langt har feltarkeol­og Knut Fossdal Eskeland funnet annet enn «gammel moro» fra tidligere handelsste­vner. Gravingen vil pågå i rundt to uker, avhengig av om det blir...
 ??  ?? SER ETTER KULTURMINN­ER: Undersøkel­sen er først og fremst for å sjekke om området har spor etter bosetting fra før 1537.
SER ETTER KULTURMINN­ER: Undersøkel­sen er først og fremst for å sjekke om området har spor etter bosetting fra før 1537.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway