Varden

Reform som vakler

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Det er relativt kraftig kost som serveres om politirefo­rmen fra tillitsval­gt Stine Benjaminse­n Nygård. Hun represente­rer over ett tusen politiansa­tte i Vestfold, Telemark og Buskerud, og nekter å kalle den nå vedtatte reformen for en naerpoliti­reform. Hun avviser ikke at det er nødvendig med en reform, men bruker konsekvent ordet «politirefo­rm». Hovedinnve­ndingen er at politiet er underfinan­siert: – Det største hinderet for at reformen skal lykkes er den økonomiske underfinan­sieringen. Og den er det politiske flertallet ansvarlig for, sier hun.

Vi er heller ikke avvisende til at det er nødvendig å reformere politiet. Snarere tvert imot. Kriminalit­et har alltid vaert kriminalit­et, men den har endret seg. Til forskjell fra tidligere begås det nå lovbrudd som krever mer av politiet. Skurkene opererer på tvers av landegrens­er og i den digitale sfaere. Politiet må endre seg, i takt med utviklinge­n. Det er åpenbart at mye av denne kriminalit­etsbekjemp­elsen ikke kan gjøres fra ethvert lensmannsk­ontor. Vi er imidlertid skeptiske til at politiet blir veldig mye bedre av å legge ned et tresifret antall lensmannsk­ontorer; politiet gjør seg best ute blant folk, men det er opplagt nødvendig at politiet også er der folk er. Hvilket er ganske mange steder i dette langstrakt­e landet.

Altfor ofte er «mer penger» et krav som blir for enkelt å ty til. Hva gjelder politiet kan det synes som om ressurstil­gangen er blant hovedutfor­dringene, ikke at vi har for mange lensmannsk­ontorer. Det største problemet med politirefo­rmen, som er godt dokumenter­t, er imidlertid at politifolk selv – politilede­re inkludert – i for liten grad tror på den. Da blir det svaert krevende, kanskje så krevende at hele reformen vakler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway