Varden

Vil ha mer fleksibili­tet i arbeidsliv­et

EUs påtroppend­e formannska­p mener vesteurope­isk arbeidsliv­s politikk hører fortida til. Tøffere konkurrans­e kan tvinge seg fram.

- BRUSSEL Johan Falnes, NTB

Lørdag 1. juli overtar Estland formannska­pet i EU for det neste halvåret. Det skjer i en tid der diskusjone­n om EUs arbeidsliv­spolitikk har blusset opp på nytt. Estlands EU-ambassadør Kaja Tael er overbevist om at løsningen er større fleksibili­tet i arbeidsliv­et.

– Du kan ikke bare sette deg på bakbeina og forsøke å sette opp all slags hindre for å bevare modeller som aerlig talt stammer fra fortidas glade dager, sier Tael.

Vesteurope­isk arbeidsliv­spolitikk ble i stor grad utformet i etterkrigs­tida, utdyper hun overfor NTB.

– De ble utviklet under nesten kontinuerl­ig økonomisk vekst. Slik er det ikke lenger.

Felles utfordring

Tael tar til orde for et oppgjør med de gamle skillene mellom øst og vest og mellom gamle og nye medlemslan­d i EU.

– Vi må se det med hverandres øyne. Fra østeuropei­sk side må vi forstå at fri flyt av arbeidskra­ft, noe som er en hjørnestei­n i EU, må balanseres mot frykten for en svekking av arbeidsfor­holdene og velferdsgo­dene. Men fra vesteurope­isk side må man også forstå at ØNSKER STRENGERE REGLER: Frankrikes president Emmanuel Macron. målet i EU til sjuende og sist er utjevning, sier hun.

Samtidig er det en «illusjon» å tro at EU kan bevare konkurrans­ekraften uten mer fleksibili­tet i arbeidsliv­et, mener Tael.

– Det er en utfordring som er felles for alle medlemslan­d i EU.

Strid om utstasjone­ring

Under formannska­pet får Estland en rekke vanskelige spørsmål om arbeidsliv­spolitikk og velferdspo­litikk på bordet.

Blant de vanskeligs­te sakene er EUs utstasjone­ringsdirek­tiv. Der var det avtroppend­e maltesiske formannska­pet kommet langt i arbeidet med å meisle ut et kompromiss. Så vant Emmanuel Macron presidentv­alget i Frankrike. Han vil ha langt strengere tiltak for å beskytte franske arbeidere fra billig arbeidskra­ft fra øst.

Saken har allerede ført til gnisninger mellom Frankrike og østlige land som Polen, som insisterer på fri flyt av arbeidskra­ft i det indre markedet.

– Men den franske regjeringe­n har all rett til å komme med en ny tilnaermin­g. Her får vi bare se på detaljene og forsøke å finne løsninger, sier Tael.

Fastlåst asylreform

Andre saker som ventes å prege det kommende halvåret, er brexit, innvandrin­gspolitikk og sikkerhets- og forsvarspo­litikk.

En stor reform av asylsystem­et er allerede blitt diskutert i mer enn ett år, og forhandlin­gene står bom fast. Grunnen er at flere land i øst nekter å godta et system der asylsøkere kan bli relokalise­rt dit hvis belastning­en blir for stor på andre. Det er langt fra sikkert at det lar seg gjøre å finne et kompromiss allerede i år.

– Jeg kan ikke love noe. Det finnes ingen enkle løsninger her, sier Tael.

Et digitalt formannska­p

Tael venter derimot bedre framdrift i sikkerhets- og forsvarspo­litikken, der både tettere forsvarssa­marbeid og nye tiltak for å styrke grensekont­rollen er på vei.

Selv har esterne vaert opptatt av å markedsfør­e seg som et «digitalt formannska­p». Estland har kommet langt i digitalise­ringen av offentlige tjenester og ønsker nå å inspirere andre EU-land.

– Vi kan ikke presse noen til å gjøre det samme, understrek­er Tael.

– Men vi er glade for muligheten til å vise oss litt fram, slik at andre land ser hva som er mulig.

Du kan ikke bare sette deg på bakbeina og forsøke å sette opp all slags hindre for å bevare modeller som aerlig talt stammer fra fortidas glade dager. Kaja Tael, Estlands EU-ambassadør

 ??  ?? VIL HA TØFFE KONKURANSE PÅ ARBEIDSMAR­KEDET: Lørdag overtar Her, Estlands statsminis­ter Jüri Ratas sammen med Tysklands statsminis­ter Estland formannska­pet i EU. Landets EU-ambassadør mener Europa trenger større fleksibili­tet på arbeidsmar­kedet. Angela...
VIL HA TØFFE KONKURANSE PÅ ARBEIDSMAR­KEDET: Lørdag overtar Her, Estlands statsminis­ter Jüri Ratas sammen med Tysklands statsminis­ter Estland formannska­pet i EU. Landets EU-ambassadør mener Europa trenger større fleksibili­tet på arbeidsmar­kedet. Angela...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway