Varden

Flere spørsmål enn svar

- Thor Arild Bolstad

Da NRK Telemark og Telemarksa­visa slapp saken i februar, var ordfører Hedda Foss Five raskt ute med å slå fast at her må vi snu hver stein. Det skulle ikke stå på økonomi for å få fram svarene på hvordan det kunne gå så galt. Det var klar tale, og virket betryggend­e, den gang.

Siden har det stort sett «gått helt i ball». Nå blir det stadig mer klart at ingen ting er klart, og en sitter igjen med en følelse av at det forgår en «cover-up» for å tåkelegge hva som egentlig er skjedd. Det har blitt mange rare uttalelser og mange andre rare ting i denne saken etter hvert.

Rådmannen legger fram

en rapport fra Sweco AS som skal vaere dokumentas­jon for en omregnings­faktor fra fast kubikkmete­r masse til tonn løsmasse. Faktor 1,45. Det er merkelig, for Sweco AS oppgir ikke på sine hjemmeside­r at de har slik kompetanse. Rapporten forteller at det er brukt kart med høydekurve­r 1 meter, ekvidistan­se 1 m. Det er det ekvidistan­se forteller, høyde på høydekurve­ne på et kart.

For å finne

egenvekt på sand er det brukt en lastebil med oppgitt karm-mål. Den er fylt med løs sand ved hjelp av hjullaster. Sanda er strøket av uten mekanisk komprimeri­ng. Ved å veie lastebilen har konsulente­n kommet fram til at sanda har en egenvekt på 1.514 kg/m³. Målt vanninnhol­d på 4 % er trukket fra, og dermed har han funnet ut at sanda i tørr tilstand har egenvekt på 1,45. Og det er den omregnings­faktoren rådmannen bruker. Det er helt urealistis­k og tullete.

Sanda i kantmorene­n

Geiterygge­n, er komprimert av en isbre som på sin høyeste nivå for 20.000 år siden var 3.000 meter tykk. (Bre-is har egenvekt 0,9). Det betyr at den er komprimert med et trykk på 2700 tonn pr. m², og kan følgelig ikke sammenlign­es ved hjelp av den metoden Swecos mann har brukt. Men det er nok levert i henhold til bestilling.

Nå, tre måneder

senere, har vi faerre faktiske svar enn vi hadde da saken først ble kjent. Og vi sitter igjen med vesentlig flere spørsmål. Konsulentr­apportene som er lagt fram er rene orakelsvar. Geoingeniø­rene har beregnet sanduttake­t for Telemarksa­visa. Norges største kartfirma TerraTec AS har beregnet for NRK, Revisjonss­elskapet BDO Norge AS og Telemark Kommunerev­isjon AS har lagt fram hver sin rapport på oppdrag fra Skien kommune, og altså Sweco Norge AS. Det meste er ubrukelig bl.a. fordi disse ikke vedkjenner seg egne beregninge­r.

Så sier Rolf

Erling Andersen: «Selv om det står veldig mye i rapporten fra Nedre Telemark Kommunerev­isjon, så står det meste der av det som kanskje står i en ny rapport fra Nedre Telemark Kommunerev­isjon». Hvordan kan Andersen vite det? Er det noe som inngår i bestilling­en av rapporten fra Nedre Telemark Kommunerev­isjon?

Rådmannen fortalte at

Skien kommune har vaert i kontakt med Norges Geografisk­e Undersøkel­se (NGU) og fått bekreftet at omregnings­faktoren 1,45 fra fast m³ masse til løs masse er korrekt, og at Aaltvedt Betong AS har betalt for alt som er tatt ut. På spørsmål fra Jørn Inge Naess om hvor all kulestein har tatt vegen, må rådmannen innrømme at Aaltvedt har tatt ut 21.600 tonn kulestein «som et prøveprosj­ekt»! Rådmann svarer derimot ikke på hva prøveprosj­ektet gikk ut på, og om dette lå inne i de tonn Aaltvedt har betalt for. Heller ikke hvor resten av kulesteine­n har tatt veien.

Varaordfør­er Erik Nes

er strålende fornøyd med rapportene som foreligger, og hevder at nå har vi fått et svar vi kan sette to streker under. Alle «insinuasjo­ner» kan nå kjennes døde og maktesløse, og denne saken stopper her og nå, sa han.

To dager senere

kan vi lese i TA at NGU slår tilbake og sier omregnings­faktoren Skien kommune bruker er alt for lav, og at rådmann Ole Magnus Stensrud tar feil når han sier dette er tall som er bekreftet av NGU. Korrekt faktor er fra 1.9 – 2,0 og oppover, i følge overingeni­ør Roald Tangstad hos NGU. Er Erik Nes like sikker på at alle «insinuasjo­ner» er døde og maktesløse etter dette, og at saken stoppet der og da?

Det mangler fra

100.000 tonn og oppover. Fremdeles mener rådmann Stensrud at kommunen har fått betalt for alt som er tatt ut.

Heldigvis er ordfører

litt mer ydmyk. Hun er nå mer tvilende og usikker. I motsetning til resten av posisjonen i Skien. De førte høy sigarførin­g i bystyret 11. mai. Og er Høyres gruppe fremdeles av den oppfatning at de er glade og lettet over rapportene som forligger? Selv om vi vet at omregnings­faktoren som er brukt er helt feilaktig ?

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? STRIDENS KJERNE: Hvor mye sand er det tatt ut på Geiterygge­n, det er spørsmålet som ikke alle er like sikre på svaret på .
FOTO: FREDRIK PEDERSEN STRIDENS KJERNE: Hvor mye sand er det tatt ut på Geiterygge­n, det er spørsmålet som ikke alle er like sikre på svaret på .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway