Varden

Vi trenger et Holocausts­enter i fylket

- Andre verdenskri­g Egil Borse-Svensen

Quisling var en forraeder og ga ordre om mord. Han kom fra Telemark og ble leder for et terrorstyr­e i Norge under annen verdenskri­g før han ble henrettet. Hans handlinger kan ikke forsvares.

Går du rundt i dag finnes enkelte delvis bortgjemte minnesmerk­er, og noen store. Quisling og Hitlers brutale styre som startet og drev 2. verdenskri­g gjør at jeg savner et Holocaust-senter fra krigen i en stor og synlig bygning som trekker frem og kan forske i de grusomhete­r som har skjedd og skjer også lokalt. Det bør strekke fylket mot menneske-rettighete­ne vi underskrev 1948, først fikk i norsk lovverk i 1999 og som det ser ut til å vaere meget langt frem før norsk rettsvesen i Telemark tar alvorlig selv etter det kom i Grunnloven i 2014.

Det foregår mye personlig positivt hjelpearbe­id rundt om i verden fra enkelte personer og grupper. Gid dette kunne fremvises og prioritere­s i offentlig og privat regi på et slikt sted og vaere en rettesnor og gi inspirasjo­n.

Et slikt senter er selvfølgel­ig grunnet behandling av jødene, men også senere palestiner­ne, og Syria, vi har hatt kriger i Korea, og Vietnam og internt i mange land kriger som i arabiske land, Russland/Ukraina og Kina/Tibet og lokal mobbing.

I Telemark har vi behandling­en i fylket av folk under krigen, men også behandling­en av de som var medlem av NS etter krigen, det er «hvite busser» som sender folk til å se konsentras­jonsleirer i Tyskland, men i alt for liten grad synliggjør problemene her hjemme som barn og skjebner som ender helt feil sted. Vi blir selvgode og skuffer fort problemene vekk i taushet.

Etter å ha bodd her noen år i mine forfedres spor, er jeg overbevist; Systemet og utviklinge­n trenger så absolutt en kraftig fokusering på menneskere­ttigheter og den frihet som i dag knebles av jantelover og føydalstru­kturer og rasisme. Innflytter­e og nedpriorit­erte etniske norske må få ha lov å puste. Gi plass! Det er vår og barnas fremtid. Så får politikern­e rydde opp i fylkesadmi­nistrasjon, stat og NAV eller for den slags skyld et ekstremt gammelmodi­g føydalrett­svesen. Ta tilbake samfunnet og bruk friheten med ansvar og gjør 8. mai til en fridag for menneskere­ttigheter i Norge.

 ??  ?? KRIGSOFRE: Mange mistet livet i konsentras­jonsleire under krigen. Foto: Scanpix/Ap
KRIGSOFRE: Mange mistet livet i konsentras­jonsleire under krigen. Foto: Scanpix/Ap

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway