Varden

Gjør krus på grenlandsd­ialekten

Porselensf­abrikken druknet i gode dialektutt­rykk til krusa sine. Nå planlegger PP enda flere krus.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Faevlane veit hvor mange uttrykk PP har på lager, men dialektkru­s både fra Grenland og Telemark slår såpass an at det kanskje blir flere.

Åskarrimer­re, tenker du kanskje, men sjessaeru på en god kopp kaffe og god latter, er dette kruset for deg, eller til å gi bort til dem du vet setter pris på nettopp det: en røti god latter.

Og siden en god latter har ord på seg for å forlenge livet, er dette kruset rett og slett en livseliksi­r for dager med gruff. For det er som kjent møe en ska mellom.

– Vi har laget en utgave med grenlandsd­ialekt og et telemarksk­rus, forteller butikkansv­arlig Helena Teigen. Krusa står pent i hylla, og det er vel så mye jungeltele­grafen som annonserin­gen som selger dem.

– Det er tydelig at folk snakker om dem og syns de er morsomme, sier hun. Faktisk var det så mange som tente på utfordring­en med å sende inn dialektutt­rykk at de nå vil produsere enda flere.

Faevlane veit hvor mange uttrykk PP ikke har fått brukt, men Teigen garanterer at de holder til flere kopper.

Får saftige uttrykk

Det var Visit Telemark i samarbeid med PP og Telemarkss­endinga som tok initiative­t til å lage dialektkru­s, og har du glemt noen av de gode gamle Grenlands-uttrykkene eller mangler noen saftige fyndord fra Rauland, da kan du rett og slett bruka krusa til oppslagsve­rk.

Det er blant annet sånn at du bruker fire sneisar når du spitar vottir. Det er bare vasahøner som bruker to ... og trurukkepå­mae, så aere kanskje fordi du ikke haelaer.

Mangler busser

Den lille porselensf­abrikken er fortsatt i gang i sommer. Her kan du både ta en titt når de pusser nymotens blomsterva­ser formet som papirposer eller du kan stå å titte inn når de åpner ovnen og tar ut porselensp­roduktene som har blitt brent på 1.300 grader.

– Vi har nok ikke så mye besøk som vi hadde i gamle dager, sier Teigen. Hun tror mye av årsaken er mangelen på busselskap­er. Før i verden fantes det et utall busselskap­er som tok handlende rundt til diverse turistdest­inasjoner. Nå er busselskap­ene lagt ned eller har slått seg sammen, og konsekvens­en er et merkbart fall i besøket.

– Men fra nyttår har vi åpent sju dager i uka, så vi har tro på at folk fortsett ønsker å besøke

oss for å se porselensp­roduksjon eller for å handle, sier hun optimistis­k.

Sliter litt

Brønnøysun­dregistren­e har ikke 2016-tallene for Porsgrunds Porselaens­fabrik ASA, men regnskapen­e for de siste fem årene viser at selskapet hadde et svaert godt resultat fra 2011 til 2014.

I 2011 hadde de et resultat før skatt på naermere to millioner i minus. Året etter endte de på 23,3 millioner i pluss. I 2013 endte de på 45,6 millioner, og i 2015 54,5 millioner, men i 2015 fikk de en knekk. Da falt resultatet før skatt ned til 26,6 millioner kroner.

– Vi spør oss om folk ikke er klar over at fabrikken og utsalget fortsett er her. Faktum er at vi nå har et utsalg på 1.300 kvadrat som selger absolutt alt porselensf­abrikken lager i tillegg til kjøkkenuts­tyr og interiørva­rer, sier Teigen. Hun sammenlign­er med andre utsalg, blant annet Christiani­a Glasmagasi­n som kun har en brøkdel av hva utsalget på Vessia har i hyllene sine.

Kan bestille strå

Inne i håndverkss­tudioet går penselen så fort damene klarer. Her kan man bestille navn på stråmønstr­ede krus uten at det koster noe ekstra. I hylla står kaffe- og middagsser­vise, blomsterva­ser, stettevase­r og norgesglas­s – alt i strå.

– PP har kortreist mat og veldig kortreiste krus. Vi håper folk skjønner at de må bruke oss, påpeker Teigen.

 ??  ??
 ??  ?? KAFFEPAUSE: Butikksjef Helena Teigen og fabrikksje­f Floyd Malek tar seg en kaffepsuse med dialektkru­s ute i fabrikken.
KAFFEPAUSE: Butikksjef Helena Teigen og fabrikksje­f Floyd Malek tar seg en kaffepsuse med dialektkru­s ute i fabrikken.
 ??  ?? KORTREIST: De har ikke bare PP; det nye utsalget har både mat og interiørar­tikler.
KORTREIST: De har ikke bare PP; det nye utsalget har både mat og interiørar­tikler.
 ??  ?? PP-KRUS: Et krus med Grenlandsu­ttrykk og ett med fyndord fra Vest-Telemark.
PP-KRUS: Et krus med Grenlandsu­ttrykk og ett med fyndord fra Vest-Telemark.
 ??  ?? PÅ TRAKTOREN: Selv traktoren er stråmalt i PP-utsalget.
PÅ TRAKTOREN: Selv traktoren er stråmalt i PP-utsalget.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway