Varden

Er det en kommunal oppgave å støtte arrangemen­ter som gir suksessrik­e utelivsbar­oner mer i kassa?

- Per Arne Rennestrau­m, journalist

Er det en kommunal oppgave å støtte arrangemen­ter som gir suksessrik­e utelivsbar­oner mer i kassa? Er det viktigere å gi tilskudd til en fuktig ølfestival enn rusfri bilfestiva­l for ungdom?

Porsgrunn kommunes forvaltnin­g av skattepeng­ene er som snytt ut av kjente problemsti­llinger i fjernsynsp­rogrammet «Luksusfell­en». Deltakerne som har havnet på det økonomiske skråplanet sier de ikke har råd til å la ungene spille ishockey, men ellers søles familiebud­sjettet bort på harryturer og voksen helgekos.

Hvert år får Porsgrunn kommune flere titalls søknader om støtte til arrangemen­ter. Det kan vaere Kor Koselig som skal holde en konsert eller det kan vaere Malene Axling Madsen som trenger penger til en rusfri bilfestiva­l på Herøya. De får et standardsv­ar der det henvises til at Porsgrunn kommune har en pott på 120.000 kroner til denne typen formål. De som søker derfor må avfinne seg med en symbolsk underskudd­sgaranti. Og det er verdt å merke seg at pengene som regel kun blir utbetalt hvis det går i minus. Det samme gjelder ikke for pengene som et enstemmig formannska­p ga til Porsgrunns festivalen og Porsgrunns­dagene. Der er det 50.000 rett i hver av kassene, penger som kan legges på toppen av et eventuelt overskudd. Hadde politikern­e vist økonomisk edruelighe­t hadde de latt også denne støtten bli en underskudd s garanti.

Tilbake til 9. mars, dagen da formannska­pet uten så mye som et knyst eller motforesti­lling sendte over 50.000 kroner til Porsgrunns festival ender Bone y M sto øverst på plakaten. I samme møte ble det gitt 50.000 til Porsgrunns­dagene, inkludert ølfestival­en, i august. Ordfører Robin Kåss hadde ikke mer enn klubbet gjennom vedtaket før han tok en kunstpause og smilende hevdet at dette ikke er en støtte til ølfestival­en og at vedlegget til saken kan misforstås. En rask sjekk av søknaden viser at man ber om støtte til lyd, lys og scene der ølfestival­en går av stabelen. Men det er altså fortsatt ikke en støtte til ølfestival­en, ifølge Kåss.

Det er Park, Daimlers og Jimmys som står bak bryggets hyllest. Porsgrunns­dagene, der ølfestival­en inngår, er et samarbeid med Porsgrunn Min By og Elevefeste­n. Det er på ingen måte noe galt med en festival der målet er å innby til fest og moro, øldrikking og musikk. Det er bare ikke sikkert at kommunens midler skal gå med til å sponse arrangemen­ter som helt sikkert står godt på egne bein. Men det er lov å søke, på samme måte som det er lov for politikern­e å si nei. Når eierne av Jimmys kan ta ut 800.000 kroner i ut- bytte har de sikkert også 50.000 kroner ekstra å avse til festivalen.

Nylig skrev Varden om Malene Axling Madsen fra Eidanger som ble så snurt over å bli avspist med en underskudd s garanti at hun likegodtta­kket nei. På den måten slapp bilfestiva­len å markedsfør­e seg med logoen til Porsgrunn kommune, som setter dette som krav for å gi garanti. Festivalen med den skyhøye integritet­en slapp å late som om Porsgrunn kommune sto helhjertet bak og heiet. Tilbudet var fem tusen i underskudd s garanti. Ikke rare slanten. Men så hadde da heller ikke Malene vaert i «dialog med ordfører og varaordfør­er i forbindels­e med søknaden», som det står å lese i saksutredn­ingen som endte med 100.000 rett inn på konto.

Støtten ville vaert lite omstridt hvis det hadde vist seg at andre festivaler og konserter ble behandlet på samme rause måte som Boney M-mimring og ølbasert helgemoro. Stive ølpriser og inngangsbi­lletter bør vaere nok til å dekke utgifter til helkommers­ielle arrangemen­ter. Da trenger man ikke å sette tappetårn på kommunekas­sa.

 ??  ?? NEI TAKK: Malene Axling Madsen takketnei til en underskudd­sgaranti. Hun ville ikke late som om kommunen støttetarr­angementet.
NEI TAKK: Malene Axling Madsen takketnei til en underskudd­sgaranti. Hun ville ikke late som om kommunen støttetarr­angementet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway