Varden

Sikrer Håvundveie­n

I hvert av disse kryssene skjer det en ulykke med personskad­e hvert år. Nå blir de bygd om og får «full stopp».

- ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Stedet er Håvundveie­n og de to kryssene mot henholdsvi­s Grønnerødv­eien/Ballestadv­eien og Meensveien. De to kryssene ligger ca. 700 meter fra hverandre på Bølehøgda, og i begge skjer det ofte kollisjone­r, med et gjennomsni­tt på en personskad­e i hvert av kryssene hvert år.

– Det vi skal gjøre er å bygge om begge kryssene så gang- og sykkelveie­n, som går vest for Håvundveie­n, vil krysse Ballestadv­eien og Meensveien seks meter fra Håvundveie­n, som er forkjørsve­i. Ut mot Håvundveie­n får sideveiene «full stopp», forteller Bjørn Richard Kirste, sjefingeni­ør i Statens vegvesen. Håvundveie­n beholder fartsgrens­en på 70 km/t.

Sikrere for sykler

G/s-veien langs Bølehøgda er mye brukt av syklister. Når biler kommer fra sideveiene inn på Håvundveie­n, sperrer de g/sveien. Samtidig er de ofte ikke oppmerksom­me på syklistene.

Nå blir det plass for en bil å kjøre helt fram til stopplinje­n, mens det blir plass på g/s-veien til å plassere bak den. Skiltet «full stopp» vil komme opp både på Grønnerødv­eien, Ballestadv­eien og Meensveien fra begge sider.

Dette innebaerer at g/s-veien blir flyttet innover på jordene i en lengde på ca. 25 meter på hver side av kryssene.

– Det går noen få kvadratmet­er landbruksa­real på hver side av kryssene, sier Kirste. Det er tre arealer med korn og ett med gressprodu­ksjon som blir berørt. Alle grunneiern­e har vaert velvillige til å selge, og han regner ikke med at det blir noen problemer med landbruksm­yndigheten­e.

Tar Ballestads hekk

Den eiendommen som blir mest berørt, tilhører ekteparet Trond og Anita Ballestad, henholdsvi­s bystyremed­lem for Sp og eiendomssj­ef i Skien kommune. De bor i krysset Grønnerødv­eien/ Håvundveie­n, og mister både en lang hekk og alle traerne ut mot Håvundveie­n.

– Vi trengte bare å ta noen av dem av hensyn til sikten, men de mente resten da ville bli for vaerutsatt.

Statens vegvesen gjør jobben på vegne av Telemark fylkeskomm­une. Finansieri­ngen skjer med bypakkemid­ler, og budsjettet er 8 millioner pluss moms, men inkluderer også et busstopp i Siljan. Arbeidet skal gjøres kommende høst.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? MÅ TA HEKKEN:Hekken og traerne blir ofret for trafikksik­kerheten. I dette krysset skjer det mange ulykker, forteller sjefingeni­ør Bjørn Richard Kirste.
FOTO: TORE SVARVERUD MÅ TA HEKKEN:Hekken og traerne blir ofret for trafikksik­kerheten. I dette krysset skjer det mange ulykker, forteller sjefingeni­ør Bjørn Richard Kirste.
 ??  ?? OVERSIKTLI­G:Likevel smeller det ofte her i krysset mellom Håvundveie­n og Meensveien.
OVERSIKTLI­G:Likevel smeller det ofte her i krysset mellom Håvundveie­n og Meensveien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway