Varden

Tror Spådomsnut­en henger i generasjon­er

Det er ingen umiddelbar fare for at Spådomsnut­en i Flatdal skal rase ut og skape en flodbølge i bygda.

- SELJORD Kjell Aulie

Det sier prosjektle­der i Norges geologiske undersøkel­se (NGU), Reginald Hermanns. I forrige uke var han og andre geologer oppe i helikopter for å ta den mye omtalte Spådomsnut­en i øyesyn.

Ingen bevegelse

– Vi klarte dessverre ikke å lande med helikopter­et på grunn av svaert krevende terreng. Basert på visuelle betraktnin­ger ser vi ingen bevegelse i nuten, sier Hermanns til Varden.

På folkemunne har det i årevis vaert hevdet at den berømte nuten før eller senere vil rase ned i vannet Flatsjå og føre til en flodbølge. Ulike spådommer om nuten har også Reginald Hermanns fått med seg. Han nevner blant annet spådommen om at den dagen tre søstre fra Flatdal gifter seg samtidig vil denne delen av fjellet rase ut i innsjøen.

Ikke null-fare

Et annet sagn forteller at det skal rase når det har blitt by mellom Vallaråi og Bygdaråi. Da vil det bli skapt en flodbølge som skylder innover hele Flatdal og helt opp til Nutheim, fortelles det i sagnet.

– Det er ingen stor deformasjo­n i front og det er ingen stor dramatikk. Men jeg vil allikevel ikke si at det er null-fare. Det kan vi eventuelt ikke slå fast før etter omfattende målinger gjennom mange år. Ideelt sett ville vi satt opp GPS på toppen, men det lot seg ikke gjøre på grunn av vanskelige landingsfo­rhold, sier han.

Vil skanne fra dalen

Hermanns gjør det klart at visuelle betraktnin­ger ikke er godt nok og det arbeidet som har startet vil bli fulgt opp.

– Det vil bli gjort skanninger fra dalen fra to ulike steder gjennom en del år før vi kan konkludere hundre prosent, sier prosjektle­der Hermanns.

Spådomsnut­en er en stor fjellhamme­r eller steinblokk høyt oppe i fjellet på Skorve. Høyeste punkt er toppen Gøysen, 1.370 meter over havet.

Neppe våt på beina

– Jeg tror ikke noen vil bli våte på beina engang om Spådomsnut­en faller ned, sier Asbjørn Storrusten, kultur- og naeringssj­ef i Seljord kommune.

Han peker på at det er så lavt vann at en flodbølge ikke vil nå opp til E134.

– Jeg tror ikke det er noen allmenn redsel for at nuten skal rase ut. Tenk hvordan de har herjet med den såkalte «Mannen» i alle år uten at det har skjedd noe. I min tid vil nuten bli der den er, smiler han.

 ?? FOTO: SØLVI RUI FEDOG ?? TRYGT HENGER DEN: Geologer mener det ikke er noen stor fare for at Spådomsnut­en i Flatdal skal rase ut.
FOTO: SØLVI RUI FEDOG TRYGT HENGER DEN: Geologer mener det ikke er noen stor fare for at Spådomsnut­en i Flatdal skal rase ut.
 ??  ?? INGEN STOR FARE: Mener prosjektle­der Reginald Hermanns.
INGEN STOR FARE: Mener prosjektle­der Reginald Hermanns.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway