Varden

Tar fettsuging før ferien

Bryster, fettsuging og rumpeløft. Bare i Porsgrunn ble det i fjor utført over 500 kosmetiske operasjone­r på private klinikker.

- Tekst: Tone Lensebakke­n

Tre inngrep topper statistikk­en hos privatklin­ikkene i Grenland.

– Brystkirur­gi er fortsatt det desidert største, det er en trend som aldri går over, sier Anadi Begic, plastikk kirurg og eier av Porsgrunn Plastikkir­urgi.

– Det nye nå er at man ikke bare bruker implantate­r, man kan velge og bruke fettranspl­antasjon i stedet. Da tar vi fett fra andre steder på kroppen og fyller det i brystene. Det er mer omfattende, men jeg vil si at det er en mye mer naturlig måte å gjøre det, sier Begic.

Pupper for mange millioner

På plass nummer to ligger fettsuging, tett fulgt av mageplasti­kk.

– Mars, april og mai er høysesong for operasjone­r, så roer det seg ned i slutten av juni, forteller Leif Naess, daglig leder og spesialkir­urg ved Ibsensykeh­uset.

Ibsensykeh­uset ligger på Vallermyre­ne i Porsgrunn og er et offentlig godkjent privatsyke­hus.

– Vi hadde 250 operasjone­r i privatregi i fjor. Ser vi kun på brystopera­sjoner, hadde vi en omsetning på 4,5 millioner kroner bare der, sier Naess.

Midt i handlegata i Porsgrunn sentrum ligger klinikken som i fjor utførte 265 større inngrep, hvorav 95 på bryst.

Begic har naermere 30 års erfaring i plastikkir­urgi og har vaert med på oppbygging­en av avdelingen for plastikkir­urgi ved Sykehuset Telemark, hvor han fortsatt jobber som spesialist.

– Jeg driver ikke konkurrere­nde virksomhet med sykehuset. Der driver jeg med rekonstruk­tiv kirurgi, her driver jeg med estetisk kirurgi, understrek­er han.

Synlig og sårbar

Tall fra levekårsun­dersøkelse­n om helse i 2008 viser at naermere fem prosent i alderen 18–65 år, sju prosent kvinner og tre prosent menn, har fått utført en kosmetisk operasjon som de har betalt for selv. Menn oppgir i hovedsak inngrep i ansiktsreg­ionen som fjerning av føflekker, vorter, kuler og lignende.

Begic bekrefter dette og legger til at mange også fjerner uønskede «mannepuppe­r».

– I vårt kroppsfoku­serte samfunn er kropp blitt viktig. Kanskje for viktig, sier Gunnar Breivik, professor i samfunnsvi­tenskapeli­ge fag ved Norges idrettshøg­skole.

– Vi lever i en bilde- og mediekultu­r der det visuelle spiller en stor rolle. Man blir synlig og sårbar med sin kropp, og altfor mange blir misfornøyd. Å bygge selvbilde og lykke på noe så usikkert og vaklende som kroppsbild­e er nødt til å mislykkes fordi aldringspr­osessen innhenter oss alle, sier Breivik.

Rumpeløft i Storgata

Varden har kontaktet Statistisk sentralbyr­å, Folkehelse­institutte­t og Legeforeni­ngen, men det finnes ingen samlet oppdatert oversikt over hvor mange som hvert år legger seg under kniven. Årsaken er at det ikke er krav om at operasjone­r som pasienter betaler for selv, blir registrert i offentlige registre.

I tillegg til kosmetisk kirurgi kommer såkalte lightbehan­dlinger som Botox og Restylane.

En annen internasjo­nal trend er brazilian buttlift. Ifølge tall fra American Society of Plastic Surgeons har antall rumpeforst­ørrelser økt med 252 prosent fra 2000 til 2015. Rumpeløft, eller glutealpla­stikk, er en kosmetisk operasjon som er ment å gjøre en hengende og flat rumpe mer «estetisk attraktiv».

– Det er mange som kommer hit til klinikken for å få en slik operasjon, forteller Begic.

At flere har med seg bilder av både Kardashian og andre kjendiser er ikke uvanlig.

– De har en formening om hvordan de vil se ut, men ofte må vi ta en prat om hva som er realistisk og hva som passer for dem. I slike inngrep er det sjeldent at man kan sette mer enn 400 ml per rumpeball. Det er medisinsk uforsvarli­g at man setter mer, sier Begic.

– Pris på de ulike operasjone­ne kan ligge på alt fra 10.000 til 80.000 kroner. – Hender det at du avviser noen? – Ja, absolutt. Er det unge jenter på rundt 20 år som vil forstørre brystene må man ta en vurdering. Det handler også om livskvalit­et. Det er vår oppgave å veilede og vurdere. Det optimale for en brystforst­ørrelse er når man er ferdig med fødsler og familiepla­nlegging, de fleste er nok i den kategorien, sier Begic.

 ??  ?? KLAR FOR OPERASJON: Det er fortsatt brystopera­sjoner som ligger på topp over kosmetiske operasjone­r. Bare i Porsgrunn ble det operert bryster for flere millioner i fjor.
KLAR FOR OPERASJON: Det er fortsatt brystopera­sjoner som ligger på topp over kosmetiske operasjone­r. Bare i Porsgrunn ble det operert bryster for flere millioner i fjor.
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? TRENDER: Anadi Begic, plastikkir­urg ved Porsgrunn Plastikkir­urgi, har stor pågang av folk som vil fikse på kroppen sin.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N TRENDER: Anadi Begic, plastikkir­urg ved Porsgrunn Plastikkir­urgi, har stor pågang av folk som vil fikse på kroppen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway