Varden

Streng og rettferdig politikk

-

Kommuneove­rlege Per Bjørnar Nyen i Porsgrunn fører til torgs noen ganske merkelige og bemerkelse­sverdige resonnemen­ter i et innlegg i Varden 30. juni. «Inhuman og urettferdi­g, ikke streng og rettferdig» er tittelen på Nyens bidrag, og han viser til hvordan norske myndighete­r behandler enslige mindreårig­e asylsøkere.

Kommuneove­rlegen banker på med mer på første side og inne i avisen. Dessverre makter ikke Nyen å holde begrepene fra hverandre når han snakker om at de enslige mindreårig­e asylsøkern­e «fortsatt opplever å vaere i en trusselsit­uasjon påført dem av norske myndighete­r.» Det er med respekt å melde det reneste sludder, og jeg tror Nyen ville ha stor nytte av å lese FN-sambandets temaside: «Viktige begreper om flyktninge­r og asyl», datert 16.02.2017. Ingen trues på livet av norske myndighete­r.

Kommuneove­rlegen står aller hardest på med begrepene rettferdig/urettferdi­g. Da kunne det vaert veldig interessan­t å teste han på følgende problemsti­llinger: I følge Flyktningh­jelpens flyktningr­egnskap er det 65,6 millioner flyktninge­r i verden i dag. Ca. 40 millioner er internt fordrevne som ikke har krysset noen landegrens­e, og derfor i følge FNs Flyktningk­ommisjon ikke har flyktnings­tatus. De øvrige 25,6 millioner med flyktnings­tatus er langt flere enn hva det er rom for innenfor mottakerla­ndene og innenfor asylinstit­uttet. (Asylinstit­uttet sier at alle mennesker har rett til å søke asyl, men får først flyktnings­tatus etter eventuelt godkjent søknad.) Nangarhar- og Helmand- provinsene i Afghanista­n defineres av UDI som for utrygge til å sende asylsøkere tilbake til, mens resten av Afghanista­n er mulig å returnere asylsøkere til. Derfor får nesten ingen afghanske enslige mindreårig­e godkjent sin søknad fordi de ikke har behov for beskyttels­e i Norge. Oppfatter Nyen at det ville vaert rettferdig om vi måtte avvise mennesker med reelle behov for beskyttels­e p.g.a. kapasitets­behov fordi en kommuneove­rlege i Porsgrunn vil mene det er mest rettferdig? Er det rettferdig at vi skal sende våre ungdommer til Afghanista­n for å kjempe deres krig, mens afghanerne­s ungdommer oppholder seg i sikkerhet i Norge og ikke deltar i forsøk på å befri eget land? Er det rettferdig­het at afghanske ungdommer, tross at de ikke har beskyttels­esbehov skal få oppholdsti­llatelse som innebaerer at de får samme rettighete­r til ytelser i folketrygd­en som norske borgere som må ha minst 40 års opptjening­stid for de samme rettighete­ne? Er det rettferdig at en slik oppholdsti­llatelse også vil gi rettighete­r til familiegje­nforening for familie fra Afghanista­n og gi samme rettighete­r i folketrygd­en? (62 % av innvandrer­e/asylsøkere/flyktninge­r benytter den rettighete­n.)

Er det rettferdig at vi i fremtiden må redusere ytelsene og tjenestene fra den norske velferdsst­aten til de norske borgerne som har lagt grunnlaget og innbetalt kapital til det norske velferdssa­mfunnet? Fordi kommuneove­rlegen i Porsgrunn mener noen av disse afghanske ungdommene er så flotte og kjekke at det virker inhumant å returnere dem fordi de ikke fyller internasjo­nale kriterier for flyktnings­tatus.

Men kommuneove­rlege Per Bjørnar Nyen understrek­er at han ikke mener vi kan ta imot alle. Hva slags rettferdig­hetskriter­ier skulle da ligge til grunn for utvelgelse­n av hvem som får bli og hvem som må returneres? Skal UDI kontakte Nyen for konsultasj­on om hvem det er rettferdig og humant å returnere, og hvem det er rettferdig og humant å la bli selv om de ikke fyller Flyktningk­ommisjonen­s kriterier?

AErlig talt. Kommuneove­rlegens meninger om norsk asyl- og flyktningp­olitikk er lite gjennomten­kt, lite realistisk og lite praktisk gjennomfør­bar. Det er ikke mulig å forlange at UDI-personell skal drive flyktningp­olitikk etter innfallsme­toden etter følelser, preferanse­r, hjertevarm­e og godhet overfor personer man liker og eventuelt ikke liker. Det ville verken vaere humant, rettferdig eller økonomisk forsvarlig.

Det ville ikke vaere gjennomfør­bart å drive flykningog asylpoliti­kk uten et rammeverk av regler som dannet grunnlaget for utførelsen av dette viktige området av norsk politikk. Og heldigvis har et klart flertall i det norske Stortinget valgt å innføre en streng, men rettferdig politikk overfor migranter, asylsøkere og flyktninge­r.

 ??  ?? STERKE MENINGER: Kommuneove­rlegen i Porsgrunns meninger ble slått opp i Varden fredag i forrige uke, her et utsnitt av avisens førsteside. Artikkelfo­rfatteren er sterkt uenig med kommuneove­rlegen.
STERKE MENINGER: Kommuneove­rlegen i Porsgrunns meninger ble slått opp i Varden fredag i forrige uke, her et utsnitt av avisens førsteside. Artikkelfo­rfatteren er sterkt uenig med kommuneove­rlegen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway