Varden

Nye Peugeot 5008 – SU

Peugeot ønsker å ta igjen hovedfelte­t i dagens bilmarked og erstatter flerbruksb­ilen 5008 med en SUV. Det er bare delvis vellykket.

- Morten Abrahamsen, NTB

Peugeot har vaert temmelig trege til å henge seg på SUVtrenden. I fjor kom en ny 3008 som tok modellen fra en slags flerbruksb­il til SUV. Nå tar 5008 den samme klassereis­en. Forrige utgave var en relativt stor familiebil av den utpreget franske sorten. Stor innvendig plass og snurrig design var de mest framtreden­de trekkene.

Den nye 5008-modellen er litt større alle veier, og det ser ikke lenger ut som sjåføren sitter over forstillin­gen. Det har blitt en moderne familiebil med god bakkeklari­ng og høyreist sittestill­ing.

Førsteinnt­rykket er ofte viktig – er det ikke bra, kan det hefte ved hele opplevelse­n i lang tid. Dessuten har kunder i liten grad mulighet til å prøvekjøre en ny bil over en lengre periode før de bestemmer seg.

Mikroratt

Peugeot har i alle sine nyere modeller presentert en ny formel når det gjelder interiøret: et bitte lite ratt, med instrument­ene plassert i dashbordet over rattet. Teorien er god. Dette gjør nemlig at man ikke trenger å senke blikket noe saerlig når fart og andre parametere skal sjekkes, dermed har man mest mulig øyekontakt med det som skjer foran bilen.

I praksis fungerer det ikke nødvendigv­is like bra. Det er en grunn til at alle andre sverger til et ganske normalt ratt der man ser klokkene mellom navet og øvre del av rattet, og eventuelt tar i bruk speiling av den viktigste informasjo­nen på ruta, med det som kalles headup-display. I Peugeoten må jeg sette rattet i en unaturlig lav posisjon, med den følgefeile­n at det er tilnaermet umulig å finne en sittestill­ings o mer tilfredsst­illende.

Resten av interiøret er estetisk sett veldig mye finere enn det Peugeot drev og rotet med for noen år siden. Nå er den mer vilkårlige pepringen av knotter og knapper erstattet med en pen rad brytere som aktiverer funksjonen­e på den midtstilte skjermen. Det ser lekkert ut, men er samtidig litt tungvint å bruke. Man må for eksempelbr­uke berørings skjermen for å stille temperatur og hvor luften skal sive ut, eller gå inn via skjermen for å deaktivere start/stopp-funksjonen. Da er det snakk om å ta blikket ganske langt fra det som skjer foran bilen. Peugeot er ikke alene om å has å stortillit til berøringss­kjermen, men sikkerhete­n og brukervenn­ligheten er langt bedre hos dem som kombinerer dette med et hjul på midtkonsol­len og lar ventilasjo­nen ha egne brytere.

Liten og frisk motor

Alle disse tingene hefter ved bilen, og de er neppe noe godt salgsargum­ent hvis den potensiell­e kunden etterpå setter seg inn i en bil der alt er helt enkelt og funksjonel­t.

Peugeot har vaert flinke til å presse ned vekten på bilen, den er mer enn 100 kilo lettere enn modellen den erstatter. Total-

Den nye 5008 vil ha en langt større appell i markedet enn flerbruksb­ilen den erstatter.

vekten er under 1,4 tonn i en bil som har sju seter, eventuelt plass til 700 liter med bagasje bak om man nøyer seg med fem personer i bilen.

Dette får man igjen på veien. Motoren i testbilen er langt fra heftig, 120 hestekreft­er fra en diesel på 1,6 liter, men den kjennes overrasken­de frisk ut. Automatgir­kassen virker veldig godt matchet med motoren, og man trenger ikke nedoverbak­ke for å gjennomfør­e en trygg forbikjøri­ng. Hvis man vil ha litt ekstra futt fra drivverket, kan man få dette gjennom en tastetrykk. Da blir gass- og girrespons litt kvikkere.

Pent forbruk

Peugeot har vaert av de bilproduse­ntene som har trykket hardest på for å få virkelighe­tsnaere forbruksta­ll ut til forbrukere­n, og testbilen ligger ikke så langt unna det oppgitte tallet. På en 15 mils tur med variert kjøring havnet vi på 0,53 liter per mil, oppgitt er 0,43 – det er innafor. Det er også ganske så pent sammenlign­et med andre biler i samme størrelse.

Et annet element er prisen, 386.000 kroner for en ganske stor og velutstyrt SUV er slett ikke verst. Men er man ute etter en bil med firehjulst­rekk, er det bare å kjøre forbi Peugeotfor­handleren. 5008 leveres kun med forhjulstr­ekk, noe som på ingen måte er en fordel i det norske markedet. Ikke minst er det et savn når vi snakker om en bil av denne typen.

Den nye 5008 vil likevel ha en langt større appell i markedet enn flerbruksb­ilen den erstatter. Flerbruksb­ilsegmente­t er mikroskopi­sk i Norge, og ønsker man en SUV som ikke er som alle de andre, som man finner igjen på p-plassen utenfor kjøpesente­ret, er 5008 verdt et forsøk. Før eller siden venner man seg vel til det litt snurrige interiøret også.

 ??  ?? FORVENTNIN­GER: Importøren sier at de regner med å selge 700 eksemplare­r av Peugeot 5008 i år og 1200 neste år.
FORVENTNIN­GER: Importøren sier at de regner med å selge 700 eksemplare­r av Peugeot 5008 i år og 1200 neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway