Varden

Lysbakken avviser kaos på rødgrønn side

-

Statsminis­ter Erna Solberg (H) mener regjerings­alternativ­ene er uklare på rødgrønn side, men får svar på tiltale fra SV-leder Audun Lysbakken.

– Det er modig av Solberg å bringe dette med kaos inn i valgkampen. At en sittende statsminis­ter går til valg på en så uavklart situasjon som hun har, er ganske oppsiktsve­kkende. Det er den store historien her, sier Lysbakken.

Solberg brukte ikke ordet kaos, men under den oppsummere­nde pressekonf­eransen i representa­sjonsbolig­en tirsdag viste hun til at en rekke ulike regjerings­alternativ­er også er blitt lansert på rødgrønn side.

Tidligere har Frp-leder Siv Jensen brukt begrepet «artig bukett» om Ap-leder Jonas Gahr Støres potensiell­e partnere på venstresid­en: Rødt, MDG, SV og Sp.

Klar posisjon

Lysbakken sier Solberg har mislyktes i sitt forsøk på å samle et borgerlig lag i regjering. Samtidig anfører han at SVs egen posisjon er klar.

– Vårt mål er en Ap-ledet regjering som ikke har flertall uten oss. Det vil gi SV betydelig innflytels­e, sa SV-lederen da han onsdag oppsummert­e stortingsv­åren på vegne av partiet.

Lysbakken mener SV har et sterkt kort overfor venstresid­evelgere:

– Det er bare SV som kan sørge for at Ap og Jonas Gahr Støre må samarbeide mot venstre og ikke mot sentrum.

Liker hverandre

Nestleder Snorre Valen hevder de fire partiene på borgerlig side har et problem som de rødgrønne ikke har.

– Det er snakk om fire partier som ikke liker hverandre. På vår side er det partier som har lyst til å samarbeide med hverandre, sier han.

Men i forrige uke slo Sp-ledelsen fast at SV kan komme til å bli droppet som samarbeids­partner. Der snakkes det ikke lenger om en ny rødgrønn regjering, men en Sp/Ap-ledet regjering.

– SV har naermest stilt ultimative krav til en regjering. Hvis det skulle bli en situasjon med forhandlin­ger mellom partiene etter valget, må vi jo også diskutere om det er klokt og hensiktsme­ssig med slike krav, sa Sps parlamenta­riske leder Marit Arnstad til NTB fredag.

Lysbakken holder på sin side muligheten åpen for at SV vil inn i en ny Ap-ledet regjering eller samarbeide med regjeringe­n som støttepart­i på Stortinget. Om det i så fall blir på bakgrunn av en egen samarbeids­avtale eller gjennom en mindre forplikten­de budsjettav­tale, vil han ikke si noe om nå.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? KAMP MOT FORSKJELLE­R:
SV-leder Audun Lysbakken går til valg på en ny regjering og kamp mot forskjelle­r. Her flankert av nestledern­e Snorre Valen og Kirsti Bergstø.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX KAMP MOT FORSKJELLE­R: SV-leder Audun Lysbakken går til valg på en ny regjering og kamp mot forskjelle­r. Her flankert av nestledern­e Snorre Valen og Kirsti Bergstø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway