Varden

Her selges kunst som koster «skjorta»

Har du 937.500 kroner til overs, kan Odd Nerdrums «Bork i Paris» bli ditt.

- SKIEN Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Maleriet er ett av seks høyt prisede Nerdrum-malerier som er til salgs under utstilling­en «Minner» i Ibsenhuset­s foajé.

Utstilling­en i regi Skiens kunstforen­ing ble åpnet fredag kveld og vises til og med 23. juli. Foruten maleriene inngår et utvalg av Nerdrums grafikk i utstilling­en som ble formelt åpnet av kunstneren­s ektefelle – Turid Spildo. Rundt 150 frammøtte var til stede.

I stiftelsen­s eie

Maleriene som inngår i «Minner» er malt fra 1980-tallet og fram til i dag. Catrine Orr Danielsen fra Porsgrunn har vaert kurator for utstilling­en.

– En norsk salgsutsti­lling med arbeider av Odd Nerdrum er i seg selv en sjeldenhet. Hvordan har dere fått til en utstilling som dette?

– Jeg har samarbeide­t om prosjekter med Odd Nerdrum før og kom i kontakt med han på nytt i vinter. Etter dette tok Stiftelsen Nerdrumsko­len kontakt og spurte om jeg kunne tenke meg å lage en utstilling med noen malerier som stiftelsen eier. Da tok jeg kontakt med Skiens kunstforen­ing, og så var vi i gang, sier Catrine Orr Danielsen til Varden.

Muligheten er her nå

Ingen av de seks høyt prisede maleriene ble solgt tidlig på kvelden da Varden besøkte utstilling­en. Maleriene er i priskatego­rien 250.000 kroner til 937.500 kroner inklusiv moms. – Ikke akkurat noe billigsalg? – Du skal ha spart litt. Men hvis man ønsker seg en Odd Nerdrum og har penger til det, er anledninge­n her. Han stiller ikke ofte ut i Norge. Det er heller ingenting som tyder på at han har tenkt å gjøre dette ofte i framtida. Derfor er vi en spesiell posisjon her i Skien akkurat nå, mener Orr Danielsen.

Grafikken er priset fra 18.000 til 25.000 kroner.

Flott å se detaljene

Kunsthisto­riker Tommy Sørbø var blant de mange som gledet seg over utstilling­en fredag.

– Det som er så flott med bildene er at det er et håndverk. Det er detaljer og stort å se det på naert hold, slik kunstpubli­kummet gjorde for 150 år siden, sier Sørbø.

Tidligere fylkeskult­ursjef Geir Berge Nordtveit falt pladask for det høyest prisede maleriet.

– Dessverre har jeg nå bare mine egne private penger å bruke, sier han spøkefullt.

 ??  ??
 ??  ?? TIL SALGS FOR EN SNAU MILLION: Maleriet «Bork i Paris» er priset til 937.500 kroner og inngår i salgsutsti­llingen «Minner» som åpnet fredag kveld. Utstilling­en vises fram til 23. juli
TIL SALGS FOR EN SNAU MILLION: Maleriet «Bork i Paris» er priset til 937.500 kroner og inngår i salgsutsti­llingen «Minner» som åpnet fredag kveld. Utstilling­en vises fram til 23. juli
 ??  ?? TRIVDES PÅ UTSTILLING: Kunsthisto­riker Tommy Sørbø.
TRIVDES PÅ UTSTILLING: Kunsthisto­riker Tommy Sørbø.
 ??  ?? EGEN HISTORIE: Bildet «Pike med rød hår» – priset til 687.000 kroner – ble stjålet for sju år siden, men kom til rette tre år seinere.
EGEN HISTORIE: Bildet «Pike med rød hår» – priset til 687.000 kroner – ble stjålet for sju år siden, men kom til rette tre år seinere.
 ??  ?? KUNSTNERIS­K TOSPANN: Frilanskur­ator Catrine Orr Danielsen (t.v.) og Turid Spildo – daglig leder i Stiftelsen Nerdrumsko­len.
KUNSTNERIS­K TOSPANN: Frilanskur­ator Catrine Orr Danielsen (t.v.) og Turid Spildo – daglig leder i Stiftelsen Nerdrumsko­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway