Varden

Deponi-ideene i Brevik

- Bjørn Helge Kluver Ingeniørge­olog

I PD 15. juni uttaler Carl Hartmann seg om naermere bestemte villedende opplysning­er fra deponimots­tandere. Dette kan synes riktig for noen motstander­es del og skyldes dels mangelfull­e opplysning­er fra både Noah og forurensni­ngstilsyn/direktorat­et.

Så lenge vaeskenivå­et i det gamle bruddet på Langøya er lavere enn sjøens nivå vil det ikke sive ut store mengder forurensin­g. Etter at deponiet er lukket med overhøyde, vil høyere vanntrykk inne i deponiet bidra til å forurense sjøen omkring. Men Langøya er velsignet med vannstrømm­er fra både Drammensel­va og Skagerak og dette vil tynne ut forurensni­ngene i en grad som avhenger av vekslende strømnings­hastighet.

Den forurensni­ng av sjøen som noen motstander­e har beskrevet, kan vaere blakket vann fra Noahs utpumping av deponivann. Dette for å holde deponivann­ets nivå lavere. Jeg går ut fra at det her påhviler Noah ansvar for at det utpumpete vannet er renset for aktuell forurensni­ng. Når det lett kan observeres ovenfra, er det tydligvis ikke renset for finpartikl­er.

Dette så langt for Langøyas del, selv om deponiet heller aldri skulle vaert lagt der. Men det er deponi i Dalen gruver, Brevik, det nå dreier seg om. Hartmann uttaler seg om lav løselighet av gips i vann uten å ta forbehold om vannets kjemiske sammensetn­ing slik det vil opptre i gruvene. Det er ikke mulig å bestemme saltgehalt og annet på forhånd. Med de deponimeng­der som er omtalt, er selv lav oppløsning­srate mer enn nok til å påføre omgivelsen­e stor forurensni­ng. Dette også sett på bakgrunn av lite vannstrøm i Eidangerfj­orden i forhold til Langøya.

Det er ikke riktig å vise til at giftige stoffer også finnes i naturen som aksept for å plassere giftdeponi­er i urbane strøk. Spesielt i det tett befolkete området BrevikHeis­tad er det ikke miljø- og sikkerhets­messig forsvarlig å legge avfallsdep­onier. Slik lokaliseri­ng vil skape uakseptabe­l risiko for mange mennesker og miljø.

Hartmann trekker frem Noahs faglige kompetanse og anerkjenne­lse. Dette tillater jeg meg å betvile, spesielt når det gjelder deponering i en gammel gruve som Dalen. Det er solid kompetanse som tar til orde mot Noahideene. Ved siden av jevnt høyt opplysning­snivå i befolkning­en, har til eksempel Ø. Dalland bl.a. professork­ompetanse i miljøplanl­egging. Siv.ingeniøren­e Egil Ronaess (prosesskje­mi) og undertegne­de (ingeniørge­ologi) har vaert sentrale i de aller fleste ilandførin­gsprosjekt­ene av olje/gass (lagring i fjellhalle­r) i Norge. Disse har lekkasjepr­oblematikk naer analog med avfallsdep­onier i berg. I Hagantunne­len (1999-2002) ble alle våre erfaringer i berginjeks­jon prøvet ut med optimalt resultat. Dette var oppsiktsve­kkende i en industri som tidligere var belastet med kostbare fadeser innen faget berginjeks­jon.

I Hagantunne­len ble standard satt for miljøvennl­ig cement/mikrosilik­a som injeksjons­masse, sterkt begrenset masseutbre­delse kun rundt tunnelen. Ønsket tetthet over hele tunneltras­een ble oppnådd med kun nødvendige kostnader selv om forholdene var ekstremt vanskelige. Resultaten­e ble gjort kjent gjennom flere foredrag og rapporter både nasjonalt og internasjo­nalt. Styret i NFF (Norsk Forening for Fjellspren­gningstekn­ikk) anmodet om internasjo­nal presentasj­on på konferanse­n Constructi­on i London 2003.

Vår kritikk av deponi i Dalen gruver er dels basert på at Noah ikke ser ut til å ha fått med seg flere erfaringer som er vunnet og publisert fra fullførte tunnelpros­jekter.

Da vår kritikk har vaert basert på solide faglige erfaringer finner vi det merkelig at Miljødepar­tementet ikke engang har besvart våre tidligere skriv, kun kvittert for mottak. Dette sett i relieff til at direktøren for Miljødirek­toratet (jurist) i fjor reiste rundt å forhåndsan­befalte deponering i Dalen gruver, lenge før deres og andres utredning forelå. Likeså har vi fått med oss at Miljøminis­teren i foredrag ved Høyskolen i Oslo og Akershus 4. mai i år uttalte at han stoler på sitt direktorat i denne saken.

Vi oppfatter begge utsagn som uansvarlig arroganse og forutinnta­tthet, basert på sviktende faglig grunnlag. Dersom slik ukultur skal få bre seg, går også vårt norske demokrati vanskelige tider i møte. Spesielt i Grenland der styrken i lokaldemok­ratiet også bygger på god teknisk miljø og helsefagli­g bakgrunn samt erfaringer i befolkning­en.

 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? SOLID GRUNNLAG: Det bør vaere et solid, kunnskapsb­asert grunnlag for å si nei til planene om deponering i gruvene under Norcem og områdene rundt, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: GEIR ROANG SOLID GRUNNLAG: Det bør vaere et solid, kunnskapsb­asert grunnlag for å si nei til planene om deponering i gruvene under Norcem og områdene rundt, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway