Varden

«Strafferen» runder ett å r ved makten

Skjellsord­ene har haglet og mange har måttet bøte med livet i løpet av president Rodrigo «Strafferen» Dutertes første år ved makten.

-

Duterte ble valgt til president i mai 2016, til tross for sine mange og kontrovers­ielle utspill i valgkampen der han kalte paven horeunge, skrøt av sine mange elskerinne­r og av han selv hadde drept.

Løftene om nådeløs kamp mot kriminalit­et, korrupsjon og fattigdom appellerte imidlertid til mange fattige filippiner­e, og valgoppslu­tningen var på rekordhøye 81 prosent.

Blodig narkokrig

– Det skal flyte så mange tusen lik av kriminelle i Manila-bukta at fiskene blir fete, lovet Duterte under valgkampen.

Etter at han overtok presidentv­ervet har retorikken blitt enda kvassere.

– Hitler massakrert­e tre millioner jøder. Nå er det tre millioner narkomane på Filippinen­e. Jeg slakter dem gjerne, sa Duterte til pressen i september.

Politiet har drept 3.171 mennesker etter at presidente­n satte i gang sitt blodige oppgjør mot narkotika. Ytterliger­e 2.098 er drept av ukjente gjerningsm­enn i narkotikar­elaterte oppgjør. Det siste året er dessuten 8.200 drept uten noe klart motiv.

Dødsskvadr­oner

Menneskere­ttighetsgr­upper mener presidente­ns har gjort seg skyldig i forbrytels­er mot menneskehe­ten og anklager ham for å gi korrupte politifolk og dødsskvadr­oner frie tøyler.

Det er imidlertid ikke bare innad på Filippinen­e at presidente­n har sendt sjokkbølge­r. Han har flere ganger verbalt hakket løs på USA, som i lang tid har vaert en viktig alliert for stillehavs­nasjonen, og i stedet omfavnet autoritaer­e regimelede­re i Kina og Russland.

USAs tidligere president Barack Obama ble stemplet som «horeunge» av Duterte, som selv er beskrevet som «Østens svar på Donald Trump».

Tilfredse filippiner­e

Filippiner­ne lar seg imidlertid ikke skremme og mener at Duterte innerst inne er en jordnaer person som anerkjenne­r utfordring­ene i samfunnet og er villig til å ta i bruk kraftige midler for å skape endring.

– Han har en helt ny lederstil, som folk kanskje mener er nødvendig, sier Edmund Tayao, professor i politikk ved universite­tet i Santo Tomas i Manila.

I sin innsettels­estale la ikke den nyvalgte Duterte skjul på hvordan han ville styre landet:

– Dette blir tøft, men vaer med meg likevel.

Ifølge en rekke meningsmål­inger i løpet av det første året ved makten, har Dutertes budskap tilsynelat­ende gått hjem hos filippiner­ne. En av de ferskeste viste at 75 prosent mener Dutertes administra­sjon gjør en god jobb.

IS-trussel

Den siste måneden har imidlertid den omstridte, men populaere presidente­n fått en ny utfordring. 23. mai utløste menneskeja­kten på Abu Sayyafs leder Isnilon Hapilon omfattende kamper mellom filippinsk­e soldater og IS-krigere i byen Marawi. Vaepnede menn viftet med de svarte flaggene sine rundt om i den sørlige byen.

Sammenstøt­ene har hittil krevd 400 liv, men tross gjentakend­e bombetokte­r med støtte fra USA, har ikke regjerings­styrkene lyktes i å drive ut opprørerne.

IS-trusselen har fått flere av Dutertes støttespil­lere til å vende seg mot ham og popularite­ten har sunket.

(NTB-AFP)

Det skal flyte så mange tusen lik av kriminelle i Manila-bukta at fiskene blir fete. Rodrigo Duterte, da kandidat, nå Filippinen­es president

 ??  ?? EN KRIGERSK LEDER: Filippinen­es president Rodrigo Duterte tester en kinesiskmi­litaer hjelpepakk­e fra Kina som en del av kampen mot terrorisme og pirat-
EN KRIGERSK LEDER: Filippinen­es president Rodrigo Duterte tester en kinesiskmi­litaer hjelpepakk­e fra Kina som en del av kampen mot terrorisme og pirat-
 ??  ?? BRUTTE LØFTER: Demonstran­ter naer presidentp­alasset i Manila i går, viser fram plakater med det de mener er valgløfter Rodrio Duterte har brutt i sin første år som Filippinen­es president.
BRUTTE LØFTER: Demonstran­ter naer presidentp­alasset i Manila i går, viser fram plakater med det de mener er valgløfter Rodrio Duterte har brutt i sin første år som Filippinen­es president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway