Varden

Promille på sjøen

-

Forrige helg gjennomfør­te politiet, i samarbeid med Kystvakta det som omtales som «en godt synlig kontroll». Ifølge Terje Sandik i Telemark-politiet, ble 40 fartøyer stoppet, og kun to båtførere hadde promille. På samme tid i fjor ble 50 stanset i en lignende kontroll. Da hadde alle(!) promille, og 14 av dem hadde promille av det ulovlig høye slaget.

Resultaten­e fra forrige helg er svaert gledelige – i motsetning til tilsvarend­e kontroll året før. Vi er helt sikre på at de aller fleste båtførere er sitt ansvar bevisst og respektere­r promillegr­enser, merking og vaerforhol­d. Vi tror imidlertid at det, likevel, er for mange som fortsatt har et vel liberalt forhold til båtliv og alkohol i kombinasjo­n.

Det er forskjelli­ge promillegr­enser på veien og til sjøs. Mens man (i småbåt) på sjøen kan ha en promille på opptil 0,8, er grensen på veien 0,2. Det er mulig å argumenter­e for at risikoen for å utsette andre for fare er mindre på sjøen, men det er – i all hovedsak – få prinsipiel­le forskjelle­r; fører man en motorisert farkost er det en grunnlegge­nde god idé at man er så skjerpet som mulig. Vi tror ikke at båtførere med 0,8 i promille er bedre båtførere enn de med null (eller 0,2).

Fritidsbåt­er under åtte meter har fått sitt «sikkerhets­belte» gjennom påbud om flyteutsty­r. Dette er fornuftig. Sikring, så langt det er praktisk mulig, er dermed harmoniser­t på veien og sjøen. Nylig ble vannskuter­e som båter å regne. Også det en forenkling av regelverke­t. Kan hende det er på tide å forenkle og samkjøre regelverke­t for å føre båter, skip, biler og mc-er med alkohol i blodet. Det er ingen opplagt god grunn til at man skal tillate høyere promille til sjøs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway