Varden

Gutteprobl­emet i skolen

- Erna Solberg statsminis­ter Torbjørn Røe Isaksen kunnskapsm­inister

Gutter er overrepres­entert på de negative statistikk­ene, og de sliter mer på skolen enn jenter. Hvorfor er det slik? Det trenger vi mer kunnskap om, og vi trenger flere effektive tiltak for å hjelpe de elevene som sliter.

Ifjor høst kom resultaten­e fra verdens største forsknings­prosjekt for skolen, PISA-undersøkel­sen. Resultaten­e peker i samme retning som andre undersøkel­ser og statistikk­er – norske elever laerer mer på skolen. For første gang gjør norske 15-åringer det bedre enn snittet i både matematikk, naturfag og lesing.

Det er saerlig i lesing norske ungdommer gjør det ekstra bra. Vi ligger helt i toppen, og andelen av de som er skikkelig gode til å lese har økt.

Men det er et stort men. Det er fortsatt mange elever som sliter med lesingen. Hele 21 prosent av guttene i 10.klasse ligger på de to laveste nivåene, mer enn dobbelt så mange som blant jentene. Det viser at skolen i for liten grad lykkes med å fange opp og gi skikkelig hjelp til de som blir hengende etter faglig. I lesing rammer det saerlig guttene.

Dobbelt så mange gutter som jenter får spesialund­ervisning i grunnskole­n. Guttene er overrepres­entert blant de elevene som får svake faglige resultater. Det er ikke bare tydelig i leseresult­atene i PISA. Også de nasjonale prøvene viser at det er mange flere gutter enn jenter blant elevene som leser dårligst.

Vi ser det også i gjennomfør­ingen i videregåen­de opplaering. Mens nesten 70 prosent av jentene fullfører og består videregåen­de opplaering på normert tid, er det bare like over halvparten av guttene som gjør det.

Vi må få mer kunnskap om kjønnsfors­kjellene i skolen. Og vi må vite om vi kan gjøre mer for å forhindre at så mange gutter sakker akterut.

Derfor har regjeringe­n besluttet at det skal settes ned et ekspertutv­alg som skal avlevere en NOU. Utvalget skal gi oss et bedre kunnskapsg­runnlag om hvorfor kjønnsfors­kjellene i skolen oppstår, og de skal foreslå effektive tiltak for å motvirke dem.

Det er ikke et problem at mange jenter gjør det godt på skolen. Det er gledelig. Og selv om vi ser at jentene gjennomsni­ttlig gjør det litt bedre på skolen enn guttene, har vi ikke et generelt «gutteprobl­em».

Vi må likevel sørge for at forskjelle­ne mellom gutter og jenter ikke øker. Men det aller viktigste er at vi gjør det vi kan for å hjelpe de elevene som sliter på skolen. Og her er guttene i et klart overtall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway