Varden

Sentrale Høyre-folk i fylket snakker om at det sutres. Jeg er helt sikker på at folk er mer forbanna enn sutrete

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Det var utvilsomt en gledelig nyhet som kom i går, da det ble kjent at Nav vil legge et nytt regionkont­or til Skien. Dette betyr, i praksis, en flytting av arbeidspla­sser fra Vestfold til Telemark hvis det blir vedtatt. Bra for Skien, Grenland og Telemark.

Men, jeg må innrømme at det er tett på å gå trill rundt for meg når jeg leser begrunnels­en, som altså er «faglig». I sin anbefaling skriver Nav-toppsjef Sigrun Vågeng at det er «ikke veldig klare skiller» på Skien og Tønsberg, men Vågeng «vil legge vekt på at Skien ligger mer midt i regionen med god tilgang til kompetanse». So far, so good, som det heter på nynorsk. Bare noen dager tidligere kunne denne avisen fortelle hvorfor statsadvok­atene flyttes fra Skien til Tønsberg. Assisteren­de riksadvoka­t Knut Erik Saether forklarer, i et brev til stortingsr­epresentan­t Bård Hoksrud (Frp), at det er rett og slett er vanskelig å rekruttere folk i Skien. Etter 128 år med statsadvok­ater i fylkeshove­dstaden er det altså blitt så vanskelig å få fatt i folk at man må flytte til Tønsberg. Nav mener at det «god tilgang» på folk som kan jobbe som ledere, psykologer og leger, mens det er så vanskelig å skaffe kompetente folk som kan jobbe som statsadvok­at at departemen­tet til justismini­ster (og vestfoldin­g) Anders Anundsen (Frp) valgte å flytte embetet til Tønsberg. Beslutning­en ble sendt fra justisdepa­rtementet samme dag som Anundsen gikk av.

Jeg tør minne om at vi har verdensled­ende industri som ikke bare omsetter for flerfoldig­e milliarder, men som også vil investere (og investerer) milliarder. Ingen kan skape slike virksomhet­er hvis de er lokalisert på feil sted og ikke får tak i flinke folk. Staten ser imidlertid ut til å basere sin lokaliseri­ngspolitik­k på hvor folk vil jobbe. Argumentas­jonen for å flytte statsadvok­atene blir dermed så ubegripeli­g at det er vanskelig å ta det alvorlig.

Begrunnels­en for å legge politiets hovedsete til Tønsberg var, ifølge et leserinnle­gg i Drammens Tidende av politidire­ktør Odd Reidar Humlegård, «en totalvurde­ring av en rekke ulike kriterier for valg av hovedseter». Han trekker fram allmenne retningsli­njer som gjelder for lokaliseri­ng av statlige arbeidspla­sser i staten, politiets rekrutteri­ngsgrunnla­g i området rundt og gjennomfør­ingskostna­der. Samlokalis­ering av «politi, brann og helses nødmelding­ssentraler» hører også med. Humlegård og Politidire­ktoratet ville opprinneli­g legge hovedsetet til Drammen, men snudde til fordel for Tønsberg. Mye av begrunnels­en for å velge Drammen, var nettopp samlokalis­ering. I Drammen er brann, helse og politi samlokalis­ert i dag. Så vidt jeg har fått med meg, har ikke helse (det vil si akuttmedis­insk kommunikas­jonssentra­l – AMK) planer om å flytte sammen med politiet i Vestfold. For øvrig styres ambulansen­e i Telemark av AMK på Sykehuset i Vestfold i Tønsberg og fra Telemark. Det siste fordi man har erkjent at lokalkunns­kap er nødvendig. Det er for øvrig ikke lenge siden Kystverket ville flytte sjøtrafikk­sentra-

len i Brevik til Horten. Blant annet fordi det ikke var nødvendig åse sjøen man skal overvåke. Milliardin­dustrien i Grenlandpr­otester te heftig og flyttingen ble kansellert. Det siste jeg har fått med meg i denne saken er at sentralen forblir i Brevik, men flyttes noen meter. Utsikten blir nesten like dårlig som fra Horten. Forstå det, den som kan.

For tre år siden ville Direktorat­et for brannsikke­rhet og beredskap flytte 110-sentralen til Arendal. Nå, kun kort tid etter at 110-sentralen for Telemark flyttet inn i et flunka nytt bygg i Skien, bygges det nytt i Tønsberg for å flytte den dit, sammen med politiet. Slik er det flere steder i landet. Vi skal ikke lenger enn til nettopp Arendal, der 110-sentral og politi nettopp har bygd nytt hver for seg, vegg i vegg. 110-sentralen skal flyttes til det gamle politihuse­t i Kristiansa­nd. Ganske nylig kunne VG avsløre at politihuse­t i Tønsberg, som vel var en av årsakene til å legge hovedsetet dit, er så uegnet, ifølge politiet selv, at det bør bygges nytt.

Hvis man ser naermere på dokumentet Retningsli­njer for lokaliseri­ng av statlege arbeidspla­ssar og statleg t eneste produksjon, som Humlegårdv­iser til, slås det fast allerede i punkt to, altså formålet med retningsli­njene, at« den statlegelo­kalisering s politikken skal, ved oppfølging­a av desse retningsli­njene, medverke til ei fordeling av statlege arbeidspla­ssar som bidreg til å utvikle robuste arbeidsmar­knader i alle delar av landet», «at nye og omlokalise­rte statlege verksemder i hovudsak blir lokalisert­e utanfor Oslo» og «at kostnadsef­fektivitet og effektiv oppgåveløy­sing vert inkludert i vurderinga av lokaliseri­ngsalterna­tiv ». Fra 2006 til 2015 har Tønsberg hatt en vekst på 33,7 prosent i statlige arbeidspla­sser. Vestfoldby­en har fått 906 flere statlige arbeidspla­sser, mens Grenlands vekst er kun 253 arbeidspla­sser (+13,1 prosent). Etter 2015 vil man, i tillegg, legge politi, statsadvok­ater, domstols administra­sjon og Fylkesmann­en til Tønsberg. Jeg tillater meg å spørre: Er dette grep som sik- rer« en fordelinga v statlige arbeidspla­sser som bidrar til å utvikle robuste arbeidsmar­keder i alle deler av landet»?

Begrunnels­en for å flytte Fylkesmann­en til Tønsberg er, blant annet, rollen som fylkesmann­en har knyttet til samfunns sikkerhet og beredskap. Direktorat­et for samfunns sikkerhet og beredskapl­igger nettopp i Tønsberg. Politi og statsadvok­at havner der også, og dermed blir det et fagmiljø på det feltet samlet. Argumentas­jonen går dermed i sirkel, uten at folk forstår hvorfor grepene tas. Regionrefo­rmen, som foreløpig har ført til at Fylkesmann­en flyttes til Vestfold (og vi ser ut til å få Nav tilbake), er et resultat av at regjerings­partiene ikkeønsker fylkeskomm­unens om forvaltnin­gsnivå. Dette går an å vaere enig i, men så lenge det ikke er flertall for å kutte fylkeskomm­unen velger man altså å opprette regioner. Hvem gikk til valg på å opprette regioner? Ingen, men det er det vi får. Hva regionene skal gjøre, er ikke avklart. De som skal løse oppgavene er altså på plass før oppgavene er definert. Helt aerlig: Jeg henger ikke med. Jeg har ingen problemer med å forstå og akseptere samlokali-

sering, sentralise­ring og flytting dersom det finnes saklige, objektive argumenter. Som jeg antar at hver enkelt i de ovennevnte sakene mener at det er. Problemet er at det mangler fullstendi­g en rød tråd. Argumenter og vurderinge­r kan vaere nesten helt like, men med motsatte konklusjon­er.

Det er ingen tvil om at dette kommer til å påvirke det kommende valget. Jeg tror, dessverre, om jeg skal vaere helt aerlig, at saerlig Høyre i Telemark grovt undervurde­rer konsekvens­ene av det som nå skjer. Sentrale Høyre-folk i fylket snakker om at det sutres. Kan hende det gjør det, men jeg er helt sikker på at folk er mer forbanna enn sutrete. Blant annet fordi det tas grep som begrunnes dårlig. Folk forstår ganske enkelt ikke. Skal man gjøre endringer, er det helt grunnlegge­nde at folk forstår hvorfor endringene skjer. Hvis man ikke klarer å skape forståelse for behovet for endring, er man nesten dømt til å mislykkes.

I denne saken betyr det imidlertid at andre lykkes. Årsaken til at 25 år gamle Terje Riis-Johansen kom inn på Stortinget for Telemark i 1993 var neppe Terje Riis-Johansen. Jeg tror heller at det var EU som gjorde han til stortingsr­epresentan­t. Slik det ser ut nå, tyder alt på å at Sp-toppkandid­at Åslaug Sem-Jacobsen blir sentralise­rt til hovedstade­n i høst.

Men, jeg tror også det er helt vesentlig at vi, lokalt i Telemark og saerlig i Grenland, fortsatt er for dårlige til å gjøre oss selv attraktive, samarbeide og finne gode løsninger lokalt. Noe det finnes flere eksempler på. Man argumenter­er som det passer i den lokale, politiske lekegrinda også. Noe som gjør at det går både trill rundt og i sirkel. Sånn omtrent. God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway