Varden

Vender alltid tilbake til Hørte

Aldri en sommer i moderne tid uten at svenske Kjell Hellström (81) gjør sauhering av seg.

- SAUHERAD

– Vi har kommet hit hver sommer siden 1973, sier Kjell Hellström som også i år er på plass i sitt eget sommeratel­ier på Hørte.

Kloss ved dampfarver­iet holder han og kona sommerhus. Hellströms atelier er på nytt fylt opp med arbeider signert av kunstneren selv.

Jobber mest med tresnitt

– Kona kommer herfra, vet du. Vi har hatt et naert forhold til stedet i alle år. Atelieret er ganske nytt. Jeg synes jeg har fått det til å fungere. Og det bruker å vaere ganske mye folk her om sommeren, sier Hellström som var Eplefest-kunstner i Sauherad tilbake i 2010.

– Hva slags teknikker foretrekke­r du arbeide med?

– Det er i hovedsak tresnitt det går i. Noen malerier har jeg hist og pist. Men det som henger på veggene er tresnitt og kan kjøpes rett fra vegg, opplyser kunstneren.

Setter pris på kunstsamar­beid

Den 81 år gamle sauheradve­nnen sier til Varden at han opererer innenfor flere spor når det handler om å la seg inspirere i arbeidet.

– Det handler om dokumentas­jon av eldre miljøer. Jeg har industribi­lder, jeg har nonfigurat­ive bilder og jeg prøver også å gjøre et nytt dyr hvert år, forteller Hellström.

– En tidkrevend­e prosess å arbeide med tresnitt?

– Det går ikke fort. Jeg prøver å utnytte tiden så godt det går, humrer Hellström mens han viser vei rundt i atelieret.

Selv stortrives han som del av det omfattende kunsttilbu­det Sauherad har å by på – ikke minst i sommerseso­ngen.

– Folk kan reise rundt og vite at alle holder åpent samtidig. Det er en stor fordel. Vi som driver med kunst, samarbeide­r godt og hjelper hverandre. For meg er samarbeide­t veldig bra. Vi har så ulike uttrykksse­tt. Jeg tror samarbeide­t gjør at flere besøker galleriene i Sauherad, sier kunstneren.

I Selma Lagerløfs rike

Når Hellström ikke oppholder seg på Hørte, er det hjemmet i svenske Rottneros i Värmland som er hans og fruens base. Rottneros vil av mange også forbindes med forfattere­n Selma Lagerløf og hennes debutroman «Gøsta Berlings saga» fra 1891.

– Om sommeren må Rottneros uansett klare seg uten Kjell Hellström?

– Ja, det er helt klart. Og jeg kommer til Hørte under Eplefesten til høsten også, lover kunstneren.

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? NÅ ER HAN HER: Kjell Hellström (81) har på nytt fylt opp atelieret på Hørte med egen kunst. Värmlendin­gen stortrives som sauhering om sommeren.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT NÅ ER HAN HER: Kjell Hellström (81) har på nytt fylt opp atelieret på Hørte med egen kunst. Värmlendin­gen stortrives som sauhering om sommeren.
 ??  ?? HISTORISK MILJØ: På nedsiden av Kjell Hellströms atelier ligger Hørte dampfarver­i som ble bygget i 1878.
HISTORISK MILJØ: På nedsiden av Kjell Hellströms atelier ligger Hørte dampfarver­i som ble bygget i 1878.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway