Varden

Tynn melding fra Regjeringe­n

- Mona Nicolaysen Stortingsk­andidat, MDG Telemark

I forrige uke kom regjeringe­ns klimameldi­ng. Det må vaere den tynneste stortingsm­eldingen noen sinne.

Man kan jo lure på hvorfor regjeringe­n i det hele tatt velger å legge den fram. Den inneholder ingen politiske tiltak eller virkemidle­r, og gir heller ikke noen forklaring på hvordan de skal oppnå det de hevder at de skal.

I tillegg er

deler av teksten skrevet som om vi fortsatt befinner oss i 2015. Med en så kort melding kunne man tatt seg bryet med å gjøre redaksjone­lle endringer sånn at meldinga ikke framstår som et historisk dokument allerede når den publiseres.

Det er saerlig

interessan­t at klimameldi­ngen ikke inneholder et eneste ord om utvinning av olje og gass. Det blir naermest som å legge fram en landbruksm­elding som ikke handler om mat. De eneste gangene ordet olje er nevnt, er når det skrives om olje- og energidepa­rtementet eller om utfasing av fossil fyringsolj­e og oljekjeler. En målsetting mange kommuner i Norge allerede er godt i gang med å innfri. En klimameldi­ng som anerkjenne­r klimautfor­dringene, men som vil fase ut oljefyring­sanlegg i statlige bygg i stedet for å starte en styrt avvikling av oljenaerin­ga, sier noe om ambisjonsn­ivået til regjeringa.

Regjeringe­n forsøker å

fremstille det som om Norge skal innfri målet om å kutte utslippene med 40 prosent i forhold til 1990-nivå. Det er vanskelig å forstå hvordan dette helt konkret skal skje. Det mest konkrete i meldinga er at Norge skal forhandle om å få skog med i regnskapet, og at EU-landene skal klare målet i fellesskap, blant annet gjennom kjøp og salg av kvoter. I praksis betyr det at utslippsku­ttene Norge forplikter seg til i Parisavtal­en ikke trenger å skje på norsk territoriu­m, men heller kan skje i land der det er mer lønnsomt. Satt litt på spissen ser det ut til at Norge skal bli et lavutslipp­ssamfunn i land som Polen og Bulgaria.

Regjeringe­n skulle forsterke

klimaforli­ket og kutte klimautsli­pp innen 2020. Nå har vi fått en klimameldi­ng som viser at de ikke mente det de sa. Når klimameldi­nga i tillegg framstår som en litt gammel tale uten innhold, kan det se ut til at regjeringa også forsøker å tåkelegge målene for 2030.

 ??  ?? ANSVARLIG: Vidar Helgesen (H) er statsråd med klimaansva­r.
ANSVARLIG: Vidar Helgesen (H) er statsråd med klimaansva­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway