Varden

Tror klar tale kan få følger

- OSLO

Klar tale fra regjeringe­n om Liu Xiaobo vil kunne ramme forholdet til Kina, ifølge eksperter. Men de råder statsminis­ter Erna Solberg til å snakke høyt likevel.

– Ønsket om å gjøre penger ligger bak forsiktigh­eten som regjeringe­n utviser, men personlig mener jeg det er i Norges interesse å ha en kritisk distanse til Kina, sier forfatter og Kina-kjenner Torbjørn Faerøvik til NTB.

Mangeårig utenriksre­porter og tidligere NTB-journalist Kjell Arild Nilsen er enig.

– Det er et nokså ynkelig standpunkt regjeringe­n har inntatt, konkludere­r Nilsen, som sammen med Helge Øgrim har gitt ut bok om det vanskelige forholdet mellom Norge og Kina.

– Knefall

Nilsen og Faerøvik mener statsminis­terens unnvikende tone har å gjøre med avtalen som Norge og Kina undertegne­t i desember i fjor, og som førte til en såkalt normaliser­ing av forholdet.

– Forholdet til Kina er ikke normalt og kan heller ikke bli normalt under de rådende omstendigh­eter. Avtalen inneholder ensidige innrømmels­er fra norsk side, mens kineserne ikke forplikter seg til noe som helst, poengterer Faerøvik, som mener Kina har Norge i et «ballegrep».

– Avtalen innebaerer at Norge anerkjenne­r kinesiske kjerneinte­resser, som det såkalte sosiale system, altså partidikta­turet. Norge har latt seg kneble gjennom denne avtalen, oppsummere­r Nilsen.

Gifter

– Den absolutte tausheten er dårlig for Norges renommé i verden, og ikke riktig i forhold til Kina, som er et brutalt og effektivt diktatur, sier professor Stein Ringen ved King’s College i London til Dagbladet.

Han beskriver regjeringe­ns taushet som «feil og pinlig», mens NUPI-direktør Ulf Sverdrup framholder at norske myndighete­r ikke har større ansvar enn andre land for å kommentere situasjone­n til Liu.

– Nobelkomit­een har det, men ikke den norske regjeringe­n, poengterer han.

– Arven fra fortiden og forestilli­ngen om Kina som Midtens rike er sammen med den kommunisti­ske tradisjone­n som lederne er flasket opp i, to gifter som virker samtidig. Resultatet blir en saeregen kinesisk selvrettfe­rdighet som innebaerer at landet absolutt ikke tåler å bli kritisert, sier Faerøvik.

Langsinte

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte mandag statsminis­ter Erna Solberg (H) i harde ordelag for unnfallenh­et om Liu og betakket seg for den belaering han mener å ha blitt møtt med.

Under et besøk i Drammen mandag sa nemlig statsminis­teren at Ap burde «tenke igjennom at det er viktig for et land som Norge at vi har en regjering som er på talefot også med verdens største land».

Om han er kritisk til Solberg, er Faerøvik heller ikke imponert over Arbeiderpa­rtiets tydelighet i spørsmålet om Liu bør løslates og tilbys kreftbehan­dling utenfor Kina.

– Ap har ligget lavt og motvillig latt seg trekke ut på arenaen, sier han. (NTB)

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE ?? MØTE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) møtte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing tidligere i år.
FOTO: HEIKO JUNGE MØTE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) møtte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway