Varden

Erstatter ikke aktiv deltagelse

- Utdannings­forbundet Porsgrunn Vedtatt på årsmøtet 2017

Den teknologis­ke utviklinge­n går fort. Mobiltelef­onen har oftere og oftere vist seg å vaere svaret på utfordring­er vi ikke var klar over at vi hadde, men som likevel har vist seg å vaere uunnvaerli­ge i hverdagen.

Sist i denne rekken har reklamen forsøkt å overbevise oss om at roboter er løsningen for langtidssy­ke elever. AV1 er ment å ta elevens plass i klasseromm­et. Den inneholder kamera, mikrofon og høyttaler, slik at de kan delta i undervisni­ng og skolehverd­ag via mobiltelef­on, nesten på lik linje med elevene som er til stede på skolen.

Selv om tanken

høres forlokkend­e ut, ser Utdannings­forbundet Porsgrunn flere utfordring­er med en slik løsning. For det første er dette en dyr løsning. Et søk på komplett.no gir en pris på 24.000 kroner for en AV1-robot. I tillegg kommer 4G-abonnement som gjør det mulig å strømme video til dit eleven befinner seg, over mobilnette­t.

Noen foreldre er

sikkert i stand til å takle en slik kostnad, men for de aller fleste vil dette vaere vanskelig. Skal det likevel vaere foreldrene som må kjøpe dette? Gratisprin­sippet i skolen blir i så fall truet. For noen er det sikkert mulig å få refundert utgifter, men dette vil neppe bidra til å utjevne ulikheter.

Vi ser også

utfordring­er av økt videofilmi­ng i klassen overfor de andre elevene. AV1 har visstnok gode sikkerhets­løsninger som gjør at kun eleven med tilgang skal kunne se. Slike løsninger er vel aldri 100 prosent, men uansett er det vanskelig å vite hvem som sitter sammen med eleven. Det skal visstnok vaere umulig å lagre det som skjer, men de fleste elever i dag vil ikke ha noe problemer med å filme skjermen sin.

Det virker dermed

på oss som tilnaermet umulig å verne om rettssikke­rheten for de andre elevene i klassen. Vi mener at elever skal skjermes fra å bli kringkaste­t mens de prøver og feiler, utdannes og dannes.

De største spørsmålst­egn

setter vi likevel til den pedagogisk­e bruken av roboter. Vi kan vanskelig se at en undervisni­ngsform der eleven er forholdsvi­s passiv tilskuer, blir god. Selv om roboten har mikrofon, kan vi ikke se hvordan eleven kan bli like delaktig i undervisni­ngen og hvordan vi som laerere skal nå denne eleven.

Skal timene roboten

deltar likevel vaere å regne som undervisni­ng gitt av skolen? Skal dette komme i stedet for tradisjone­ll undervisni­ng på sykehus, eventuelt hjemmeunde­rvisning av laerer? Og hvor lenge kan en syk elev egentlig sitte og se på en mobiltelef­on? Ved kort fravaer er det sannsynlig­vis ikke aktuelt å ta i bruk en relativt dyr teknologi. Ved lengre fravaer står vi fast ved at eleven må få tilrettela­gt og god undervisni­ng.

Vi mener at

en robot ikke kan erstatte eller kompensere for det å fysisk møte laerere og skolekamer­ater. Dersom dette blir sett på som en rimelig løsning for å tilrettele­gge undervisni­ngen og ivareta elevens krav på utdanning, blir det vanskelig å stille seg bak en slik utvikling og heie roboten inn i klasseromm­et.

 ??  ?? PÅ SKOLEN: Denne roboten, AV 1, har vaert i sving i kragerøsko­len.
PÅ SKOLEN: Denne roboten, AV 1, har vaert i sving i kragerøsko­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway