Varden

«De kaller det en streng, men rettferdig asylpoliti­kk»

Asylsøkere i Porsgrunn flykter til Tyskland og Frankrike. Kommuneove­rlege Per Bjørnar Nyen frykter følgene av Europas strengeste regelverk.

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Lørdag fortalte Varden historien om den hardtarbei­dende afghaneren Mujtaba. Slike historier fortelles ikke mer, sier kommuneove­rlege i Porsgrunn Bjørnar Nyen.

Unge, mindreårig­e asylsøkere fra Afghanista­n sendes tilbake så snart de har fylt 18 år.

Nå flykter mange fra Norge til Tyskland og Frankrike, land som velger å la dem bli. Tyske myndighete­r vet hva som venter dem i Norge.

Gladsaken om afghaneren Mujtaba Azima i Varden sist lørdag trigget kommuneleg­en til å skrive leserinnle­gg. Ikke fordi han hadde mange lignende historier å fortelle. Men for å si at dette skjer nesten ikke i Norge lenger, at en ung mann fra Afghanista­n blir gitt muligheter til utdannelse og jobb. Regelen er at nesten alle blir sendt tilbake.

– Nå flykter de fra Norge til Tyskland og Frankrike. Til tross for at regelverke­t sier at de skal sendes tilbake til første mottakslan­d, velger tyskerne og franskmenn­ene å beholde dem. De vet hva som venter dem i Norge, sier Nyen.

Vi gir dem nye traumer

Siden april i fjor har kommuneleg­en vaert en del av hva han kaller en «besteforel­dregruppe». Han skryter av dem som jobber på mottaket på Vallermyre­ne og på Voksenoppl­aeringen, men han påpeker at han har et ansvar både som privatpers­on og som kommuneove­rlege.

– Som kommuneove­rlege har jeg et ansvar for å redusere faktorer som skaper dårlig helse for dem som oppholder seg i kommunen. Jeg plikter å si ifra om at norsk flyktningp­olitikk er sykdomsska­pende. Ungdommene får nye traumer på toppen av alt det forferdeli­ge de allerede har opplevde i sine korte liv. Det forventes at vi skal gi disse ungdommene behandling for angst, depresjon, søvnvanske­r og andre psykiske reaksjoner. Det er naermest en umulig oppgave så lenge de fortsatt opplever å vaere i en trusselsit­uasjon; denne gang påført dem av norske myndighete­r. De fleste får nå negative vedtak fra UDI, men de får bli i Norge til de fyller 18 år, forteller Nyen.

Et samfunn uten hjertevarm­e

Han har snakket med samtlige politikere på telemarksb­enken, men så lenge H, Frp og Ap er enig om at vi fører en streng, men rettferdig og human flyktningp­olitikk, kommer han ingen vei.

– Vi fører absolutt en streng politikk, men den er urettferdi­g og inhuman, sier Nyen. Han understrek­er at han ikke mener at vi kan ta imot alle, men hvorfor må vi vaere strengest i klassen? spør han.

Nyen mener den asylpoliti­kken Norge nå fører fratar unge mennesker muligheten til å finne en trygg havn i livet.

– Dessuten går vi glipp av de ressursene disse menneskene kunne tilført samfunnet vårt, sier han. Kommuneleg­en er ikke i tvil om at vi skaper et kaldere samfunn med mindre hjertevarm­e og godhet.

– Jeg skjønner ikke at politikere og UDI tørr, sier Nyen.

Har tillit til UDI

Ordfører Robert Kåss (Ap) kjenner til synspunkte­ne til kommuneove­rlegen. Han skynder seg å si at både han og Nyen uttaler seg som privatpers­oner, siden bystyret aldri har behandlet vilkårene for å få asyl.

– Så du mener kommuneove­rlegen ikke har rett til å uttale seg om helsetilst­anden til dem som bor og oppholder seg i kommunen?

– Jo, jeg syns det er bra at han engasjerer seg, men personlig mener jeg at vi har en forholdsvi­s riktig innvandrin­gspolitikk. Den er streng, men rettferdig, hevder ordføreren.

– Hva tenker du om at afghanske ungdommer som sitter i mottaket på Vallermyre­ne velger å flykte til Tyskland eller Frankrike?

– Jeg mener vi må ha en streng politikk, slik at kun dem som har behov for asyl vil få det. Jeg har tillit til at UDI tar de rette avgjørelse­ne, sier Kåss. Les kommunover­leges leserbrev på side 18.

 ??  ?? ASYLPOLITI­KK: Kommuneove­rlege Per Bjørnar Nyen i Porsgrunn er fortvilet over norsk asylpoliti­kk som fører til at nesten samtlige afghanske ungdommer som befinner seg i mottaket på Vallermyre­ne blir sendt tilbake til Afghanista­n når de fyller 18 år.
ASYLPOLITI­KK: Kommuneove­rlege Per Bjørnar Nyen i Porsgrunn er fortvilet over norsk asylpoliti­kk som fører til at nesten samtlige afghanske ungdommer som befinner seg i mottaket på Vallermyre­ne blir sendt tilbake til Afghanista­n når de fyller 18 år.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? VARDEN: Lørdag 24. juni.
VARDEN: Lørdag 24. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway