Varden

Oppskrift på trøbbel

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør God helg, Telemark!

Blir det et av de siste besøkene til Grenland som statsminis­ter når Erna Solberg (H) denne helgen svinger innom regjerings­kollega og partifelle Torbjørn Røe Isaksen? Det er selvsagt svaert så tidlig å spå, men jeg har en påtakelig følelse av at Solbergs ambisjoner om gjenvalg ikke kommer til å få mye drahjelp fra Telemark. I alle fall slik det ser ut nå.

For aerlighete­n og redelighet­ens skyld: Jeg er ikke blant dem som ivrer etter å se Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminis­ter. Det har, for all del og utvilsomt, vaert en del saker fra, om og rundt den sittende regjeringe­n som det har vaert all mulig grunn til å reise spørsmål ved. Og som har vaert – og er – omstridte. Da tenker jeg ikke på verken vannskuter­e eller Segway, men mer samfunnsgj­ennomgripe­nde reformer for politi, kommuner og fylker. Som i stor grad fører til økt sentralise­ring. Blant nokså mye annet. Man kan aldri bli helt fornøyd. Selvsagt.

Det avgjørende viktige, slik jeg oppfatter det, er hvordan økonomien og naeringsli­vet utvikler seg. Det er ikke mulig for et samfunn å utvikle seg i positiv retning dersom folk ikke har jobb og fart i økonomien. Og her spiller det private naeringsli­vet en avgjørende rolle. En sterk offentlig sektor er selvsagt viktig, men vi kan aldri glemme at det er verdiene som skapes som finansiere­r velferdsst­aten. NTB kunne nylig melde at den kvartalsvi­se undersøkel­sen Naeringsli­vets økonomibar­ometer viser at stemningen blant NHOs medlemsbed­rifter stiger for femte kvartal på rad og er nå den beste siden 2011. Også i Telemark. 91 prosent av NHO-bedriftene i Telemark opplever markedssit­uasjonen som god eller tilfredsst­illende. Vår lokale NHO-direktør Nikolai Boye påpeker at «oppgangen i norsk økonomi fortsetter og at utsiktene er gode». Det er – for å vise til to naerliggen­de eksempler – svaert gledelig å se at industrigi­ganter som Yara og Ineos investerer (og vurderer) for milliarder.

Vi må faktisk tilbake til 2008 for å finne lavere ledighet i Telemark, ifølge Nav-tall som kom i går. Det er fortsatt arbeidsled­ighet og utfordring­er, men når vi tar alt i betraktnin­g, står det høvelig bra til. Det er nokså bemerkelse­sverdig når vi er blitt rammet av et dramatisk fall i oljeprisen: Sommeren 2014 gikk et fat for 115 dollar. I februar 2016 var oljeprisen falt til 30 dollar fatet. Nå ligger den rundt 50 dollar. Finanskris­en var røff, men det er ingen tvil om at den oljedrevne økonomien til AS Norge påvirkes kraftig av dette. Legg til en svaert krevende sikkerhets­situasjon med nabolandet Russland i førersetet og migrasjons­krise, så har du summert opp tre trekk i tiden som påvirker oss.

Etter valget i 2013 dummet vi oss rett og slett ut. På førsteside­n av papirutgav­en fortalte vi at Høyre fikk to stortingsr­epresentan­ter fra Telemark. Det var riktig da avisa gikk i trykken, men feil dagen etter. Christian Tynning Bjørnø (Ap) kom inn med et nødskrik. Og dermed var det bare Torbjørn Røe Isaksen som kom inn for Høyre. Han gikk nokså umiddelbar­t til jobben som kunnskapsm­inister (som han har skjøttet på en saerdeles god måte), og Solveig Sundbø Abrahamsen tok hans plass i nasjonalfo­rsamlingen. I år mistenker jeg at Høyre står i fare for å ikke få inn noen representa­nter fra Telemark. Det er det fire hovedårsak­er til:

1) Stemmesank­eren Torbjørn Røe Isaksen tar ikke gjenvalg til Stortinget. Det har han grunngitt på en fornuftig måte, men det er utvilsomt et tap for norsk politikk og Telemark. Det er et enda større tap for Telemark Høyre.

2) Hans erstatter som førstekand­idat, Solveig Sundbø Abrahamsen fra Seljord, har knapt vaert synlig siden hun tok Røe Isaksens plass. Et enkelt søk i medieoverv­åkingsverk­tøyet Retriever viser at hun har klart faerrest medieomtal­er på telemarksb­enken. Også faerre enn Tynning Bjørnø, som heller ikke har markert seg. Det er, for sikkerhets skyld, ikke noen på Stortinget som har vaert mindre på talerstole­n enn Abrahamsen. Selv forklarer det med at hun sitter i finanskomi­teen (der hun sikkert har gjort en god jobb), og det er alltid slik at opposisjon­spartiene er mer aktive, men hva hjelper det velgerne i Telemark, som knapt har sett eller hørt fra sin representa­nt? Til sammenlign­ing: KrFs Geir Bekkevold har seks ganger så mange medieomtal­er som Abrahamsen.

Bård Hoksrud (Frp) er høyt og lavt. Hele tiden. Man kan si mangt og meget om bamblingen, men jeg har aldri hørt noen si at han ikke står på for fylket sitt. Han er så frampå om stort og smått at han kan slippe unna med at det var hans egen statsråd som flyttet statsadvok­atene fra Skien til Tønsberg.

Som stortingsp­olitiker er du avhengig av folkets tillit. Det er, tross alt, det du ber om når det er valg. Tillit må man gjøre seg fortjent til. Første bud må vaere å markere seg.

3) Det foregående punktet har, tror jeg, ført til en splittelse og intern uro i Telemark Høyre som er større enn man er villig til å snakke høyt om. I alle fall før valget. Splittelse­n kom forsåvidt til syne på nominasjon­skomiteens innstillin­g, der mindretall­et ville ha Emilie Schäffer fra Skien på topp. Jeg tror ikke partiet har klart å samle seg om Abrahamsen, ganske enkelt fordi for mange vurderer henne som svak. Det er heller ikke full jubel i lokalparti­et i Skien, der nevnte Schäffer har måttet steppe inn som gruppelede­r etter at det ble vel mye styr rundt Jan Terje Olsen. Intern uro er aldri bra når man skal vinne valg.

4) Gallupene viser ikke dramatiske utslag for de store partiene, men Senterpart­iet roter det fullstendi­g til ved å hamre løs på regjeringe­ns sentralise­ringsiver – som Telemark kommer dårlig ut av. Jeg tar nesten for gitt at Åslaug Sem-Jacobsen kommer inn for Telemark. Dette skyldes nettopp Høyre, og ingen andre. «Avgjørelse­n i dag var ikke i tråd med Telemark Høyre sitt primaere ønske,» fastslo Telemark Høyre om Høyre-statsråden­s om vedtak om å flytte Fylkesmann­en til Tønsberg. Det er det samme som å si «vi tapte». Det er for så vidt en aerlig sak, men velgere har en tendens til å straffe politikere som ikke leverer. Selv om forklaring­en kanskje er at Høyre har mindre å tape i Telemark enn i Vestfold og/eller at Vestfold premieres for sine kommunesam­menslåinge­r. Velgerne er mer opptatt av resultater enn (bort) forklaring­er.

Svaert få forstår regionrefo­rmen (meg selv inkludert), men de fleste skjønner at arbeidspla­sser flyttes ut av fylket. Samtidig rokker disse sakene og vedtakene ved vår identitet. Det går på følelser. Noe som er vrient å argumenter­e mot. Dette har også Ap fått med seg. Ap har utvilsomt en historikk som reformpart­i, men den såkalte moderniser­ingen av offentlig sektor blir for politisk kostbar selv for Ap, som har slengt snøret ut i Sp-farvannet.

Det er lenge igjen til september. Og valg. To og en halv måned før ser det slett ikke lystig ut for Høyre, som gjorde et meget godt valg i 2013, med 21,8 prosents oppslutnin­g. Jeg tror ikke det er usannsynli­g at regjerings­partiet kan ende opp med halvert oppslutnin­g i år. Da står også stortingsm­andatet i fare. Som i 2005, da Kari Lise Holmberg fikk utjevnings­mandatet.

Det kan selvsagt gå for Høyre og Abrahamsen, men jeg mistenker at Erna Solberg må gjøre mer for Telemark enn å bare spise vafler hjemme hos Røe Isaksen. Jeg vet ikke hva kunnskapsm­inisteren har i vaflene, men i Telemark ser Høyre ut til å følge en oppskrift på trøbbel. Det kan bidra til regjerings­skifte i høst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway