Varden

Frykter deponi jager turister

Isdronning­a Oda Sofie Johnsen tror et giftdeponi vil skremme turister – og ødelegge for naeringsli­vet i byen.

- BREVIK

I går møtte 23-åringen naeringsmi­nister Monica Maeland (49), som imidlertid heller ville prate om is enn deponi da Varden intervjuet henne i isbyen Brevik.

Oda Sofie Johnsen driver to isbarer og har skapt arbeidspla­ss for seg selv og andre ungdommer.

Det er slike jenter Høyre vil ha, og historien om den unge gründeren har også nådd departemen­tet. I går la statsråd Maeland turen innom Brevik for å hilse på og trekke laerdom av den ungdommeli­ge satsingen.

Varden benyttet anledninge­n til å stille spørsmål om giftdeponi­planene i Brevik, men Maeland henviste til at dette er en sak som ligger i Klima- og miljødepar­tementet.

Respekt for vedtak

– Hva synes du om at Høyre lokalt har sagt nei til deponiutre­dning?

– Jeg har respekt for at politikere tar standpunkt om dette lokalt. Men dette er en sak som er til utredning i et annet departemen­t som venter på faglige råd. Det vil uansett vaere strenge krav knyttet til et slikt deponi, sa Maeland som i utgangspun­ktet viste større iver etter å prate om isbardrift. Det var derfor hun var der. Oda Sofie Johansen har ikke bare et forretning­stalent. Hun har også et våkent og kvikt øye til det politiske livet. For snaue to år siden suste hun inn i Porsgrunn bystyre, faktisk for Maelands parti Høyre.

Og selv om statsråden viste til at deponisake­n ligger under et annet departemen­t: Oda Sofie Johnsen gjør det på sin side klart overfor Varden at dette også handler om naeringsli­vet.

Breviks rykte

– Uansett om et slikt deponi vil vaere farlig eller ikke, vil det gjøre noe med Breviks rykte. Vi vil jo ikke at folk i stedet skal legge til med båten i andre byer, enten det er for å kjøpe is eller få andre tjenester. Derfor handler dette i høyeste grad om naeringsli­v, sier hun.

Brevikspat­rioten mener den beste taktikken er å vise fram byen fra sin beste side, og ikke nødvendigv­is å bare demonstrer­e.

– Det jeg det kan ha en bedre effekt i kampen mot deponi. Folk må få se hvor fint det er her i byen.

Isen smakte!

Men naeringsmi­nisteren og den lokale is-sjefa kunne enes om at isen var god.

Maeland fulgte nøye med da Johnsen viste henne og et fulltallig pressekorp­s rundt i de to isbarene som ligger på hver sin side av Storgata. Maeland fikk høre eventyrhis­torien om ungjenta som i mangel på sommerjobb fikk åpnet sin egen isbar, og som siden har skaffe «halve Brevik» sommerjobb.

Statsråden var synlig imponert og la også ut om støtteordn­inger for unge som var villig til å satse – før hun selv tappet sin egen softis.

ISMØTE:

 ??  ?? Monica Maeland spiser is i Storgata. Oda Sofie Johnsen er glad for besøket, men frykter at et deponi vil ødelegge for issalg og annet naeringsli­v i byen.
Monica Maeland spiser is i Storgata. Oda Sofie Johnsen er glad for besøket, men frykter at et deponi vil ødelegge for issalg og annet naeringsli­v i byen.
 ??  ?? IMPONERT: Monica Maeland er imponert over det Oda Sofie Johnsen har fått til, men presiserer at deponi ikke er hennes bord.
IMPONERT: Monica Maeland er imponert over det Oda Sofie Johnsen har fått til, men presiserer at deponi ikke er hennes bord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway