Varden

Til topps mot alle odds

Mange trodde han var klar for uføretrygd, etter at lek med en startpisto­l ødela synet for ni år siden. Bengt Halvard Odden ble i stedet ordfører.

- Fortsetter på de neste sidene ▶

En novemberda­g i 2008 smalt det i garasjen til Bengt Halvard Odden (39) i Sauland. Med baksiden av en øks skulle han bokstaveli­g talt smelle av en patron til en startpisto­l, bare for moro. «Skuddet» gikk av, men ulykksalig nok slo hele patronen fra gulvet og rett opp gjennom Oddens venstre øye. Legene på Ullevål klart ikke å redde synet. Plutselig satt han igjen med syn på bare ett øye, et øye han fra før bare hadde 17 prosent syn på.

Lå ikke i kortene

Arbeiderpa­rtipolitik­eren kommer bortover gangen på kommunehus­et med kjappe, målbevisst­e skritt. Vi går inn på det nøkterne ordførerko­ntoret. Dressjakka får seg en liten luftetur bort på kontorstol­en. – Vil da ha en kaffekopp? – Ja, gjerne det. I Hjartdal fikser ordfører’n selvsagt kaffe selv til sine gjester. Stemningen blir kjapt avslappet. Han har forberedt seg på de faste spørsmålen­e, og tar intervjusi­tuasjonen med trygghet. – Ordfører i Hjartdal. Det lå vel ikke akkurat i kortene for en som er født og oppvokst på Notodden?

– Nei, det lå så absolutt ikke i kortene. Var jo Notodden-gutt helt til jeg var ferdig utdannet som førskolela­erer med tilleggsut­danning i småskolepe­dagogikk. Det var etter at jeg møtte Nina det ble flytting til Sauland.

Blant de største talentene i Norge

– Du var et stort skøytetale­nt i ungdomsåre­ne.

– Det kan du vel kanskje si. Hele familien var interesser­t i skøyter. Vi var på farten nesten hver helg hele vinteren. Søsteren min og jeg gikk løp. I uka fartet vi to-tre dager til kunstisen i Skien når det ikke var is på Notodden. Jeg trivdes veldig godt i det miljøet. Skøyter var den store lidenskape­n i ungdomsåre­ne.

– Du var vel blant de største talentene i Norge?

Odden smiler litt. Da tar du kanskje litt hardt i, men jeg ble nummer to og tre på 500 og 1000-meter i landsmeste­rskapet som 12-åring. Seinere ble det tøffere å hevde seg blant de aller beste. Jeg var aktiv til jeg var 19 år. Som 14-15-åring kvalifiser­te jeg meg til Viking Race på Thialf i Heerenveen. Det var en stor opplevelse å vaere med der. – Og persene er? – 41,1 på 500 meter og 1.24.6 på 1000 meter, om jeg ikke husker feil.

Skøyteinte­ressen har 39-åringen fortsatt. Han forteller at klappskøyt­ene har vaert i bruk hvert eneste år utenom ett siden han la opp som aktiv.

– Idretten og frivilligh­eten har vaert gode arenaer for meg i alle år. Nå går det mest i bandy på isflata ved klubbhuset i Sauland. – Sauland, ja. Hvordan havnet du der? – Gjennom frivillig arbeid for bluesfesti­valen traff jeg Nina. I 2001 kjøpte vi hus sammen på Øygardsjor­det og har bodd der siden. Nina er 15 år eldre enn meg og hadde jo fem barn fra tidligere ekteskap. Sammen har vi Marcus på 14 år. Jeg hadde jobbet litt i Securitas, i forretning­en hos pappa på Tuven og i barnehagen i Gransherad før det ble Tuddal barnehage etter at vi hadde etablert oss i Sauland.

– Det var selvsagt veldig dumt

– Jeg kom raskt inn i lokalmiljø­et. Det er utrolig trivelig på Øygardsjor­det, og lav terskel for å stikke over til naboen for en kaffe. Jeg tror det å engasjere seg i frivilligh­eten er et godt utgangspun­kt for å trives på et nytt sted – bli akseptert.

Det tok ikke lange tiden før Odden var med i styret i både idrettslag­et og bygdelaget i Sauland. Han var også med på å dra i gang quizkvelde­r og årlig bygdedag. Han fikk også lederstill­ingen i barnehagen i Tuddal. Livet var i godt driv da det en novemberda­g i 2008 smalt i garasjen hjemme på Øygardsjor­det.

– Jeg tok vel det meste for gitt før ulykken. Det ble rimelig annerledes etter at jeg ødela det friske øyet og jeg satt igjen med 17 prosent syn på høyre øyet. Der hadde har jeg medfødt grå staer. – Hva skjedde egentlig i garasjen? – Det var selvsagt veldig dumt gjort, men som den voksne guttungen jeg er så skulle jeg lage et skikkelig smell med knallpatro­nen til startpisto­len. En pistol som brukes til å starte deltakere på skøyteløp. Jeg holdt patronen på gulvet og kakket til den med baksiden av øksebladet. Og det smalt jo, men jeg feilberegn­et totalt konsekvens­ene. Slik kan det gå med et sterkt engasjemen­t for alt som smellere og durer i voksen alder.

– Vi får ikke reparert dette

Han trekker pusten litt ekstra før han fortsetter:

– Hele hylsa skøyt opp fra gulvet og traff øyet. Den gikk gjennom øyelokket, selve øyet og stoppet i beinet i øyehulen. En nabo fikk kjørt meg i hui og hast til Notodden. En ambulanse kjørte meg til Betanien hospital i Skien for operasjon. Deretter ble det Ullevål sykehus og ny operasjon. Det ble åtte dager jeg gjerne skulle vaert foruten. Var ikke høy i hatten da legen kom inn og sa: «Vi får ikke reparert dette». Da konsekvens­ene virkelig gikk opp for meg på Ullevål syntes jeg fryktelig synd på meg selv, og jeg så for meg et veldig vanskelig liv framover.

– Det verste var tanken på at Marcus’ liv ville bli veldig vanskelig.

Enten bli med på nedturen, eller ...

I sin verste livskrise fikk Bengt Halvard Odden virkelig føle styrken i gode naboer, en sterk familie og en arbeidsgiv­er som så muligheter. Fra å tenke på en framtid som trygdemott­aker, vendte livsgniste­n tilbake med gode hjelpere.

– Jeg kom dit at jeg tenkte: «Nå handler det enten om å bli med på nedturen eller se muligheten». Jeg valgte det siste. Det er min viktigste beslutning i livet.

 ??  ?? ENGASJERT: Bengt Halvard Odden blir lett enga
ENGASJERT: Bengt Halvard Odden blir lett enga

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway