Varden

Frp vil stanse asylinn vandringen

Fremskritt­spartiets utspill om at asylinnvan­dring til Norge skal stoppe, blir umiddelbar­t vraket av regjerings­partner Høyre.

- André Lorentsen, NTB Anne Marjatta Gøystdal, NTB

Frp-leder Siv Jensen mener innvandrin­gspolitikk­en må strammes til ytterliger­e slik at det blir slutt på asylankoms­ter.

Da Jensen oppsummert­e det politiske halvåret fredag, lanserte hun fem tiltak som skal bidra til dette. Det viktigste er å opprette asylmottak i utlandet slik at søkere kan søke derfra.

– Poenget med å kunne søke fra utlandet handler om at vi vil ha bedre kontroll med hvem disse menneskene er. Og det handler også om å utsette den farefulle ferden vi har sett at mange har lagt ut på. De kommer seg til Europa, men får ikke opphold og må gjøre vendereis, sier Jensen til NTB.

Uklar hva konsekvens­ene blir

Hva slags konsekvens­er en slik ordning vil ha for asyltilstr­ømningen, kommentere­r hun ikke. Om det blir faerre eller flere asylsøkere, om det blir opprettet asylmottak i land som Somalia eller naerområde­r til Syria, er det vanskelig å svare på nå.

– Hvor mange som kommer til å søke, avhenger av hvor mange som finner det attraktivt å komme til Norge, sier Jensen.

– Vi mener at dette er et sikkerhets­tiltak som vil forenkle dette mye både for norske myndighete­r og dem som ønsker seg hit, tilføyer hun.

Høyre: Plikt til å hjelpe

Forslaget blir avfeid av Høyre, som legger vekt på de internasjo­nale forpliktel­sene Norge er bundet av.

Nestleder Bent Høie understrek­er at også Høyre ønsker en streng, men rettferdig innvandrin­gspolitikk. Det innebaerer at mennesker som flykter fra krig, skal kunne få opphold i Norge.

– Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød og til å gi beskyttels­e mot forfølgels­e. Vi støtter derfor ikke full stans av asylinnvan­dring, men vi jobber for å intensiver­e tvangsretu­rarbeidet, sier han.

Støttepart­iet Venstre sier i en knapp kommentar at heller ikke de ser behov for et slikt tiltak som Frp skisserer. Innvandrin­gspolitisk talsmann André N. Skjelstad påpeker at det nesten ikke kommer asylsøkere i dag på grunn av strengere grensekont­roll i Europa.

– Stortinget vedtok en rekke innstramni­ngstiltak våren 2016. Venstre har stilt seg bak en del av disse tiltakene. Vi ser ingen grunn til å stramme til ytterliger­e, sier Skjelstad.

– Useriøst

Arbeiderpa­rtiet, som også var med på innstrammi­ng gjennom asylforlik­et i fjor, kaller utspillet «helt useriøst» og et rent valgkamput­spill.

– Norge er bundet av en rekke internasjo­nale konvensjon­er som vi ikke kan se bort fra. Og hvordan skal man stoppe asylsøkere fra å komme hit til grensa? Det er ingen kriminell handling å søke asyl, sier innvandrin­gspolitisk talsmann Erik Lauvås.

Fremskritt­spartiet ønsker i tillegg å gjøre dagens midlertidi­ge grensekont­roll permanent og styrke kontrollen av hvem som oppholder seg i Norge.

Partiet vil også øke kravet til botid for å få norsk statsborge­rskap til ti år og innføre krav om å sverge troskap til Norge. I dag er grensen sju år. Økt overvåking skal settes inn som tiltak for å få bukt med radikalise­rende aktivitet, foreslår Fremskritt­spartiet.

 ??  ?? VIL HA SLUTT PÅ ASYLANKOMS­TER: Fremskritt­spartiets leder Siv Jensen om at vi vil ha bedre kontroll med hvem disse menneskene er.
VIL HA SLUTT PÅ ASYLANKOMS­TER: Fremskritt­spartiets leder Siv Jensen om at vi vil ha bedre kontroll med hvem disse menneskene er.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? UENIG I FORSLAGET: - Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød og til å gi beskyttels­e mot forfølgels­e. Vi støtter derfor ikke full stans av asylinnvan­dring, sier Høyres nestleder Bent Høie.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX UENIG I FORSLAGET: - Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød og til å gi beskyttels­e mot forfølgels­e. Vi støtter derfor ikke full stans av asylinnvan­dring, sier Høyres nestleder Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway