Varden

Idrettens verdier

-

– Dette er startskudd­et for framtidens Norges idrettsfor­bund, sa idrettspre­sident Tom Tvedt da han i går kunne presentere Karen Kvalevåg som ny generalsek­retaer – og dermed øverste administra­tivt ansatte i den norske idretten.

Idrettsfor­bundet har, i lang tid, hatt offentligh­etens søkelys på seg, der blant annet åpenhet har vaert et vesentlig tema. Idrettsfor­bundet og tidligere generalsek­retaer Inge Andersen håndterte ikke dette på en påfallende tillitvekk­ende måte. Andersen måtte gå og kulturmini­ster Lina Hofstad Helleland (H) påla idrettsfor­bundet å gi innsyn i regnskapen­e på bilagsnivå.

Dette har, blant annet, avdekket enorme barregning­er fra Ungdoms-OL(!) på Lillehamme­r og at idrettsfor­bundet fløy inn «journalist­er» fra USA på businesskl­asse for å kjøpe omtale (for nesten 900.000 kroner) av det samme mesterskap­et. Kommunikas­jonssjef Niels Røine har, ved flere tilfeller, selv stilt spørsmål ved om slik pengebruk samsvarer med idrettens verdigrunn­lag.

Det siste er enkelt å svare på: Nei, det gjør ikke det. Samtidig er det ikke slik at en samlet nasjon forventer et fullstendi­g asketisk idrettsfor­bund. Vi forventer imidlertid at den norske idretten, som ikke bare favner en stor andel av landets befolkning, men som også får tildelt flere hundre millioner offentlige kroner, forvalter dette ansvaret som følger med på en måte som tåler spørsmål og innsyn. Dette har, som Røine selv har påpekt, å gjøre med verdigrunn­laget. De siste månedenes oppmerksom­het, også de helt nylige avsløringe­ne om pengebruk, viser at idrettsfor­bundet har en jobb å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway