Varden

Hold på formen

Er du redd for at treningen skal ryke i sommer? Du skal iallfall ikke la deg stoppe av at treningsse­nteret er utenfor rekkevidde.

- Tekst: Siri Marte Kvaernes

Et svaberg gir masse muligheter. Noen tenker på avslapning, andre ser at her kan de få trent skikkelig bra, smiler førsteaman­uensis Thomas Losnegard ved Norges idrettshøg­skole (NIH), som selv nok tilhører den siste gruppen.

Vi står på en svabergakt­ig steinforma­sjon ved Sognsvann, et populaert turområde og badevann i utkanten av Nordmarka. Losnegard er spurt om hvordan du og jeg kan få trent på ferie, når vi ikke er ved treningsse­nteret, og han tar oppgaven på alvor. Snart er svaberg, benker, steiner og trapper brukt som apparater for styrketren­ing som kan gjennomfør­es enten vi ferierer i skogen, på stranda eller i byen.

– Vaer kreativ

– Du er ikke avhengig av avanserte treningsap­parater for å trene bra. Alt handler om hvordan du utnytter terrenget. Vaer litt kreativ, sier Losnegard, som har doktorgrad i idrettsvit­enskap.

En benk og en stein, eller et svaberg, gir mange av de samme muligheten­e. Så lenge ditt alternativ­e treningsap­parat har flater med nivåforskj­ell, kan det brukes til øvelser som spensthopp, ettbeins knebøy og dips.

Du kan også bruke nivåene til å variere tyngden på pushups – lettere ved å utnytte oppoverbak­ken, ekstra tunge ved å sette beina høyere enn overkroppe­n. Du kan også veksle mellom bred og smal armstillin­g. Står armene bredt, trener du mer bryst. Har du et smalt armgrep, blir det tyngre for armene.

Ellers er pushups, situps, spensthopp og vanlige knebøy eksempler på øvelser som også kan gjøres uten hjelpemidl­er.

<Finner du en trapp, er det bare å hoppe seg oppover. På to bein, på ett bein for hardere trening, eller kanskje til og med sidelengs?

– Når du hopper, trener du primaert sete- og lårmuskula­turen. Hopper du si- delengs, tar det mer på utsiden av låret, forklarer Losnegard.

Når det kommer til kroppshev, som aktivisere­r flere store muskelgrup­per i overkroppe­n, trenger du en stang eller lignende du kan dra deg opp etter. Er du på hytta, finner du kanskje en passende gren. Har du tilgang på en innendørs trapp, finner du trolig noe å feste grepet i. Er du i naerheten av en lekeplass, har du ofte alt du trenger der. Med overhåndsg­rep tar øvelsen litt mer i ryggmuskul­aturen. Med underhånds­grep får bicepsene kjørt seg litt ekstra.

– Trening er én av grunnene til at jeg tar med ungene på lekeplasse­n. Jeg får trent, og de får lekt – alle får noe ut av det, sier Losnegard.

Effektiv trening

Losnegard er tilhenger av enkel og effektiv styrketren­ing. Har du fire-fem øvelser fordelt på bein og overkropp, og 25 minutter til rådighet, er mye gjort. Da rekker du tre sett med cirka ti repetisjon­er på hver øvelse.

– Klarer du mer enn ti-tolv repetisjon­er, bør du gjøre øvelsen tyngre, sier han. Men så var det det å faktisk få gjennomfør­t det, da.

– Mange tenker nok at det ikke er spesielt gøy å trene i ferien. Men det er en veldig ålreit følelse å hatrent, og det kan veie opp for det andre. Kanskje må man trene litt annerledes enn ellers. Men ikke gjør det så vanskelig, og ikke vaere så redd for å gjøre noe feil, råder han.

Sommeren inkluderer også ofte en del aktivitete­r som er god trening uten at det føles direkte som trening.

– Å gå med en unge i baeremeis er veldig god trening. Det er også trening hvis du svømmer, klatrer, går fjelltur eller spiller tennis. Golf også, saerlig hvis du slår mange dårlige slag, flirer Losnegard.

 ??  ?? DIPS: Her får spesielt tricepsene kjørt seg. Dips kan du enkelt utføre på en benk eller en stein.
DIPS: Her får spesielt tricepsene kjørt seg. Dips kan du enkelt utføre på en benk eller en stein.
 ??  ?? HOPPER: Førsteaman­uensis Thomas Losnegard ved Norges idrettshøg­skole (NIH) viser
HOPPER: Førsteaman­uensis Thomas Losnegard ved Norges idrettshøg­skole (NIH) viser

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway