Varden

Skal drifte K je rne huset på Gvarv

Tanja Sluijsmans og Sylvia Moorina Lusha skal sørge for mat og drikke ved Kjernehuse­t i sommer.

- SAUHERAD Kjell Aulie

De to damene som er bosatt på henholdsvi­s Holtsås (Sluijsmans) og Ulefoss (Lusha) har inngått en avtale med eierselska­pet Nes Mållag. Foreløpig for noen måneder, men de utelukker ikke at avtalen blir forlenget, opplyser de til Varden.

Ikke vaert enkelt

Kjernehuse­t har ikke vaert i drift siden den forrige eieren, som drev bakeriet på Gvarv, ga seg. Nes Mållag har jobbet aktivt for å skaffe nye drivere, først og fremst i sommermåne­dene når trafikken på veien er stor. Det ble satt ned en arbeidsgru­ppe der blant andre Aslak Gunheim og Aslaug Aarnes har vaert med.

– Det har ikke vaert enkelt, men heldigvis har vi lyktes. Lørdag 1. juli åpnet det, da med Sylvia Moorina Lusha som vertskap, sier Gunheim.

Var på jobbjakt

Tanja Sluijsmans har tidligere drevet butikk i Åmotsdal sammen med sin mann. Nå har de flyttet til Sauherad og ektemannen jobber i Joker-butikken på Nordagutu.

– Jeg har også vaert på jakt etter jobb. Jeg takket ja til dette tilbudet, så vi ser hvordan det går. På sikt ønsker jeg noe mer fast. Men i første omgang blir det mandag, onsdag og eventuelt torsdag for mitt vedkommend­e, sier Tanja Sluijsmans, som opprinneli­g kommer fra Nederland.

Sylvia Moorina Lusha skal drive kafeen fredag og lørdag. Hun har allsidig erfaring fra en rekke forskjelli­ge virksomhet­er. Hun driver Sylvias design og hjemmeserv­ice som skal stå for maten de dagene hun driver på Kjernehuse­t.

25 år i Norge

Sylvia har også bakgrunn som veileder ved den kommunale kafeen, Cafè Mama. Café Mama er en språkarbei­dsplass. Kafeen fungerer i tillegg som internkant­ine for kommuneans­atte.

– Jeg gleder meg til å starte. Lørdag var det gratis smaksprøve­r på noen matretter, mens det var vanlig salg av kaffe og kaker, smiler Sylvia, som har kosovoalba­nsk bakgrunn.

– 2. juli var det 25 år siden jeg kom til Norge, sier hun.

Internasjo­nal mat

Sylvia Moorina Lusha forteller at hun tar sikte på å lage sunnere mat enn det som serveres mange steder langs veiene i dag.

– Det er for mye smør og olje i mye av maten. Jeg vil servere mat inspirert fra ulike regioner på Balkan, Midtøsten, Asia og Afrika. Internasjo­nal mat, med andre ord. Jeg legger vekt på å bevare den gode kvaliteten i råvarene. Hver helg vil jeg ha en hovedrett og valg mellom to til tre middagsret­ter, sier hun.

Verdt å prøve

Lusha håper å kunne fortsette utover sommeren, selv om det så langt ikke er gjort noen langsiktig avtale.

– Synes det er verdt å prøve. Må jo se hvordan tilbudet blir tatt imot. Går det greit er jeg åpen for å fortsette, sier Sylvia Moorina Lusha.

 ??  ?? NYE DRIVERE: Tanja Sluijsmans (t.h.) og Sylvia Moorina Lusha skal dele på å drive Kjernehuse­t på Gvarv i sommer. De utelu kker ikke en forlengels­e av avtalen med Nes Mållag.
NYE DRIVERE: Tanja Sluijsmans (t.h.) og Sylvia Moorina Lusha skal dele på å drive Kjernehuse­t på Gvarv i sommer. De utelu kker ikke en forlengels­e av avtalen med Nes Mållag.
 ??  ?? MØBLENE SKAL FRAM: Møblene som står stablet under taket i hagen ved Kjernehuse­t på Gvarv ble tatt fram sist lørdag.
MØBLENE SKAL FRAM: Møblene som står stablet under taket i hagen ved Kjernehuse­t på Gvarv ble tatt fram sist lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway