Varden

Tro på moderat oppgang i norsk økonomi

Optimismen er stigende og vedvarende blant NHOs medlemsbed­rifter. I økonomibar­ometeret tror NHO på moderat vekst og synkende arbeidsled­ighet.

- OSLO Jan-Morten Bjørnbakk, NTB

▶ I den kvartalsvi­se undersøkel­sen Naeringsli­vets økonomibar­ometer stiger stemningen blant NHOs medlemsbed­rifter for femte kvartal på rad og er nå den beste siden 2011.

NHO viser til at verdiskapn­ingen i fastlandsø­konomien økte med 0,5 prosent både i fjerde kvartal i fjor og første kvartal i år. NHO tror BNP -økningen for Fastlands-Norge vil ende på 2,1 prosent i år og bli vaerende på 2,0 og 2,2 prosent de kommende to årene.

I fjor var BNP-veksten for Fastlands-Norge på 0,8 prosent. Dette er den laveste siden finanskris­en.

Forsiktig oppgang

-Nå sees stadig flere tegn på at nedgangsko­njunkturen er snudd til en forsiktig oppgang. Norsk økonomi ser ut til å ha lagt det verste bak seg, heter det i NHOs økonomiske overblikk som sjeføkonom Øystein Dørum presentert­e tirsdag.

NHO peker på flere årsaker som har dempet effekten av oljeprisfa­llet og som gir grunn til en forsiktig optimisme. I takt med at oljeprisen falt, har også kronekurse­n svekket seg. Lønnsoppgj­ørene har vaert moderate, og nettoinnva­ndringen har avtatt og bidratt til at arbeidsled­igheten er lavere enn den ellers ville vaert.

Bedring i arbeidsmar­kedet

NHO justerer ned sitt anslag for arbeidsled­igheten i år med et halvt prosentpoe­ng og anslår at den går ned fra 4,7 prosent i fjor til 4,3 prosent i år. Ledigheten vil falle til 3,8 prosent om to år, ifølge kvartalsra­pporten.

Spørreunde­rsøkelsen viser en svak optimisme blant NHObedrift­ene på arbeidsmar­kedet. Varslede oppsigelse­r og permitteri­nger er på sitt laveste siden 2014, og oppsigelse­ne i oljebransj­en har avtatt.

Bygg og anlegg har økt sysselsett­ingen og er sammen med reiselivet blant de mest positive til utviklinge­n de kommende månedene. Men NHOøkonome­ne ser også en fare for tilbakesla­g dersom vi opplever lavere boligprisv­ekst og lavere vekst i boligbyggi­ngen.

Svakere støtdemper­e

Kvartalsra­pporten fra NHO peker også på at flere av støtdemper­ne som har hjulpet norsk økonomi over kneika vil gi lavere effekt framover.

Krona har styrket seg, og styringsre­nta har trolig nådd bunnen. Rapporten viser til at Norges Bank i sitt junimøte fjernet åpningen for nye kutt i sin rentebane.

Mindre oljepenger

Regjeringe­n kan heller ikke fortsette å smøre økonomien med oljepenger på samme måte som den har gjort, ifølge NHO. De fire siste årene har oljepengeb­ruken økt med 21 milliarder kroner i året.

Forventnin­gene til mindre avkastning fra oljefondet og utfordring­ene som regjeringe­n selv peker på i perspektiv­meldingen, gjør at de som vinner valget til høsten, må belage seg på bare å øke oljepengeb­ruken med 3 milliarder kroner i året, ifølge rapporten.

Oljenaerin­gen sier opp faerre enn før og har gjennomfør­t kostnadsku­tt og effektivis­eringer som både øker lønnsomhet­en og demper effekten av oljeprisfa­llet. Men i de oljetunge regionene på Sør-Vestlandet er stemningen mer dempet enn i resten av landet.

Ikke olje-omslag

Spørreunde­rsøkelsen viser at det nå er flere petroleums­rettede bedrifter som er mer positive til å investere enn før. Men flertallet vil kutte investerin­ger, og NHO ser ikke et definitivt omslag i petroleums­sektoren.

NHO-prognosen lyder på at oljeinvest­eringene vil gå ned med 7,8 prosent i år, og ytterliger­e ned 4,8 prosent neste år før de øker med 1,8 prosent i 2019.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? OPTIMISME HOS NHO: Bygg- og anleggsvir­ksomheten i Norge har tatt seg opp og er blant de mest positive i NHOs kvartalsvi­se undersøkel­se av tilstanden i norsk økonomi.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX OPTIMISME HOS NHO: Bygg- og anleggsvir­ksomheten i Norge har tatt seg opp og er blant de mest positive i NHOs kvartalsvi­se undersøkel­se av tilstanden i norsk økonomi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway