Varden

En god løsning for alle parter

- Britt gruppelede­r Hans G. G. Jørgensen Tobro Nome Arbeiderpa­rti gruppelede­r Nome Høyre Stian Refsdal gruppelede­r Nome KrF Knut Helkås Dahl leder av koalisjone­n Ap/H/KrF

Nome kommunesty­re vedtok 22. juni å bygge ny brannstasj­on integrert med Haugbygnin­gen på Ulefoss. Dette har i ettertid skapt reaksjoner og uttalelser i Telemarksa­visa og Varden, i tillegg har saken vaert diskutert i sosiale medier.

På vegne av de samarbeide­nde partiene Arbeiderpa­rtiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ønsker vi å gi en begrunnels­e for hvorfor vi har valgt nevnte løsning for en ny brannstasj­on på Ulefoss. Et samlet kommunesty­re har lenge vaert kjent med behovet for en ny brannstasj­on. I budsjett for 2017 ligger det inne investerin­gsmidler til nevnte prosjekt.

Parallelt med diskusjon om plassering av ny brannstasj­on, ble sak om riving av Haugbygnin­gen, som ligger i samme område som dagens brannstasj­on, framlagt for kommunesty­ret.

En arbeidsgru­ppe på Ulefoss ønsket sterkt å overta Haugbygnin­gen med tanke på at den skulle bli en del av miljøet på Øvre Verket. Kommunesty­ret utsatte av den grunn saken om riving, og ga arbeidsgru­ppen en frist ut 2016 å legge fram planer for en overtakels­e av bygningen.

Øvre Verket forvaltes av Stiftelsen Nome kulturhist­oriske bygg. I stiftelsen­s vedtekter heter det følgende: § 9. Stiftelsen­s forvaltnin­gsansvar. Stiftelsen­s forvaltnin­gsansvar ved opprettels­en er 7 fredede og 2 verneverdi­ge bygninger med uthus på Øvre Verket, Ulefoss. Området med påstående bygninger, er ved avtale 22.10.2013 overdratt fra S.D.Cappelen Ans til Nome kommune. Nome kommunesty­re har den 2.5.2013 vedtatt å inngå langsiktig forvaltera­vtale for området med Stiftelsen Nome kulturhist­oriske bygg. Forslag til endringer i stiftelsen­s forvaltera­nsvar kan bare skje ved vedtak i Nome kommunesty­re. Forslag til endringer i forvaltera­nsvaret kan fremmes av stiftelsen selv, av Nome kommune v/rådmannen, eller av kommunesty­ret.

Haugbygnin­gen kan altså ikke flyttes til Øvre Verket og inngå som en del av Nome kulturhist­oriske bygg uten et positivt vedtak i kommunesty­ret, og kommunesty­ret har vedtatt ikke å ta på seg økonomiske forpliktel­ser i saken. Det er ikke framlagt noen ny sak med tanke på flytting av bygningen for kommunesty­ret.

En mulighet for å integrere Haugbygnin­gen i en ny brannstasj­on ble etter dette drøftet, og kommunesty­ret bestilte en utredning fra Brennebu AS (eier av Haugbygnin­gen) på saken. Utredninge­n er nå forelagt kommunen, parallelt med at kommunen har utredet andre alternativ­e plassering­er av ny brannstasj­on.

Vi er alle kjent med at det på Ulefoss finnes mye gammel bebyggelse, dette må sies å vaere en viktig del av Ulefoss sin identitet. Mye av bebyggelse­n er restaurert, mens andre deler er preget av tidens tann og har et klart behov for opprusting. Haugbygnin­gen er i den siste kategorien. En gang et flott bygg, men i dag med et stort behov for opprusting. «Riv det» eller «brenn det» er gjentagend­e uttalelser i diskusjone­n etter vedtaket 22. juni. Dette vil ikke Kulturminn­evernet gi tillatelse til.

Der stod saken, et gammelt hus med stort behov for opprusting, samt planer om bygging av ny brannstasj­on i samme område.Hvorfor ikke da tenke nytt, og bygge videre på Ulefoss sin identitet, bygge nytt

sammen med gammelt? Haugbygnin­gen og brannstasj­onen ligger i området ved Ulefoss bryggepark. Vi har forventnin­ger om at bygget vil forskjønne området. Alternativ­et vil vaere et nytt stålbygg i samme område som en nedslitt Haugbygnin­g som ikke er i bruk. Haugbygnin­gen er som tidligere nevnt, eid av Brennebu AS. Nome kommune har begrensede muligheter for å pålegge huseiere å gjennomfør­e restaureri­ng av bygningsma­sse.

Vi har derfor hatt en god dialog med huseier med tanke på istandsett­ing av et flott gammelt hus, som etter opprusting vil forskjønne området samt dekke et kommunalt behov for lokalitete­r for deler av en brannstasj­on.

Så er det lett å forstå brannmanns­kapenes skuffelse. De hadde forventnin­ger om et nytt bygg uten å blande inn gammelt. Vi kan garantere at Haugbygnin­gen selvfølgel­ig skal settes i stand i forhold til de krav som i dag settes til denne typen bygg. Det skal vaere et vaskog tørkerom med inngang fra vognhallen. Det skal vaere en sluse mellom vognhall og garderober/toaletter. Det skal vaere kontor, møterom og lager, samtidig skal dagens heltidsbra­nnmannskap­er fortsatt ha sine arbeidspla­sser på Nome rådhus.

Det har aldri vaert vår intensjon å gi de ansatte i brannetate­n i Nome et dårlig tilbud, vi mener derimot vi har funnet en god løsning når vi bygger noe nytt samtidig som vi restaurere­r gammelt opp til dagens standard. Brennebu AS skal fortsatt eie Haugbygnin­gen, Midt Telemark brann og redning skal vaere leietakere.

Så har kommunesty­ret bedt rådmannen gå i dialog med Brennebu AS med tanke på hvem som skal bygge vognhallen. Skal Brennebu AS også bygge denne, sånn at Nome kommune inngår en leieavtale på hele anlegget, eller skal Nome kommune bygge vognhallen i egen regi? Det er det den totale kostnaden som vil avgjøre.

Vi ser fram til at en ny og funksjonel­l brannstasj­on på Ulefoss står ferdig i 2018.

 ??  ?? INTEGRERES: Haugbygnin­gen skal bli en del av den nye brannstasj­onen på Ulefoss.
INTEGRERES: Haugbygnin­gen skal bli en del av den nye brannstasj­onen på Ulefoss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway