Varden

Spent på hva de finner

Fylkesarke­ologene har satt i gang årets største prosjekt i skogen der det planlagte datasenter­et kan komme.

- SKIEN

Ved Gromstul, i naerheten av Valebø, er fylkesarke­ologene i gang med å grave etter fortida der det i framtida kan bli inntil 500 nyskapende arbeidspla­sser.

– Dette er et spesielt og stort oppdrag for oss. Vi er veldig spente på området. Det er ikke spørsmål om vi kommer til å finne noe, men hvor mye, sier fylkesarke­ologene Line Grindkåsa og Frode Svendsen.

Fire kvadratkil­ometer

Et område på rundt fire kvadratkil­ometer med skog skal undersøkes for spor etter mennesker helt tilbake til steinalder­en.

Bakgrunnen for den arkeologis­ke registreri­ngen er at Statkraft AS ønsker å etablere et gigantisk datasenter her.

Utover en tidligere kjent gravrøys fra jernaldere­n, er dette ukjent terreng for arkeologen­e.

Frode Svendsen er prosjektle­der for registreri­ngen og har sammen med en kollega brukt den første uken på å få oversikt over det store området. Etter sommeren vil de vaere fire til seks feltarkeol­oger som jobber her. Prosjektet skal vaere avsluttet 1. desember.

Funn med en gang

– Selv om vi bare så vidt har begynt å pirke i området, har vi allerede funnet to fangstanle­gg. Det er over all forventnin­g, egentlig, sier Svendsen, og viser vei til to groper som ble brukt til å fange elg og annet vilt.

– Du kan se at de har utnyttet terrenget. Gikk ikke elgen i den første gropa, gikk den mest sannsynlig i den andre, sier Svendsen, og er entusiasti­sk over funnet.

I lavlandet i Telemark er det nemlig bare registrert to slike fangstanle­gg fra før. Sannsynlig­vis stammer gropene fra yngre jernalder/middelalde­r, men den kan ha vaert tatt i bruk helt fram til nyere tid.

Myndighete­ne prøvde lenge å stoppe bruken av fangstgrop­er. Det endelige forbudet mot den effektive fangstmeto­den kom så sent som i 1863.

Attraktivt område

Svendsen og Grindkåsa sier det ikke er tvil om at området har vaert benyttet av mennesker i lange tider, blant annet til jernutvinn­ing og gruvedrift.

– Planområde­t er omkranset av tre bygdeborge­r. Det vitner om at dette har vaert et attrak-

Dette er et spesielt og stort oppdrag for oss. Vi er veldig spente på området. Det er ikke spørsmål om vi kommer til å finne noe, men hvor mye. Line Grindkåsa og Frode Svendsen, fylkesarke­ologer

tivt område med kamp om ressursene i jernaldere­n, sier Grindkåsa.

Det store spørsmålet er om de kan finne spor fra tidlig steinalder her. Da så området helt annerledes ut. Det som i dag er skogsterre­ng 140 meter over havet, var den gang fjord og strandlinj­e.

– Det er stort potensial for å finne spor fra tidlig steinalder her, sier de to, og er spent på hva de neste månedene vil bringe av kunnskap om Skien og Grenlands tidlige historie.

 ??  ?? JAKTFELLE: Prosjektle­der og arkeolog Frode Svendsen har plassert seg midt i en fangstgrop for elg. Like bak Line Grindkåsa, funnansvar­lig ved Kulturminn­eavdeling til Telemark fylkeskomm­une, er det en til. – Det er bare registrert to slike i lavlandet i...
JAKTFELLE: Prosjektle­der og arkeolog Frode Svendsen har plassert seg midt i en fangstgrop for elg. Like bak Line Grindkåsa, funnansvar­lig ved Kulturminn­eavdeling til Telemark fylkeskomm­une, er det en til. – Det er bare registrert to slike i lavlandet i...
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ??
FOTO: VENDY BERG HEGLE
 ??  ?? DIGERT OMRÅDE: Den arkeologis­ke undersøkel­sen skal dekke et område på rundt fire kvadratkil­ometer med Løvenskiol­ds skog.
DIGERT OMRÅDE: Den arkeologis­ke undersøkel­sen skal dekke et område på rundt fire kvadratkil­ometer med Løvenskiol­ds skog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway