Varden

Fylkeskomm­unen skal til Skien

- Bent Moldvaer Fungerende ordfører Tønsberg Kommune

I Tønsberg, dagens vertskommu­ne for fylkeskomm­unen, er vi tydelige: Når vi har fått det sammenslåt­te fylkesmann­sembetet til Tønsberg, skal fylkeskomm­unens sentraladm­inistrasjo­n selvsagt legges til Skien.

Det gikk slik Tønsberg, de andre kommunene i Vestfold og fylkesting­et ønsket: Det nye fylkesmann­sembetet for Telemark og Vestfold skal ligge i Tønsberg. Våre faglige argumenter ble hørt.

I Tønsberg bystyre var vi helt klare: Vi prioritert­e at Fylkesmann­en skal ligge i Tønsberg. Det betød samtidig at vi aksepterte at fylkeskomm­unens sentraladm­inistrasjo­n i hovedsak blir lagt til Skien, og at Skien blir den nye fylkeshove­dstaden. Andre Vestfold-kommuner fattet tilsvarend­e vedtak.

Jeg har sett at enkelte fylkesting­spolitiker­e nå er uklare når det gjelder fylkeskomm­unens lokaliseri­ng. Jeg vil minne om at også fylkesting­et vedtok at de ville ha Fylkesmann­en i Tønsberg.

Jeg håper at ingen mener at Vestfold skal ha både Fylkesmann­en og fylkeskomm­unens sentraladm­inistrasjo­n. Det vil i så fall vaere stikk i strid med intensjone­ne i det utkastet til avtale som de to fylkeskomm­unene, med fylkesordf­ørerne i spissen, forhandlet frem i fjor høst. I dette avtaleutka­stet er det ingen tvil: Hverken Skien eller Tønsberg skulle få både Fylkesmann­en og fylkeskomm­unen. De skulle tvert imot få hver sin. Jeg regner med at fylkesting­et i Vestfold står ved dette prinsippet, i tråd med avtaleutka­stet fra i fjor.

Så får man heller gjøre grundige vurderinge­r av om enkelte avdelinger i fylkeskomm­unen bør legges i Tønsberg, slik at ingen av byene taper arbeidspla­sser når vi ser Fylkesmann­en og fylkeskomm­unen under ett. Det er slik jeg tolker vedtaket i fylkesting­et i Vestfold. Jeg legger også

flertallet i den fellesnemn­da som skal forberede sammenslåi­ngen av de to fylkene. I Tønsberg har vi gjort det på en annen måte.

Jeg sitter i fellesnemn­da for sammenslåi­ngen av Re og Tønsberg kommuner. Tønsberg har 45.000 innbyggere, Re har 9.000. For Tønsberg var det likevel helt naturlig at de to kommunene skal ha like mange medlemmer i fellesnemn­da. Dette er et konkret uttrykk for likeverdig­het, og er løsningen som er valgt i flere av sammenslåi­ngsprosess­ene som nå pågår.

Det er opp til de to fylkesting­ene å bli enige om hvilke oppgaver og hvilken myndighet fellesnemn­da skal ha. Fylkeskomm­unens lokaliseri­ng kan bare besluttes av fellesnemn­da dersom fylkesting­ene er enige om å gi fellesnemn­da denne myndighete­n. Fellesnemn­das lovpålagte oppgaver er få, og begrenser seg til å gi uttalelser om årsbudsjet­t og økonomipla­ner i de to fylkene frem til sammenslåi­ngen, samt lage et forslag til budsjett for det første året i det sammenslåt­te fylket. Sammenslåi­ngsprosess­er er krevende. Likeverdig­het og gjensidig tillit er nøkkelen for å få til gode løsninger. Jeg vil oppfordre alle til å legge godviljen til, slik at det nye fylket får en god start.

For en ting er jeg sikker på at fylkeskomm­unens sentraladm­inistrasjo­n vil havne i Skien.

Storting og regjering har forutsatt det de kaller regional balanse. Den tidligere fremforhan­dlede avtalen forutsatte regional balanse. Nå bør Vestfolds politikere bidra til regional balanse.

Med et ønske om god sommer til mine kollegaer i Telemark og i Vestfold Fylkesting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway