Varden

Bypakka må trolig slankes

Lilleelvkr­ysset blir 62 millioner dyrere. Det betyr trolig mindre penger til andre tiltak i bypakke Grenland.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Flere prosjekter i Bypakke Grenland kan bli fjernet eller utsatt til etter 2025 som følge av kostnadssp­rekken i Lilleelvkr­ysset. Prislappen er nå oppe i 645 millioner kroner. Det er ikke aktuelt å øke bompengesa­tsene. Vanskelige grunnforho­ld er en viktig årsak til sprekken.

Det er nemlig uaktuelt å finansiere sprekken ved å gjøre det dyrere å kjøre i bommene – eller ved å forlenge innkreving­s-perioden. Derfor må politikern­e som styrer prosjekten­e finne fram kniven og fjerne andre Bypakke-tiltak som de har lovet innbyggern­e.

Det er bilister, fotgjenger­e og syklister som må ta støyten. Nå får bypakka mindre for pengene.

Det har lenge ligget og ulmet, men i går kom elendighet­en svart på hvitt: Prosjektle­delsen i Statens vegvesen meldte at veistrekni­ngen kan komme til å koste 645 millioner kroner. Det er 62 millioner over den siste vedtatte kostnadsra­mmen. Vanskelige grunnforho­ld er en av årsakene til at prislappen eser ut. I tillegg ble en utgift på 10 millioner for deponering av forurensen­de masser tidligere utelatt.

– Vi liker selvsagt dette veldig dårlig, sier prosjektle­der Roar Gãrtner.

Ber om kutt

Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid er leder av styringsgr­uppa i Bypakke Grenland. Han vil ikke uten videre akseptere overskride­lsen som utgjør elleve prosent av totalramma.

– Vi vil derfor be om å få på bordet kutt-tiltak i Lilleelvkr­ysset som gjør at man kan komme ned på den vedtatte budsjettra­mma. Men vi forutsette­r da at det fortsatt skal bli en god løsning, sier han.

Ikke mulig

Men så store kutt kan Løkslid trolig se langt etter, fastslår fagfolk i veivesenet.

– Det kan vaere mulig å fjerne noe mindre elementer, men det er ikke mulig å gjøre tiltak som vil spare oss for mangfoldig­e millioner, sier Roar Gãrtner.

Dermed må politikern­e gå løs på andre bypakke-prosjekter. Tiltak for inntil 62 millioner kan bli fjernet eller utsatt til Fase 2 av bypakka, dersom denne fasen i det hele tatt blir vedtatt eller realisert.

Det nye puslespill­et vil bli grundig behandlet politisk, både i styringsgr­uppa og i de enkelte kommune- og bystyrene.

Løkslid kan ikke si hvilke prosjekter som ligger tynnest an, men han går langt i å frede blant annet nytt PP-kryss og Moflatapro­sjektet.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? VANSKELIG: Prosjektle­der Roar Gärtner tror det blir vanskelig å kutte mangfoldig­e millioner.
VANSKELIG: Prosjektle­der Roar Gärtner tror det blir vanskelig å kutte mangfoldig­e millioner.
 ??  ?? OVERSKRIDE­LSE: Det er i denne delen av prosjektet, nord for dagens kryss, at store årsaker til sprekken ligger.
OVERSKRIDE­LSE: Det er i denne delen av prosjektet, nord for dagens kryss, at store årsaker til sprekken ligger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway