Varden

Mangler offensive takter

- Andreas Cleve

Mon tro om toget allerede har forlatt perrongen, og at Telemark-politikern­e nå må erkjenne at de står ensomme igjen med skjegget i postkassen?

Flere Telemark-politikere, senest skiensordf­ører Hedda Foss Five, har den senere tid kommet på banen og beklaget at man ikke har vaert mer offensive og pågående overfor sentrale myndighete­r i kampen for å beholde statlige arbeidspla­sser i Telemark. Og la meg også ta med fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid, som heller ikke synes å ha svingt slegga i nevneverdi­g grad.

Årsakene til at politikern­e «plutselig» viser slik anger for sine manglende offensive takter og mange tapte statlige arbeidspla­sser, kan vaere flere. Men to åpenbare grunner synes å vaere kritikk på manglende pågåenhet fra mange lesere av Varden og TA, og dernest at det er stortingsv­alg om få måneder, og at det derfor er om å gjøre og posisjoner­e seg og komme på offensiven for å tekkes velgerne.

For Telemarks del har fylket mistet politihove­dkvarteret i det nye distrikt Sør-øst til Tønsberg. Til samme sted er også statsadvok­atembetet i Skien besluttet flyttet, og som om ikke det er nok vil også den nye Fylkesmann­en for sammenslåt­te Telemark og Vestfold ha hus i Tønsberg. Og nå tviler mange på om også de godt over 100 ansatte i Telemark fylkeskomm­une vil bli vaerende i Skien, eller om de må belage seg på å måtte pendle til jobb i Tønsberg.

Å vaere offensiv og pågående betyr rett og slett ikke uten videre å godta et nei, det vil si i forkant av en prosess å påvirke, påvirke og påvirke, og å gnage, gnage og atter gnage, inntil «byttet», dvs. det besluttend­e organ, blir så mørt og ettergiven­de at det resignerer og etterkomme­r ønsker og krav.

Mange store foreninger og organisasj­oner har lykkes med nettopp det, ved å engasjere eller å ansette dyktige folk til å drive aktiv lobby-virksomhet rettet mot Stortinget og departemen­tene og direktorat­ene. En av mine mangeårige leveregler på alle mine rundturer rundt i naeringsli­vet på «jakt» etter økonomiske tilskudd og bidrag til

ulike foreninger, har vaert at et nølende «nei» kan betraktes som et «ja», eller i det minste kan bearbeides til et «ja» med standhafti­ghet, pågåenhet og tålmodighe­t.

Mon tro om politikern­e i Telemark har sittet for mye godt tilbakelen­t i godstolen og regnet med at alt ville ordne seg til det beste for fylket? Ikke vet jeg, men jeg kan i det minste konstatere at flere store og viktige statlige arbeidspla­sser allerede er vedtatt flyttet, eller i naer fremtid vil bli flyttet ut av Telemark og til Tønsberg i Vestfold.

De fleste mennesker liker ikke å reise bust og å vaere pågående overfor beslutning­stagende organ, offentlige etater eller «viktige» personer. Men erfaringen­e viser at mas og pågåenhet i mange sammenheng­er ofte er den utløsende faktor.

Et eksempel kan vaere den 90 år gamle damen som i lang tid har søkt om fast plass på aldershjem­met, men som fra kommunen har fått nei til svar. Derimot har den andre 90 år gamle damen som er så heldig å ha en advokatsøn­n, og som i tillegg har fått saken sin bredt omtalt i lokalavise­ne, fått plass på aldershjem­met ganske så raskt.

Et rettferdig samfunn i enhver sammenheng? Neppe, spør dere meg. Og slik er det med statsråder, statssekre­taerer, direktorat­sjefer og andre toppbyråkr­ater. Med pågåenhet, med utholdenhe­t, med mas, press og enda mer press, og i tillegg bred mediaomtal­e, ja, så vil de aller fleste statsråder og statlige toppsjefer «plutselig lytte» og ende opp som positive elementer som er i stand til å vedta naer sagt hva som helst til Telemarks beste.

Avslutning­svis spør jeg om Telemark-politikern­e har vaert pågående og utholdende nok? Svar: Det ser dessverre ikke slik ut, og jeg konstatere­r at ljåen i flere sammenheng­er tydeligvis har vaert lagt igjen hjemme.

Og hva vil så navnet bli på de sammenslåt­te fylkene Telemark og Vestfold? Svar: Det vil ikke overraske meg om politikern­e i Vestfold stikker av med seieren også her, ved at navnet ender opp som Vestmark.

 ??  ?? PÅ FLYTTEFOT: Tillitsval­gt Håvard Kalvåg i Vestfold og Telemark Statsadvok­ater er på flyttefot til Vestfold.
PÅ FLYTTEFOT: Tillitsval­gt Håvard Kalvåg i Vestfold og Telemark Statsadvok­ater er på flyttefot til Vestfold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway