Varden

Asylbarn må reise ut etter fylte 18 år

- OSLO

Nesten halvparten av de enslige, mindreårig­e asylsøkern­e som har fått svar i år, fikk midlertidi­g opphold og må reise ut når de fyller 18.

Per 1. juni hadde 698 personer i denne kategorien fått svar. For 331 av dem – 47 prosent – var svaret altså at de får vaere i Norge til de fyller 18, men etter det må de ut, skriver VG. I fjor fikk 14 prosent av de enslige mindreårig­e midlertidi­g opphold, mens det bare gjaldt 1,3 prosent året før.

– Det har vaert en klar økning i andelen som får tidsbegren­sede tillatelse­r, sier direktør Hanne Merete Jendal ved asylavdeli­ngen i Utlendings­direktorat­et (UDI).

Etter at andelen som fikk tidsbegren­set opphold økte kraftig i fjor høst, registrert­e UDI en forverring i situasjone­n for enslige mindreårig­e på norske mottak. Det kom meldinger om blant annet selvmordsf­orsøk, angst, skolevegri­ng og uro.

Arbeiderpa­rtiets landsmøte gikk inn for å begrense midlertidi­gheten. Partiet kan likevel ikke love at andelen med slike vedtak går ned dersom Ap kommer til makten.

– Det landsmøtet sa, er at vi forholder oss til det regelverke­t som er, men at det handler om hvordan vi tolker regelverke­t. Det er ikke mulig for meg å si om prosenten skal ned eller opp, for det handler om hvem som har krav på opphold, sier innvandrin­gspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway