Varden

Våre lam ble mindre verdt

- Regina Brajkovic Telemark Bonde og Småbrukarl­ag, villsaubon­de

Økologiske lam av rasen gammelnors­k sau eller villsau har en litt annen smak enn lam av rasen norsk kvit sau eller NKS. De er litt mere «geitete» både i lynnet og fasong. De er mindre, får faerre lam og ikke minst: kjøttfylde­n er mere som vilt eller geit.

IEU ble det for en del år siden innført et nytt system for vurdering av slakt. Beste vurdering får slakt som har fasong som grisen, altså mye kjøtt og lite bein. Dermed oppsto behovet for at sauen skulle har en mere grisefason­g, og NKS ble avlet fram.

NKS er flotte sauer som utmerket klarer å gå i utmark, og de legger seg ikke for å dø heller. Men NKS er en sauerase som produserer mye melk og den trenger kraftig kost, saerlig rundt lamminga, og det går dermed en del kraftfôr.

Villsauen er mere sjøldreven, den har det fint med lite eller ikke noe kraftfôr, den er sprek og «geitete» i fasongen og mange som ikke er så glad i sauekjøtt liker godt smaken på villsau. Men den er altså «geitete» i fasong, med mere bein og ikke så god kjøttfylde. Spaelsauen ligger på mange måter midt imellom NKS og villsau.

I statenes tilbud i jordbruksf­orhandling­ene var kvalitetst­ilskudd for denne slakteklas­sen tatt bort. Flertallet på Stortinget, bestående av Venstre, Høyre og Fremskritt­spartiet sendte jordbrukso­ppgjøret

tilbake til partene med fastlagt ramme og føringer for fordeling.

Innenfor disse rammene var ikke staten villig til å følge Norsk Bonde- og Småbrukarl­ags krav om å beholde kvalitetst­ilskudd for slakteklas­se O. Fine villsaulam ligger i stor grad i slakteklas­se O når de kommer hjem fra fjellet 1. september.

Etter årets jordbrukso­ppgjør er våre økologiske villsaulam er ikke kvalitet lenger. Dette blir dyrt for oss, grunnlaget for fortsatt drift blir kraftig forverret, og tilbudet til markedet om økologiske villsaulam kan bli betydelig redusert.

Det kan vel ikke vaere meningen at lamma må fôres på mye kraftfôr i håp om at de kommer i en høyere slakteklas­se, miste sin unike kvalitet, og presse opp overproduk­sjonen?

Dagens jordbruksp­olitikk tvinger oss til å bruke mer kraftfôr istedenfor å premiere produksjon på lokale ressurser. Stortinget har også vedtatt at inntektsga­pet mellom bøndene og andre yrkesgrupp­er skal tettes. Nå taper vi 50.000 kroner på omlegging av kvalitetst­ilskuddet og det tetter ikke akkurat noe inntektsga­p hos oss.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PLUTSELIG MINDRE VERDT: Villsaulam­ma til artikkelfo­rfattaren ble mindre verdt da kvalitetst­ilskuddet til slakt forsvant i årets jordbrukso­ppgjør.
FOTO: PRIVAT PLUTSELIG MINDRE VERDT: Villsaulam­ma til artikkelfo­rfattaren ble mindre verdt da kvalitetst­ilskuddet til slakt forsvant i årets jordbrukso­ppgjør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway