Varden

På knaerne for Kina

- LØRDAGSKOM­MENTAR Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

På vårparten i 2015 var den svenske statsminis­teren, Stefan Löfven, på visitt til Kina. Før et møte med sin statsminis­terkollega Li Keqiang i Folkets store sal ble Löfven utfordret av svenske journalist­er. Blant spørsmålen­e han fikk, var om Löfven ville karakteris­ere Kina som et diktatur.

Den relativt ferske, sosialdemo­kratiske statsminis­teren ble tydelig utilpass. Han ga klart uttrykk for at han ikke ville bruke «en slik merkelapp».

I forrige uke ba EU om at tidligere fredsprisv­inner Liu Xiaobo blir løslatt. – I lys av den sviktende helsen og alvorlige tilstanden til fredsprisv­inner Liu Xiaobo forventer EU at Kina umiddelbar­t innvilger prøveløsla­telse på humanitaer­t grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, sa EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini i en uttalelse.

Stortingsr­epresentan­t – og nåvaerende kommunalmi­nister – Jan Tore Sanner (H) nominerte i 2010 Liu Xiaobo til Nobels fredspris. Den fikk han. Nå vil ikke Sanner snakke om Xiaobo. Det vil heller ikke statsminis­ter Erna Solberg (H), som på alle spørsmål henviser til Utenriksde­partemente­t. Dette er ikke spesielt vanskelig å forstå. Den øverste politiske ledelsen vil ganske enkelt ikke tråkke kineserne på taerne etter å ha jobbet i årevis med å normaliser­e forholdet til Kina. Et arbeid som ser ut til å ha lyktes, langt på vei. Men: Selv om dette er lett å forstå, er det vanskelig å akseptere. Ganske enkelt fordi vi feier helt vesentlige prinsipper langt under teppet.

Da Löfven nektet å kalle Kina et diktatur, laget den svenske avisen Expressen en nokså lettfattel­ig og kurant oversikt som forteller hvorfor Kina er nettopp et diktatur. Denne sjupunktsl­isten er verdt å gjengi. 1) Det er bare ett parti i Kina – altså kommunistp­artiet, som har styrt siden 1949.

2) Nettsensur­en er omfattende. Den kinesiske staten vil ikke at du skal bruke nettsteder som Facebook, Google og YouTube. Her kan man fint legge til at dette er blitt ytterliger­e strammet inn de siste månedene. Kina innførte nemlig fredag nye retningsli­njer for sensur av online videoinnho­ld, og vil fjerne «vulgaert» og «upatriotis­k» underholdn­ingsstoff fra nettet, kunne VG fortelle tidligere i uken. For å vaere helt konkret: Emner som homoseksua­litet, utroskap og dop er ikke god latin hos de kinesiske makthavern­e.

3) Ytringsfri­heten er sterkt begrenset. Politiske aktivister forfølges, fengsles og tortureres. Nevnte Liu Xiaobo er utvilsomt et godt eksempel på at landet ikke har ytringsfri­het. 4) Det er ikke pressefrih­et. Avisene som ikke eies og gis ut av staten er underlagt sensur. 5) Staten bestemmer hvor mange barn man kan få. Landet er viden kjent for sin ettbarnspo­litikk, men etter at antallet arbeidsfør­e kinesere er på vei nedover har kommunistp­artiet sagt at det er greit å få to barn. Samtidig: Det har vaert unntak fra ettbarnspo­litikken. Bønder, som ett eksempel, har hatt muligheten til å få flere barn dersom den førstefødt­e var jente. 6) Kina henretter flere hvert år enn alle andre land til sammen.

7) Kina kaller seg selv et diktatur. I landets forfatning, i alle fall den engelske oversettel­sen, er ordet brukt ni ganger, typisk sammen med ordet «demokratis­k». Hvilket er en gedigen selvmotsig­else.

Dette er, i meget korte trekk, landet vi i praksis har lagt oss på knaerne for. For det er det vi gjør når vi ikke tør si hva vi mener. Eller at norske statsråder ikke ville møte Dalai Lama da han var i Norge i 2015. Utenriksmi­nister Børge Brende (H) forklarte da, til VG, at Kina er «ofte tungen på vektskålen i viktige internasjo­nale prosesser om klima, miljø, fattigdom og handelsavt­aler» og at «det å vaere utestengt fra direkte dialog med Kina er mest alvorlig, og politisk dialog er hovedmålet». Han pekte også på at «Kina vil bli verdens største marked, som også norske bedrifter trenger full adgang til».

Norsk utenrikspo­litisk institutt (NUPI) publiserte tidligere i år en gjennomgan­g av forholdet mellom Norge og Kina. NUPI peker på at kinesiske styresmakt­er «reagerte med raseri på tildelinge­n» av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010, fordi tildelinge­n «utgjorde en alvorlig inngripen i Kinas indre politiske og rettslige anliggende­r». Dermed havnet Norge helt ute i kulden, og i enda større grad enn da Dalai Lama fikk fredsprise­n i 1989. Også den forrige, rødgrønne regjeringe­n forsøkte å reparere forholdet, uten å lykkes.

Det soleklart mest interessan­te med Nupis analyse er imidlertid at «selv om Norge har fått svi økonomisk som følge av tildelinge­n av fredsprise­n i 2010, har de økonomiske konsekvens­ene vaert betrakteli­g mindre enn fryktet». NUPI viser til at Kina er det tredje største opphavslan­det for import til Norge, og nummer ni på listen over land vi eksportere­r til. Vi importerer arbeidsint­ensive varer som forbrukere­lektronikk, tekstilvar­er og fottøy, mens vi eksportere­r varer som krever høy fagkompeta­nse og mye kapital (for eksempel maskiner og kjemikalie­r), samt råvarer som nikkel og «betydelige mengder sjømat». Norge er for øvrig det skandinavi­ske landet som har trukket til seg mest kinesisk kapital. «Land hvor den politiske ledelsen mottar Dalai Lama, blir i snitt straffet med en eksportned­gang til Kina på 16,9 % året etter,» skriver NUPI, og forklarer dermed hvorfor statsminis­teren ikke ville møte Dalai Lama og at han ble smuglet inn bakveien til Stortinget. Det finurlige er dog, at norsk eksport til Kina økte med 20 prosent etter at Liu Xiaobo fikk fredsprise­n. Handelen nådde rekordnivå­er i 2015, og økte med 18 prosent fra 2014 til 2015. Importen fra Kina har også vokst. Alt dette har sannsynlig­vis å gjøre med at det vi selger til Kina er viktig for dem, for eksempel silisium, aluminium og teknologi for shipping- og offshorevi­rksomhet: «Beijing er dermed lite motivert for å legge for mange kjelker i veien for norske importvare­r, ettersom fortsatt vekst er enormt viktig for kommunistp­artiets legitimite­t (oppslutnin­g) i befolkning­en,» påpeker NUPI, som også viser til at det hersker «liten tvil om at handelen med Kina ville vaert enda høyere om det ikke hadde vaert for fredsprisu­tdelingen i 2010».

Dette er selvsagt kompleks materie, men i bunn og grunn handler dette om noe som er veldig enkelt: Hvor mye skal vi krype for et diktatur? Hvor mye skal vi bite oss i fingeren for å selge laks? Hva skal vi finne oss i for å ikke irritere kinesiske kommuniste­r med utstrakt sans for markedsøko­nomi?

Det aller beste hadde vaert om Kina ikke var et bøllete diktatur. Selv om den jevne kineser helt sikkert har det bedre nå enn før og jeg forstår at det er en god idé å ha tilgang til et av verdens største markeder. Likevel: Det er over grensen problemati­sk at helt sentrale prinsipper og verdier, som utgjør fundamente­t i vårt samfunn, synes å vaere til salgs. God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway