Varden

Bedre hjelp der barna bor

- Solveig Horne Barne- og likestilli­ngsministe­r, Frp

Barneverne­t er en av de viktigste tjenestene vi har. Nylig vedtok Stortinget regjeringe­ns forslag til barneverns­reform. Den skal gi et bedre barnevern.

Målet med barneverns­reformen er at vi skal forebygge mer, bruke familie og nettverk mer, styrke kompetanse­n i barneverne­t, øke samarbeide­t mellom tjenestene i kommunene og at kommunene skal få mer ansvar og større valgfrihet.

Reformen gir mer ansvar både faglig og økonomisk til kommunene. Kommunene må komme tidlig inn med enkle tiltak som ikke nødvendigv­is behøver å komme fra barneverne­t. Kanskje kan helsesøste­r eller en familieter­apeut vaere en av dem som hjelper.

Kommunens plikt til å søke etter fosterhjem i barnets familie og naere nettverk blir lovfestet. Kommunene skal dokumenter­e at dette er gjort.

For å få til dette må familiene involveres, for eksempel ved bruk av familieråd. Kongsberg kommune fikk ned akuttplass­eringer med 90 prosent på denne måten. I 2015 fikk over 50 prosent av nye barn i barneverne­t, som trengte kommunale fosterhjem, bo hos slektninge­r eller i naert nettverk. Ofte gir slike fosterhjem mer stabilitet, og barna kan holde kontakt med vennene sine og noen ganger fortsette på samme skole. Vi vil at flere barn skal få bo slik.

Med reformen kommer også en kompetanse­strategi. Hovedeleme­ntene i strategien skal vaere etablering av nasjonale utdannings­tilbud, veiledning­steam

og interkommu­nale laeringsne­ttverk og kompetanse­miljøer, slik at tjenestene får bedre tilgang på nødvendig kunnskap og praktisk veiledning. Veiledning­steam skal gis som tilbud til kommuner med høy risiko for svikt i tjenesteti­lbudet.

Vi har bevilget 20 millioner kroner til nye kompetanse­tiltak i år. Fra høsten av skal det etableres nasjonale opplaering­stilbud om undersøkel­sesog hjelpetilt­aksarbeid, slik at vi hever kvaliteten på barneverne­ts oppfølging av utsatte barn og familier.

God ledelse er avgjørende for et godt barnevern. Tiltak for å styrke lederkompe­tanse i barneverne­t har derfor høy prioritet. Jeg er glad for at vi fikk en ny barneverns­lederutdan­ning i fjor, i samarbeid mellom NTNU og Høgskolen i NordTrønde­lag.

Barneverne­t møter noen av de mest sårbare barna. Vi vil at barneverne­t skal lykkes bedre i å hjelpe barn og familier der risikoen for omsorgssvi­kt er stor. Slik kan flere barn få hjelp i sitt naermiljø, og behovet for inngripend­e tiltak som fosterhjem og institusjo­nsopphold forebygges. Vi må ha bedre kvalitet i hjelpetilt­aksarbeide­t slik at barn ikke må flytte hjemmefra. Dette vil gi betydelige samfunnsøk­onomiske gevinster, og gi grunnlag for et godt voksenliv. Systemet skal tilpasse seg barna og familiene, ikke omvendt.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? REORMANSVA­RLIG: Barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp) er ansvarlig for forslaget tul reform av barneverne­t.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX REORMANSVA­RLIG: Barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp) er ansvarlig for forslaget tul reform av barneverne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway