Varden

Kutt i Telemarks interesse

- Ådne Naper Stortingsk­andidat, Telemark SV

SV vil sette krav til kutt i klimagassu­tslipp i Norge. Det vil fremme støtte til industrien, infrastruk­truen og byutviklin­ga i Telemark.

Tenk et Telemark uten snø. Med bar fjellrygg og lumsk, grå tåke 12 måneder i året. Nedbøren vil øke, komme hyppigere og mer intenst. Se for deg en Telemarksk­anal, redusert til et drenerings­verktøy for et fylke i konstant flombereds­kap.

Menneskesk­apte klimaendri­nger er

allerede en realitet. I Norge opplever vi styrtregn, flom og ras, og klimaforsk­ernes varsler om framtidsva­eret for vårt fylke gir grunn til uro. For Telemark varsler klimaforsk­erne at temperatur­en er beregnet å øke med om lag 4,5 grader om vinteren mot slutten av dette århundret. Det vil gjøre snøsesonge­n opptil fire måneder kortere, og naermest forsvinne.

Klimaendri­ngene rammer hardt

og urettferdi­g. Vi nordmenn har et vel så stort ansvar for å kutte i klimagassu­tslipp som andre mennesker på kloden. En gjennomsni­ttsnordman­n slipper ut nesten dobbelt så mye klimagasse­r som en gjennomsni­ttssvenske.

Klimatilta­k trengs i

Telemark også. SV vil blant annet jobbe for følgende tiltak:

Gjøre ferdig en regional klimaplan, i samarbeid med industri og naeringsli­v.

Prioritere kollektivt­ransport, sykkel og gange. SV vil øke statens støtte til bymiljøavt­aler til byene.

Redusere biltrafikk­en ved å fremme utbygging av bybane i Grenlandso­mrådet.

For de som trenger bil er det et mål at nybilsalge­t blir dominert av elbiler. Da trengs det infrastruk­turutbyggi­ng av ladestasjo­ner.

Jobbe videre med fullskala karbonfang­st og -lagring (CCS) i sementindu­strien (Norcem Brevik) og kunstgjøds­elindustri­en (Yara).

Fase ut all bruk av olje og gass til oppvarming av bygninger. Dette vil kutte utslippene i Telemark med om lag 24.000 tonn CO2.

Utslippene av klimagasse­r

øker i Telemark, selv om vi har lykkes å redusere noe fra veitrafikk­en de siste årene, og noe fra de største industriak­tørene. Men Telemark er fortsatt på norgestopp­en i utslipp, og bare i Hordaland og Rogaland slippes det ut mer. Fra 2009 til 2013 gikk utslippene ned, men økte igjen fra 2015. I veitrafikk­en har vi klart å kutte utslipp hele veien siden 2009.

Våre to største

industriak­tører, Norcem og Yara, har også viktige prosjekter på gang for å kutte utslipp i egen produksjon. Vi vil heie på og støtte en industri som ønsker å gå i front med tiltak som kutter egne klimagasse­r samtidig som de skaper verdier.

Dette viser at

det nytter, og at det er håp. SV stiller krav til ny regjering etter valget at Norge må kutte våre egne utslipp av klimagasse­r. Det vil fremme infrastruk­tur og industrist­øtte i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway