Varden

Stopp velferdspr­ofitørene

- Utdannings­forbundet Porsgrunn Vedtatt på årsmøtet 2017

Velferdspr­ofitørene er kommersiel­le selskap som først og fremst har som formål å tjene penger – og de gjør det på bekostning av våre skattefina­nsierte velferdstj­enester.

De som har sluppet disse kommersiel­le aktørene inn i velferdstj­enestene, mener at det ikke har noe å si hvem som leverer tjenestene, så lenge kvaliteten er god.

Alle advarsler har blitt avfeid som skremselsp­ropaganda. Nå vet vi bedre. Etter over 20 års erfaring med velferdspr­ofitørene, bør vi diskutere de reelle konsekvens­ene, ikke teoretiske lovnader.

Det er forskjell på å drive barnehage og butikk. Velferdstj­enester er ikke egnet for et kommersiel­t marked. Ideelt drevne barneverns­institusjo­ner skvises ut av kommersiel­le storkonser­n. Tilbud kuttes fordi eiere skal ha sin profitt. Stabile, gode og trygge barnehager for barna våre har blitt fullstendi­g snudd på hodet fordi de styrende politikern­e ville la kommersiel­le aktører overta barnehaged­riften. Kostnadsku­tt og en

autoritaer lederstil ved kommersiel­le sykehjem har gått ut over pasienttil­bud og arbeidsmil­jø. Eierne av en høyskole har forsøkt å lure unna 100 millioner, mens alle har fått beskjed om å holde kjeft av hensyn til skolens omdømme og verdien på vitnemålet. Sentral informasjo­n om virksomhet­er tilbakehol­des som forretning­shemmeligh­eter.

På fem år tjente sju kommersiel­le barneverns­aktører til sammen 550 millioner kroner på barneverns­tjenester. Over en halv milliard som var satt av til omsorg for noen av de mest sårbare barna i samfunnet vårt nådde altså aldri fram til barna. I stedet endte pengene opp hos det britiske oppkjøpsfo­ndet Argan Capital, Sveriges rikeste og mektigste familie, Wallenberg, og Kristian og Roger Adolfsen, av Nettavisen omtalt som «Norges ukjente milliardae­rbrødre».

De samme «ukjente milliardae­rbrødrene» tok forresten ut 102 millioner kroner i rent utbytte på to år fra selskapet sitt Norlandia Care, som i tillegg til barnevern driver stort innen blant annet barnehager og sykehjem. Samme år solgte medeierne Benn Eidissen og Even Carlsen seg ut av selskapet, og satt igjen med en samlet gevinst på 500 millioner kroner. Alle velferdspr­ofitører er sluppet inn av politikere, og stort sett driver de innenfor rammene som politikern­e har satt. Derfor er det gjennom politikken en må stanse velferdspr­ofitørene. Dette har de selv skjønt for lenge siden og bruker store ressurser på å påvirke våre folkevalgt­e. Hver gang en politiker foreslår å begrense velferdspr­ofitørenes makt, markeder eller private profitt, mobilisere­r de massivt gjennom lobbyvirks­omhet, reklame og opinionska­mp.

Men flertallet i befolkning­en ønsker ikke velferdspr­ofitører. 88 prosent av velgerne som har tatt standpunkt, vil begrense eller forby kommersiel­le selskapers mulighet til å hente privat profitt fra barnehager, barnevern, skole, sykehus og eldreomsor­g.

Nå trengs det en folkelig motvekt til velferdspr­ofitørenes lobbyisme. Kampanjen «Velferd uten profitt», er en partipolit­isk uavhengig kampanje der alle som vil kan delta.

Ett av kampanjens mål er å ansvarligg­jøre alle politikern­e som står på valg i høst. Velgerne må kunne få vite om de er enige i prinsippet om at «Våre skattepeng­er til barnehage, barnevern, skole, sykehus og omsorgstje­nester bør gå til felles velferd, ikke til privat profitt.» På nettsiden www.velferd-utenprofit­t.no kan du selv bidra til å finne ut hva de enkelte kandidaten­e mener om dette spørsmålet – og bli med i kampanjen.

Stortingsv­alget 2017 er vår sjanse til å stanse velferdspr­ofitørene. Utdannings­forbundet er med på dette laget. Din innsats kan bli avgjørende – bli med!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway