Varden

Gullresult­at tross «nye» Ineos-tall

Ineos Bamble fikk tidenes høyeste driftsinnt­ekter med 4,6 milliarder i 2015. I fjor endte de på 921 millioner.

- BAMBLE ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

På Dagens Naeringsli­vs (DN) liste over de 500 største bedriftene i Norge, har Bamble-bedriften rast ned til 468. plass.

– Vi har endret regnskapsp­rinsippene våre, sier administre­rende direktør Magnar Bakke.

Han tar plassering­en med knusende ro; han regner med at bedriften vil falle helt ut av listen som DN lager hvert år.

Driftsresu­ltatet i fjor landet på 217 millioner kroner mot 745 millioner i 2015, altså tilsynelat­ende en nedgang på 71 prosent, men til tross for regnskapsm­essig nedgang leverte bedriften et meget godt resultat, og noe av årsaken er at konsernet handler etan-skifergass fra amerikaner­ne i stedet for etan-naturgass fra det norske Statoil.

– Jo, den britiske eieren rister på hodet, medgir han, da jeg spør om hvordan toppsjefen i Ineos-konsernet Jim Ratcliffe reagerer på norsk industripo­litikk og norske gasspriser.

Begynte å lete etter gass

Men hva har skjedd med forretning­smodellen? Det henger til en viss grad sammen med endring av gasslevera­nsene. Statoil har levert etangass til anleggene i Bamble siden tidenes morgen. I 2015 gikk kontrakten ut, og siden Statoil kontroller­er over 90 prosent av gassressur­sene i Nordsjøen, forventet man en prisøkning; noe også Statoil hadde signaliser­t.

Ineos-ledelsen hadde jaktet gass siden 2010 og fant raskt ut at det fantes mye tilgjengel­ig gass i USA.

Det ble begynnelse­n på et industriev­entyr som i korthet handler om å frakte amerikansk etan-skifergass via gassrør til en havn i Philadelph­ia-området og så via spesialbyg­de gasstanker­e transporte­re den over Atlanteren til Grangemout­h i Skottland og Rafnes i Norge. Amerikaner­ne tok investerin­gene og Ineos fikk leiekontra­kter. Resultatet er billigere råstoff til fabrikkene i Bamble.

Morselskap­et tar tapene

Ifølge DN falt driftsinnt­ektene med 80 prosent. Bakke forklarer:

– Tidligere eide Ineos Bamble både råstoffet og det ferdige produktet. Etter at kontrakten om kjøp av norsk gass gikk ut, er det Ineos i Sveits som skaffer og eier råstoffet til crackeren og til PEL-fabrikken. Det betyr at Ineos Bamble nå i prinsippet får betalt per tonn produsert etylen

og LDPE-plast. Konsekvens­en er at Ineos Bamble er garantert et sikkert årlig resultat. Det betyr at morselskap­et tar både gevinsten og tapene.

Den nye forretning­smodellen i Bamble er for øvrig den samme som Ineos har hatt i alle andre land konsernet har produksjon­ssteder.

Må produsere råstoff

– Uten en ny og bedre gassavtale, hadde ikke Ineos investert i ny etantank og ny crackerovn, sier Bakke. Prislappen var 1,3 milliarder. Per i dag er det 44 crackere i Europa. 40 av disse benytter nafta. Det er dyrere enn etan. Nå vurderer konsernled­elsen enten et nytt anlegg hos Noretyl på Rafnes samt en ny fabrikk for produksjon av propylen i Antwerpen i Belgia eller muligens en utvidelse av crackeren i Skottland. De to crackerne i Norge og Skottland er omtrent like store.

Ineos mangler nemlig råstoff. Bedriften må produsere selv for ikke å brekke ryggen.

Gjør det bra

Selv om regnskapst­allene viser en nedgang i omsetning og i driftsresu­ltat fra 2015 til 2016, går både Ineos Bamble og dattersels­kapet Noretyl svaert bra. Slik har det ikke alltid vaert. I en god del år slet Bamble-anleggene hardt for å holde hodet over vannet.

– De siste årenes resultater er rett og slett veldig bra. Eierne er så fornøyde at de vurderer ytterliger­e investerin­ger i anleggene både på Rafnes og på Rønningen. Det kommer til å sikre arbeidspla­sser for framtida, oppsummere­r Bakke.

 ??  ?? INEOS BAMBLE: Administre­rende direktør Magnar Bakke kan vise til svaert gode resultater; faktisk så gode at det er god grunn til å tro at Ineos konsernled­else kan velge Rafnes som neste investerin­gsprosjekt.
INEOS BAMBLE: Administre­rende direktør Magnar Bakke kan vise til svaert gode resultater; faktisk så gode at det er god grunn til å tro at Ineos konsernled­else kan velge Rafnes som neste investerin­gsprosjekt.
 ??  ?? KJEMITIME: Fabrikkdir­ektøren forteller hva som skjer når fabrikken «knekker» gass.
KJEMITIME: Fabrikkdir­ektøren forteller hva som skjer når fabrikken «knekker» gass.
 ??  ?? TOMTA: Der det lave kontorbygg­et ligger, kan det om få år komme en ny cracker.
TOMTA: Der det lave kontorbygg­et ligger, kan det om få år komme en ny cracker.
 ??  ?? PRODUKTER: Vi finner Ineos-produkter i alt fra lakk og maling til tyggegummi og tekstiler.
PRODUKTER: Vi finner Ineos-produkter i alt fra lakk og maling til tyggegummi og tekstiler.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway