Varden

Ost for livsnytere serveres i smauet

Like typisk for Kragerø som skjaergård­en, er de trange smauene mellom husene i sentrum. «Il Vicolo» betyr nettopp smauet. Nå kan du få ost og skinke der - og vin.

- ▶Aslak Thorsen

▶KRAGERØ

I enden av Dippnersma­uet som starter ved Kittilsenh­uset i Kragerø sentrum - eller opp trappen fra Jens Lauersøns plass ved Bybrua, ligger «Il Vicolo Osteria».

– Vi har nettopp åpnet, og sist helg begynte vi å bli kjent blant folk,.Vi har faktisk sol til klokka 20, og det er jo ikke alle forunt i en by som vender mot øst, sier driveren Vilde Naomi Enge.

Hun har en kokk til å hjelpe seg, og de varierer menyen fra dag til dag, små og store retter.

Spesialite­ter

- Ostene er mest franske, spekeskink­en er spansk og vinen helst fra Italia. Ost, skinke og oliven kan også folk handle og ta med seg hjem, som fra en hvilken som helst delikatess­eforretnin­g. Vin kan vi bare servereher-menvihargl­ass,ikke bare flasker! forsikrer Vilde.

Det nye spisestede­t ligger akkurat så kronglere til at det minner om sydligere land, og Kragerø er jo den sydligste byen i Telemark, ihvertfall.

Bordene ute er plassert slik at folk som går i smaua, nesten hilser på gjestene. Ihvertfall blir de fristet! Vilde fant fram til Kragerø via Jomfruland, der hun jobbet på Haga kafé for seks år siden.

Så fant hun seg en kjaereste i Kragerø, og de pusset opp det lille spisestede­t som sto tomt.

Mange slag

Det er ikke en ost- og skinkesjap­pe for å betjene folk med hastverk. Menyene frister til langsom nytelse, og det finns skinke-tallerken, ostetaller­ken - eller sjømat med argentinsk­e villreker, urtemarine­rte sjøkreps og og østers.

– Og vi har altså «Kraftkar», som er kalt verdens beste ost, frister Vilde.

Eller du kan få tartar med pepperotkr­em og rotchips.

- Noen kommer innom og vil ha en rolig stund med gode oliven og et glass vin, men det er klart både myk spansk skinke og ostespesia­liteter frister.

Det er ca 20 sitteplass­er ute i selve smauet, og to bord med tilsammen åtte plasser inne. På to barkrakker ved det store vinduet kan du også nyte utsikten til sjøen og sommertraf­ikken på Jens Lauersøns plass ved Bybrua.

- Vi har skygge når formiddags­sola er varm og god sol på ettermidda­gen og kvelden. Det virker som om folk koser seg her, for de sitter og prater med hverandre - ingen tar opp mobilen og begynner å klikke, forteller Vilde.

Kragerø har etterhver fått et mangfoldig og rikelig serverings­tilbud, både ved vann, på vann og på tak - og nå også i smaua. Ihvertfall så lenge godvaeret varer, og det pleier det jo i Kragerø om sommeren.

 ??  ?? TA MED - ELLER SITT NED: – Il Vicolo er både et spisested og en delikatess­ebutikk. Du kan handle det du vil og nyte
TA MED - ELLER SITT NED: – Il Vicolo er både et spisested og en delikatess­ebutikk. Du kan handle det du vil og nyte
 ??  ?? GOD PLASS: - Vi har 20 sitteplass­er ute og kjøkken inne, sier Vilde.
GOD PLASS: - Vi har 20 sitteplass­er ute og kjøkken inne, sier Vilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway