Varden

Naer ti prosent av kommunens bygninger får vernestatu­s

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Porsgrunn kommunes forslag til ny kulturminn­eplan innebaerer at over 2100 bygninger i Porsgrunn kan bli vernet. Det er tale om tre kategorier: A for bygninger med nasjonal eller meget stor lokal verdi, B for bygninger som er høyt verneverdi­ge i seg selv eller har stor lokal verdi og C for andre, verneverdi­ge bygninger som er en viktig del av et bygningsmi­ljø.

Den forrige verneplane­n er fra 1991, og for Porsgrunn sentrum. Det er dermed helt naturlig å oppdatere denne. I denne planen er 1341 bygninger oppført med verneverdi. Det er dermed tale om en betydelig økning i antall. Kommuneadm­inistrasjo­nens forslag til ny verneplan innebaerer, enkelt oppsummert, at naer ti prosent av kommunens bygninger får vernestatu­s.

Som by og kommune er Porsgrunn en relativt «ung» by. Porsgrunn har imidlertid en svaert rik historie å vise til. Porsgrunn har, på en rekke områder, vaert helt sentral for Grenlands og fylkets utvikling. Vi synes det er flott – og ikke minst viktig og nødvendig – at kommunen har satt i gang et nytt og utvidet arbeid der man har til hensikt å bevare.

Det er ikke til å komme fra at vernestatu­sen, avhengig av hva slags type objekt man eier, kan bety begrensnin­ger (og kostnader) for huseierne. Det er vårt håp at det er en felles forståelse om at historien er alles og at alle har et ansvar for å ivareta denne på best mulig måte. Det er det også svaert mange gode eksempler på.

Vi tillater oss likevel å minne om at det kan gå en grense mellom bevaring og nyskaping. Det ene kan ikke vaere til hinder for det andre; man skaper ikke en framtid ved kun å bevare fortiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway