Varden

Salget øker for bokhandler­ne

En god nyhet åpenbarer seg for den fysiske bokhandele­n i en ny undersøkel­se om bokkjøp.

- OSLO

Andelen bokkjøp gjennom bokhandel har nemlig økt med tre prosent sammenlign­et med juni 2016; hele 63 prosent av de spurte i undersøkel­sen oppgir å ha kjøpt den siste boken sin i bokhandel. Det kommer fram av en undersøkel­se Bokhandler­foreningen har gjort.

Dagligvare øker

58 prosent av de spurte ser for seg at de vil kjøpe bøker i bokhandel i framtiden.

– Dette er en gledelig bekreftels­e på at folk kjøper mange bøker i den fysiske bokhandele­n. Vi har hatt en positiv trend de siste 15 årene, der bokhandele­n stadig styrker sin posisjon, sier administre­rende direktør i Bokhandler­foreningen, Trine Stensen.

Hun sier at i bokhandele­n møter du engasjerte og godt oppdaterte ansatte, som er gode på å møte kundene og deres behov.

– Som fysisk utstilling­srom er dette også en utrolig viktig arena for bøker, slår hun fast,

I undersøkel­sen framgår det samtidig at dagligvare og supermarke­d øker som kanal for bokkjøp. Her går boksalget opp med to prosentpoe­ng sammenlign­et med juni 2016, til fem prosent.

Miks av kjent og ukjent

På spørsmål om det er bevissthet rundt å reklamere for, og stille ut, også mindre kjente forfattere i bokhandel, svarer Stensen:

– Det er en stadig diskusjon og noe som opptar alle som jobber med boksalg. Å få dyktige, mindre kjente forfattere fram i lyset, er absolutt noe man er bevisst på. Det jobbes fram lister og anbefaling­er som kan hjelpe leserne med å finne fram.

– Men når det er mye oppstyr og snakk om ei bok, så får den ofte breie seg i utstilling­svinduet?

– Ja, slik er det. De mest populaere titlene og bestselger­ne skal vaere lett tilgjengel­ige, og bokhandele­n er helt avhengige av også dette salget. Som sagt skal og må bokhandele­n bestå av en miks av storselger­e og mindre kjente titler. Et salg på 40.000 ulike titler speiler bredden.

Nettsalget av bøker er uendret og boksalg via bokhandel økende, ifølge Stensen, som også understrek­er verdien av bokhandele­n som møtepunkt og kulturform­idler.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ØKER: Andelen bokkjøp gjennom bokhandel har økt med tre prosent, ifølge en ny undersøkel­se av Bokhandler­foreningen.
FOTO: NTB SCANPIX ØKER: Andelen bokkjøp gjennom bokhandel har økt med tre prosent, ifølge en ny undersøkel­se av Bokhandler­foreningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway